Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: Ruhr-vidéki rangadó jön Dortmundban! – előzetes

Nagy csata van kilátásban a Bundesliga 23. fordulójának szombat délutáni Ruhr-vidéki derbijén, melynek a Signal Iduna Park ad otthont. Az egyre jobb formába lendülő Borussia Dortmund, a kicsit hullámzó teljesítményt nyújtó Schalke 04 csapatát fogadja.

A német élvonal 23. fordulója nagy rangadót tartogat a bajnokság szerelmeseinek számára szombat délután. Pénteken a Bayern nyitja a kört, de a szombat “magyar nap” is lesz, hiszen Stieber Zoltán, Szalai Ádám klubjai, valamint a Dárdai Pál által irányított Hertha is ezen a délutánon lép pályára.

Ma este 20:30-tól az Allianz Arena ad otthont a Bayern München – 1. FC Köln nyitómérkőzésnek. Az éllovas pozíciója továbbra sincs veszélyben, de a mögöttük álló Wolfsburg nagyszerű formában van. A kölniek képesek bárki orra alá borsot törni, és megismételnék a 2009 februárjában elért diadalt, amikor legutóbb legyőzték idegenben a münchenieket. A Bayern a legutóbbi két bajnokiján összesen 14 gólt szerzett és egyet sem kapott, viszont a BL nyolcaddöntő első felvonásán csak 0-0-t játszott a Shakhtar ellen. Most a hazai visszavágóra is otthoni környezetben hangolódhatnak Guardiola játékosai.

Szombaton délután 15:30-tól kerül sor a forduló legrangosabb mérkőzésére, a Ruhr-vidéki rangadóra, melyen a Dortmund a Schalkét fogadja. Jürgen Klopp sárga-fekete alakulata a korábbi mélypont ellenére úgy tűnik, újra formába lendült, hiszen biztató játékkal, és olykor nehéz helyzetben is, de zsinórban legutóbbi három bajnokiját megnyerte a BVB. A vendég gelsenkircheniek legutóbbi két meccsükön kikaptak és döntetlent játszottak, igaz az előző fordulóban egy hajszálnyira voltak a győzelemtől, mégsem sikerült otthon tartaniuk a három pontot. Di Matteo együttese korábban a BL nyolcaddöntő odavágóján vereséget szenvedett (Schalke 04 – Real Madrid 0-2), akárcsak kedden a Dortmund (Juventus – Borussia Dortmund 2-1), de ennek ellenére ebből nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket. A Dortmund az izgalmasnak ígérkező rangadó előtt a 12. helyen áll, míg a Schalke a negyedik helyről a “dobogóra” hajt. A két klub idénybeli első meccsét a Schalke nyerte 2-1-re az akkor még igazán gyengélkedő Dortmund ellen. A Bundesliga közelgő rangadóját a Fociclub.hu főszerkesztője, Őszi Ádám is a helyszínen tekinti meg.

Délután fél 4-től még további 4 összecsapást rendeznek meg szombaton, melyből 2 meccsen lesz magyar érdekeltség, de a 18:30-kor kezdődő bajnokin is borítékolható a magyar főszereplő.
A Hertha BSC Dárdai Pál vezényletével a bajor Augsburgot látja vendégül. A vendégeskedő csapat nagyszerű formában van, legutóbbi bajnokijukon pedig a Leverkusen elleni rangadó hosszabbításában a kapusuk góljával mentett pontot az augsburgi gárda. Dárdaiék legutóbbi két meccsüket elveszítették, de legutóbb a Wolfsburg otthonában sokáig úgy tűnt, pontszerzőként hagyhatják el a pályát. Az Augsburg ötödikként ugyanannyi ponttal (35) állnak, mint a negyedik Schalke, így az eddigi szezonban kiemelkedő teljesítményt nyújtó bajorok is a harmadik helyre pályáznak. A berlini klub ugyanakkor a kiesőzónában helyezkedik el, innen szeretnének kitörni a fővárosiak, ha pedig ez most sikerülni, akkor azzal nagy tettet hajtanának végre a kék-fehérek. A Szalait soraiban tudó Hoffenheim legutóbb ikszelt (SC Freiburg – Hoffenheim 1-1), ezúttal pedig hazai környezetben játszanak a legutóbb – az Eintracht Frankfurt ellen –  3-1-es sikert arató Mainz ellen. A vendégek a 11. helyről lépnének előbbre, míg a Hoffenheim továbbra is az európai kupasorozatot jelentő helyek valamelyikére pályázik. A kék-fehérek magyar támadójának legutóbb is csak a hajrában jutott szerep, de egyelőre stabil kezdőjévé nem tud válni a csapatnak. Eközben a Bayer Leverkusen otthon hajtaná végre a kimondatlan, de kötelezőnek tűnő három pont begyűjtését az SC Freiburg vendéglátójaként. A Freiburg kiugrana a veszélyzónából, míg a Gyógyszergyáriak a hatodik helyről lépnének előre, és akár a 4. pozíciót is megszerezhetik számukra szerencsés esetben. A szintén veszélyben lévő VfB Stuttgart a Hannover otthonába látogat, annak reményében, hogy végre sikerül nyerniük és idővel ellépniük az utolsó helyről, egyben a kiesőzónából. A hazaiak sokkal jobb kilátásokkal várják a Stuttgart elleni meccset, hiszen ők a 10. helyről rugaszkodnának feljebb.
A nap zárómeccsén a fentebb említett harmadik magyar érdekeltségű mérkőzésre is sor kerül a Bundesliga 23. fordulójának szombati játéknapján, mégpedig Frankfurtban 18:30-tól. Ekkor kezdődik meg ugyanis a Hamburger SV vendégszereplése a piros-feketék otthonában. A vendégeknél már állandó kezdőnek számító, s a legutóbbi forduló legjobb játékosának választott Stieber Zoltán csodás gólt szerzett az előző körben, de meccsről-meccsre fontos szerepet játszik a HSV életében, pozitív szempontból. A magyar támadó és a kikötővárosiak vélhetően borsot törnének soros ellenfelük orra alá, de valószínűleg a hazaiak nem feltett kezekkel vonulnak pályára. Az Eintracht a 9. helyen áll, míg Stieberék a 14., a veszélyzóna közeli pozícióból lépnének el.

Vasárnapra ismételten két mérkőzés jut, méghozzá a tegnap Európa Liga mérkőzést játszó klubok meccsei jönnek ekkor. Előbb, 15:30-tól az EL-ből a Sevilla ellen nagyot küzdő, de búcsúzó Borussia Mönchengladbach játszik az újonc Paderborn ellen. A Borussia otthon szerepel majd, a tét a hazaik számára pedig a harmadik hely megtartása. A vendégek egy pontra vannak a kiesőzónától, így a papíron nehéz ellenfél és a múltkori Bayern elleni vereség ellenére össze kell kapniuk magukat. Ha meglepnék a ‘Gladbachot, azzal az élmezőny is szorosabbá válhatna.
A forduló zárómeccsére 17:30-kor a nagyszerű formában lévő csapatok csatáján Brémában kerül sor. A Werder ellenfele az a VfL Wolfsburg lesz, amely a tegnapi Európa Liga meccse után már a legjobb 16 között, tehát a nyolcaddöntőben tudhatja magát. A hazaiak legutóbb a hajrában a Schalke otthonában szereztek pontot, így egy döntetlennel, és 4 győzelemmel állnak a tavasz során veretlenként a 8. helyen. A vendégek futnának a Bayern után, de izgalmas, háromesélyes mérkőzés is kerekedhet ebből az összecsapásból. A Farkasok részéről Dost parádézik, aki legutóbbi bajnoki meccsén 2 – köztük győztes – , az azt megelőzőn pedig 4 góllal – többek között pontmentő találattal –  vette ki részét klubja sikereiből, lényegében csapatának győzelmei nagyban rajta múltak.

Péntek
20:30 Bayern München – 1. FC Köln (Eurosport 2)

Szombat
15:30 Borussia Dortmund – Schalke 04 (Eurosport 2)
15:30 Bayer Leverkusen – SC Freiburg
15:30 Hoffenheim – Mainz
15:30 Hannover 96 – VfB Stuttgart
15:30 Hertha BSC – FC Augsburg
18:30 Eintracht Frankfurt – Hamburger SV

Vasárnap
15:30 Borussia Mönchengladbach – Paderborn (Eurosport 2)
17:30 Werder Bremen – VfL Wolfsburg (Eurosport 2)

Nagy Dávid