Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa Liga: Gervinho góljával jutottok tovább a rómaiak; a Napoli otthon is nyert – videóval

A rotterdami poklot az AS Roma élte túl, míg a Napoli az odavágón aratott kiütéses sikere után otthon szűken nyerve lépett tovább a legjobb 16 mezőnyébe.

A római klub két gólszerzője – Gervinho fejezte be, Ljajić pedig nyitotta meg a gólok sorát (forrás: uefa.com)

EURÓPA LIGA – A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
VISSZAVÁGÓK

Feyenoord – AS Roma 1-2 (0-1) Továbbjutott: AS Roma, 3-2-es összesítéssel
Helyszín: Feijenoord Stadion, Rotterdam
Vezette: Clément Turpin (FRA)
Gólszerzők: Manu (57′), ill. Ljajić (45+2′), Gervinho (60′)
Sárga lap: Boulahrouz (17′), Clasie (41′), ill. Torosidis (31′), Pjanić (45+3′), Paredes (88′)
Kiállítva: te Vrede (54′), Mulder (59′ – pályán kívül)

Feyenoord: Vermeer – Nelom, Kongolo, van Beek, Boulahrouz (Manu 56′) – Clasie, Toornstra, El Ahmadi – Vilhena (Achahbar 84′), Kazim-Richards (te Vrede 30′), Karsdorp
Vezetőedző: Fred Rutten

AS Roma: Skorupski – Manolas, Torosidis, Yanga-Mbiwa, Holebas – Keita, De Rossi, Pjanić (Nainggolan 74′) – Ljajić (Iturbe 74′), Totti (Paredes 83′), Gervinho
Vezetőedző: Rudi Garcia

A római, 1-1-es odavágót követően izgalmas összecsapásra lehetett számítani a rotterdami visszavágón. Izgalmakból valóban nem volt hiány a második meccsen, ahogy indulatokból sem.
A mérkőzést a rómaiak kezdték jobban – Totti a 15. percben került nagy helyzetbe, majd el is lőtte a labdát, de az kicsivel ugyan, de elkerülte a hazaiak kapuját. Csupán három percet kellett várni az újabb lehetőségre, amikor ismét Totti veszélyeztetett. A vendégek csapatkapitánya ezúttal távolról tüzelt, minek következtében a labda a kapufán csattant. Jött egy kis csend, de 20 perccel később újra a Farkasok lőttek volna gólt. Pjanić közelről nem tudta bevenni Vermeer kapuját, a hazai hálóőrnek nem okozott gondot a védés. A félidő végét igazán megnyomták a vendégek. Az olasz fővárosi klub részéről De Rossi a 44. percben a kapu előteréből hibázta el a ziccert, hiszen a labdát fölé lőtte. Ám a félidő hosszabbításának második percében megszületett a római gól! Torosidis beadását követően Ljajić talált be a Feyenoord kapujába (0-1). Ezzel zárult is az első játékrész, melyben végi a vendégek akarata érvényesült.

A második játékrész első fontos momentuma az 54. percben érkezett el, amikor a játékvezető te Vredének mutatta fel a piros lapot a hazai labdarúgó durva megmozdulása miatt. A következő minutumban elszabadult a pokol, a hazai drukkerek elkezdtek mindenféle tárgyat dobálni a pályára, nem tetszésüknek hangot adva. Ezért a bíró úgy döntött, félbeszakítja a mérkőzést, így a játékosok az öltözőkbe vonultak. Ennél azonban durvábbnak bizonyult az, hogy már az első félidő 38. percében egy óriási felfújható banánt – amiből többet  becsempésztek a meccsre a Feyenoord fanatikusa –  is behajítottak a pályára a hazai szektorból Gervinho felé. Több, mint 20 perces szünet után folytatódhatott ismét a mérkőzés. A folytatást követően szinte azonnal gól is esett, melyet a hazaiak szereztek, így kiegyenlítettek! Az 57. percben az egy perccel korábban pályára lépett Manu az első labdaérintéséből vette be Skorupski kapuját El Ahmadi passza után (1-1). Ezzel hosszabbításra állt a párharc. Ám ez nem volt így sokáig, hiszen a 60. percben az elefántcsontparti Afrika Kupa győztes válogatott támadója, Gervinho újra vezetést szerzett csapatának. A támadó gólját Torosidis passza előzte meg (1-2). A második római gól előtt egy perccel a hazaiak részéről Mulder is a kiállítás sorsára jutott, bár ő nem volt a pályán, de a holland klub továbbjutása esetén eltiltás várt volna rá. A mérkőzés utolsó, komolyabb helyzete a 67. percben alakult ki a hazaiak előtt. A korábban egyenlítő gólt szerző Manu újra egalizált volna, de 16 méterről elvállalt lövését követően a római klub kapusának védése következett. A hátralévő percek tehát nem hoztak túlzottan nagy izgalmakat, ám a mérkőzés javában volt izgalom és felfordulás is tarkította a két klub egymás elleni visszavágóját, melynek a végén az olasz fővárosi AS Roma együttesének tagjai örülhettek.

Napoli – Trabzonspor 1-0 (1-0) Továbbjutott: Napoli, 5-0-s összesítéssel
Helyszín: Stadio San Paolo, Nápoly
Vezette: Ivan Bebek (CRO)
Gólszerzők: de Guzman (19′)
Sárga lap: Ekici (14′), Arikan (57′), Hurmaci (82′)

Napoli: Cabral – Ghoulam, Britos, Henrique, Mesto – Inler, Jorginho – Mertens, de Guzman (Gabbiadini 69′), Callejon (Hamsik 77′) – Higuain (Zapata 63′)
Vezetőedző: Rafael Benítez

Trabzonspor: Arikan – Dursun (Yavru 88′), Bosingwa, Demir, Dogan – Ekici, Atik (Aydogdu 77′), Medjani – Hurmaci, Cardozo, Zengin (Yilmaz 84′)
Vezetőedző: Ersun Yanal

A Napoli alighanem már az odavágón eldöntötte a párharcot, hiszen idegenben négyet lőttek a nápolyi klub tagjai török ellenfelüknek, míg a Trabzonspor nem tudta bevenni a Rafa Benítez által irányított együttes kapuját.
Ennek ellenére nagy elánnal kezdtek a hazaiak. A 10. percben Mertens a belőtt labdát irányította volna kapura, de kísérlete mellé ment. A 19. percben a második komolyabb helyzetből már gól is született! A hazaiak vezető találatát de Guzman szerezte, aki a kapu közeléből talált be, miután Callejon lövése lepattanva a blokkoló kapusról elé került (1-0). De ezt követően sem álltak le a Napoli játékosai. Két perccel a gól után növelhette volna előnyét a hazai gárda, azonban Callejon a kapu közvetlen közeléből nem tudott betalálni, a vendég hálóőr nagy védése következett. A 32. minutumban is Callejon próbálkozott gólszerzéssel, de ez a kísérlete sem ment be, hiszen mellé lőtte a labdát. A 43. percben mégis a semmiből jött a vendégek egyenlítő találata, ám ez les miatt érvénytelenítésre került. Az első játékrész tehát hazai előnnyel ért véget, hiszen a lesgól volt a félidő utolsó említésre méltó momentuma.

A fordulás után is a hazaiak domináltak. Az 55. percben Ghoulam két védőn átjutva lőtt kapura, de próbálkozását hárította a kapus. A 62. minutumban jött az újabb Napoli lehetőség. Ekkor Jorginho szerzett volna gólt, de ismételten védett a törökök hálóőre. Jorginho helyzete után 6 perccel Callejon a beadás után kapura lőtt, de a középre tartó labdát megakadályozta a kapuba jutástól a Trabzonspor kapuvédője. Callejon újból lőhetett volna gólt, 4 perccel előző lehetőségét követően, de ez a lövése a kapufát találta telibe. A 79. percben Mertens közeli gólra törő kísérletét védte a Arikan, aki sokadik hárítását mutatta be. A 82. minutumban a Trabzonspor jutott szabadrúgáshoz, amelyet Ekici végzett el, de a vendégek labdarúgójának pontrúgása után a labda a kapu mellett kötött ki. Más kiemelendő momentumot már nem hozott a párharc visszavágója, amelynek továbbjutója a második meccsre már nem sok kérdést hagyó Napoli csapata lett.

Nagy Dávid