Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa Liga: Robbant a bomba – a Torino kiejtette a Bilbaót!

Két párosítás, sok gól, röviden így jellemezhetnénk az Európa-liga csütörtök esti párosításait. Aremek idegenbeli döntetlen után a Bilbao hazai pályán darálhatta volna be az olasz Torino csapatát, míg a belga Club Brugge-re dániai győzelme után már csak a kötelező visszavágó maradt. 

Athletic Bilbao - Torino Fc

Athletic Bilbao-Torino 2-3 (1-2) 
Bilbao, San Mamés, Vezette: Liran Liany. 
Bilbao: Herrerin – Iraola, Etxeita, Laporte, Marcos – Gurpegi (Williams 42.) – Etxeberría (Susaeta 70.), San Jose, Rico (Lopez 79.) – Muniaín, Aduriz. 
Torino: Padelli – Moretti, Glik, Maksimovic – Molinaro, El Kaddouri (Farnerud 83.), Gazzi, Vives, Darmian – Quagliarella, Lopez (Martinez 73.). 
G: Iraola (44.), Marcos (61.) ill. Quagliarella ( 16.- büntető), Lopez (45+2.), Darmian (68.) 
Sárga lap: Etxeita (28.), Rico (45+2.), Aduriz (70.) ill. Lopez (39.), Gazzi (48.), Darmian (53.), Glik (70.), Martinez (77.) 

Meddig tarthat a Torino jó szerencséje, ez volt a kérdés a bilbaói éjszaka előtt, ám csattanós választ adott az olasz kiscsapat. Már az előző torinói mérkőzés is alaposan meglephette a futballszeretőket, mert arra nem sokan számítottak, hogy a Torino képes lesz lépést tartani a Bilbaóval, ám kis híján le is győzték spanyol ellenfelüket. Hát még arra ki számított, hogy a San Mamés stadionban meg is szerzi a vezetést a “Bikák” csapata? Márpedig a szebb napokat is megélt Fabio Quagliarella büntetőből megszerezte a vezetést csapatának, óriási lökést adva ezzel a mérkőzésnek. Megvolt az idegenbeli gól, amiből a Bilbaónak kettő is volt, ám a hazaiak nem ijedtek meg, és átvették a kezdeményző fél szerepét. Komoly helyzete megint csak Quagliarellának volt, ám nem tudott duplázni az olasz csatár, aminek meg is lett a böjtje: kiegyenlített a Bilbao, két perccel a félidő vége előtt! Iraola gólja után megnyugodhattak a hazai drukkerek, hogy nem lesz itt baj, ám ez is csak két percig tartott, ugyanis Maxi López fejese után már megint a Torinónál volt az előny! Félelem és reszketés Bilbaóban a szünetben! 

Mint akik vért ittak, úgy jöttek elő a baszkok a második félidőre. Immáron komoly előnyben volt a Torino, mert ha be is talál az Athletic, még akkor is csak hosszabbításra menthetik a meccset a piros-fehérek. De valahogy nem sikerült bekapcsolni a baszk darálót. Ugyan próbálkozott a hazai csapat, de minden lehetőségre válaszoltak a torinóiak, és láthatóan nem akarták az olaszok feladni a továbbjutás lehetőségét, érthető módon. Ám csak valamivel kevesebb mint húsz percig tartották magukat a “Bikák”, a 63. percben már 2-2 volt az állás, ami a hosszabbításra bőven elég volt az Athletic számára, de ha már hazai pálya, akkor próbáljunk meg nyerni elven, alaposan belehúzott a Bilbao. Az adok-kapokból viszont nem jöttek ki jól a baszkok, mert megint csak egy kis kihagyás kellett a Torino góljához, amivel végképp a szakadék szélére értek a hazaiak. 2-3 után megint csak két gól kellett volna a hazaiaknak a továbbjutáshoz, de már egy sem jött össze, így kijelenthetjük, hogy 5-4-es összesítéssel az esélytelenebb Torino jutott a legjobb 16 közé, a Bilbao pedig átkozhatja a szerencséjét, hogy talán az idényben legjobban teljesítő Torinóval hozta össze a sors. 

Club Brugge- Aalborg 3-0 (1-0) 
Brüsszel, Jan Breydel Stadium. Vezette: Anastasios Sidiropoulos. 
Brugge: Ryan – Meunier (De Bock 78.), Mechele, Duarte, De Fauw – Simons – Refaelov, Vormer, Vazquez (Silva 75.), Mbombo – Oulare (Dierckx 75.). 
Aalborg: Larsen – Kristensen, Thelander, Petersen, Dalsgaard (Thrane 70.) – Thomsen, Risgard, Würtz (Augustinunssen 58.), Bruhn – Helenius, Enevoldsen (Jacobsen 63.). 
G: Vazquez (11.), Oulare (64.), Mbombo (74.) 
Sárga lap: Dierckx (90+1.) ill. Risgard (48.), Würtz (54.), Augustinunssen (83.) 

A dán Aalborg csapata művelt már kisebb csodát idén, a Steaua otthonában elszenvedett 6-0-ás vereséget torolta meg pár héttel később, ám most talán ennél is nagyobb csoda kellett volna. A dán földön 3-1-re nyerő belga listavezető Club Brugge nem éppen hullámzó teljesítményével áll ott ahol most áll, így a visszavágó is erősen a belgák javára dőlt. hamara meg is lett a vezetés Vazquez révén, és innen már egy percig sem kellett aggódnia, a belgáknak, minimum három gólra voltak a vendégek a hosszabbítástól, a győzelemtől pedig fényévnyire. Egyértelműen a Brugge irányított, és már húsz perc elteltével akár három is lehetett volna  különbség, ám a helyzetek kimaradtak, és a Brugge megkegyelmezett az Aalborgnak. 

Nem úgy a második félidőben, amikor már nyoma sem volt kegyelemnek a belgák játékában. Rendre eljutottak a hazaiak a vendégek kapujáig, és egy idő után már csak a különbség volt kérdéses. A belga csapat láthatóan jobban összerakott, és erősebb volt a dán riválisnál, és ez a különbség fordulás után csúcsosodott ki igazán. Két gólt szerzett tíz perc alatt a félidő közepén a hazai csapat, és végleg pontot tett a dán Aalborg idei nemzetközi szereplésére. 6-1-es összesítéssel a Brugge jutott a 16 közé, a dánok pedig a Steaua elleni bravúr után meg kellett elégedjenek a szimpatikus vesztes szerepével.

Demmel László