Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Újpest: Egyéves kitiltás a Pécs elleni botrány után

Közleményt adott ki az Újpest a múlt szombati botrányos lelátói incidenssel kapcsolatban. Határozatban tiltották meg az egyik azonosított szurkolónak, hogy egy évig belépjen a Szusza stadion területére.

fotó: vs.hu

fotó: vs.hu

A klub elöljáróban megköszönte a sportszerű szurkolást, illetve sajnálatát fejezte ki ez eredmény és a mutatott játék miatt. Majd határozatot hozott annak a drukkernek az ügyében, aki egyike volt annak a pár renitensnek, akik a mérkőzés alatt szidalmazta a VIP-páholyban helyet foglaló Roderick Duchatelet tulajdonost, majd a játékoskijáró tetejét ököllel többször megütötte.

HATÁROZAT

A sportról szóló 2004. évi I. törvény 73. § (1) bekezdése szerinti, sportrendezvényen történő részvételből való kizárásról

Tárgy: sportrendezvényen történő részvételből való kizárás

Az Újpest 1885 Futball Kft, mint a sportrendezvény szervezője, a sportról szóló 2004. évi I. törvényben (a továbbiakban: Stv.) meghatározott szervezőként, az Stv. 73. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva sportrendezvényen történő részvételből

kizárja a rendbontót.

A kizárás időtartama jelen határozat kézbesítésétől számítva egy év, amely az Újpest 1885 Futball Kft szervezésében megrendezésre kerülő minden sportrendezvényre kiterjed.

A sportrendészeti nyilvántartás részére történő adattovábbításra a kézbesítést követően kerül sor. A Újpest 1885 Futball Kft. az adattovábbítást követően minden személyes adatot visszaállíthatatlanul, véglegesen töröl.

Indokolás

X.Y. a 2015. február 28. szombat 18:30 órától, a Szusza Ferenc Stadionban megrendezett Újpest FC – PMFC-MATIAS OTP Bank Liga mérkőzésen szurkolóként vett részt, a mérkőzésre belépőt vásárolt. Az Újpest 1885 Futball Kft – a jogszabályi előírásoknak eleget téve – a szurkolók által követendő pályarendszabályokat a nézők tudomására hozta.

X.Y. 20:02:50 órakor az A Terasz szektorból a VIP nézők között helyet foglaló Roderick Duchatelet verbálisan sértegette. Nevezett személy a „A” Teraszon belül, a vendég kispadot többször megrúgta, majd a mérkőzés végén a játékos kijárót is ütlegelte, ezzel megfélemlítve a vendég sportszervezet játékosait és szakmai stábját. A stadionban található térfigyelő eszköz rögzítette a cselekményeket, és a nevezett személy előállítását követően a rendőrség bizonyítékként le is foglalta azt.

A sportrendezvények biztonságáról szóló 54/2004. (III. 31.) Korm. rendelet 17. § (2) bekezdés d) pontja alapján tájékoztatom a jelen határozat alapján kizárt természetes személyt arról, hogy a kizárt személynek a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 91/J. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott adatait a rendőrség a kizárás hatályának lejártától számított egy évig nyilvántartja.

Tájékoztatom továbbá, hogy a kizárás hatálya alatt az Újpest 1885 Futball Kft sportrendezvényei esetében, szervezői minőségében eljárva, az Stv. 73. § (1) bekezdése alapján a belépőjegy-eladást a jelen határozatban meghatározott természetes személlyel szemben megtagadja, valamint jogosult megakadályozni, hogy a jelen határozat alapján kizárt természetes személy az Újpest 1885 Futball Kft által szervezett sportrendezvényeit látogassa.

Tájékoztatom, hogy jelen határozattal szemben az Stv. 73. § (3) bekezdése alapján bírósághoz lehet fordulni.

Budapest, 2015. március 6.

Klubunk határozatát az Újpest FC etikai kódexét szem előtt tartva hozta. A döntések célja az, hogy olyan hangulatot teremthessünk a stadionban, amely nem rettenti el a szurkolókat a mérkőzés látogatásától, amelyeknek köszönhetően minden mérkőzésre járó hazai, semleges vagy idegenbe érkező szurkoló jól érezheti magát kortól és nemtől függetlenül, s élvezheti a mérkőzést, akármelyik lelátón is foglaljon helyet.

Újpest FC”

Ez valószínűleg csak az első lépés a belga tulajdonos részéről, hogy megtisztítsa a stadiont a károkozó magatartást tanúsító drukkerektől. Ugyanakkor ezzel ismét megkérdőjeleződhet Duchateletben, hogy érdemes-e patronálnia a klubot. Duchetelet fejébe nem látunk bele, ám kétségtelen, hogy szerepvállalása alatt – főként az elmúlt időszakban – több olyan pletyka jelent meg, miszerint túladna tulajdonrészén, és más befektető kezére adná a klubot. Kérdés, mikor áll ismét nyilvánosság elé a belga üzletember.

Gavalovits Sándor