Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga: Rangadó a bajnoki címért – a 20. forduló elé

Meglóghat a Videoton, ha legyőzi az MTK-t, Győrben is lesz meccs a bizonytalan helyzet ellenére, Mátyus már érzi…

Legutóbb nagy verést mért üldözőjére a Videoton. - fotó: rnagado.hu

Legutóbb nagy verést mért üldözőjére a Videoton. – fotó: rnagado.hu

Rangadóval megspékelt forduló elé nézünk, és ha a Videoton legyőzi az MTK, a nagy számok törvénye alapján alighanem megnyeri a bajnokságot. Ám erről egyik fél sem akar hallani. Az MTK jól ismeri Fejes András. A Vidi védője korábban futballozott a mostani ellenfélnél, de szerinte nem döntő, hogy nyer-e jelenlegi csapata. Fejes szerint nem a szombati meccs dönt: „Az MTK legtöbbször biztonságos védekezésből próbál meg gyors kontratámadásokat vezetni. Láthattuk, mennyire jól működött ez a Paks–MTK összecsapáson, de emberhátrányban is meggyőzően futballoztak legutóbb a Honvéd ellen. Arra számítok, hogy ebben a felfogásban fognak pályára lépni szombaton ellenünk is. A támadásaik nagyon veszélyesek, főleg, ha ne adj Isten, elragadna bennünket a hév, és nagyon kitámadnánk. Éppen ezért hátul nagyon kell koncentrálnunk, végig fegyelmezetten kell futballoznunk. Harcos, kemény találkozó vár ránk, biztos, hogy nem fogja könnyen adni magát az MTK. Úgy érzem, ha sikerül mindazt megvalósítanunk, amit a mester kér tőlünk, akkor nem lehet majd baj – fogalmazott az előző évadban kék-fehérben futballozó hátvéd. – Megmondom őszintén, az MTK szezonbeli remek szereplése számomra meglepetés, hiszen a keret nem sokat változott az egy évvel korábbihoz képest, amikor kölcsönben még én is a fővárosi kék-fehérek csapatában játszottam. Most viszont az a helyzet, hogy a bajnoki címért folytatott versenyben éppen ők az egyik legnagyobb riválisaink. Azt azonban nem mondanám, hogy ezen a mérkőzésen eldőlne a bajnoki cím sorsa, még akkor sem, ha sikerül megvalósítani a célunkat, és megnyerjük a szombati rangadót. Bízom benne, hogy az egykori csapattársakat, akár csak az őszi öt nulla után, ezúttal is zrikálhatom majd egy kicsit.” A Videoton számít a találkozó esélyesének, egyrészt a tabellán elfoglalt helyezésének köszönhetően, másrészt eddigi formája miatt. Ősszel a két csapat meccsén kiütéses fehérvári siker született, ez utóbbi viszont reváns-vágyat ébreszthet a fővárosiakban, akik legutóbbi két bajnokijukat megnyerték, a Videoton egy döntetlen, egy győzelem után látogat a fővárosba. Ami a keretet illeti, az MTK nem számol a kölcsönből visszatérő Kelemen Dávid, Kálnoki-Kis Dávid duóra, miközben Poór Patrik, és Hegedüs Lajos is szerződést hosszabbított, ugyanakkor Thian Khaly iyane biztosan nem lép pályára, miután a múlt héten kiállították a Honvéd elleni bajnokin. A másik oldalon mindenki bevethető állapotban várja a szombati rangadót.

MTK – Videoton – tv.: Duna
2015. március 14., 14.00, vezeti: Bognár Tamás

A tavasz meglepetéscsapata Miskolcon lép pályára. Láthatóan összekapta a pécsi társaságot Robert Jarni, akinek vezetésével előbb Újpesten aratott meglepő sikert a PMFC, majd a Haladást győzte a baranyai csapat, a DVTK viszont csak szenved tavasszal, nagy kérdőjel, hogy Tomiszlav Szivics együttese megtöri-e a rossz sorozatot. A Haladás elleni iksz után kikapott a Kecskeméttől is a borsodi brigád. Hiányzója csak a hazaiaknak van William Alves személyében. A tabella alapján a miskolciak számítanak a találkozó esélyesének, ám az elmúlt mérkőzéseken mutatott futball már egy kissé árnyalja a képet. A dobogóra hajtó hazaiaknak mindenképpen kell a három pont, de a Pécs szeretné folytatni a bennmaradásért zajló harcot, és mielőbb meglépni a veszélyes zónából. Izgalmas találkozó lesz, az biztos.

DVTK – Pécsi MFC – tv.: Duna
2015. március 13., 19.00, vezeti: Solymosi Péter

Régi ismerős ellen vezetheti együttesét Mátyus János, a Nyíregyháza trénere, hiszen korábban éveken át a Ferencvárost erősítő védő csapata a tavasz eddigi legerősebbnek tűnő társulatát fogadja. Amit nem is lehet jobban bizonyítani, mint a télen érkezők névsorával, vagy a felkészülési mérkőzéseken nyújtott teljesítménnyel. A zöld-fehérek elleni csatára elővételben négyezer jegy kelt el, így aztán biztosan sok néző lesz kíváncsi a mérkőzésre. Mátyus János már érzi a bizsergést. Kötődését nem tudja, és nem is akarja megtagadni a fővárosiakhoz. „Bármerre megyek a városban, csak azt mondják nekem: hajtsatok, kapjátok el a Fradit! – beszélt az NSO-nak a tréner. – Igen, lehet mondani a sablont, hogy három pont és ugyanolyan meccs, mint a többi. Mondanám… De nem lenne igaz. Nem ez az első, hogy riválisként a Fradi ellen készülök, de van bennem valamiféle bizsergés, amely máskor nem érezhető. Különleges nap lesz ez számomra.” Hogy mi lesz a mérkőzés vége, azt megjósolni is lehetetlen, mindazonáltal Mátyus felkészítette együttesét. „Felkészültünk, várjuk a Fradit, és úgy küzdünk majd, hogy bárhogy is alakuljon az eredmény, nyugodtan mehessünk végig a városon, mert mi mindent megtettünk.”A másik oldalon nyugodtan készülnek a labdarúgók, egyrészt a tabellán elfoglalt helyezés, másrészt az MTK – Videoton mérkőzés kizárásával igyekeznek a legjobb tudásuk szerint ráhangolódni a Spartacus elleni összecsapásra. Sérültje, eltiltottja csak a Szparinak van, Zurabi Arziani a Videoton elleni kiállítása után kapott egy meccsnyi „pihenőt”.

Nyíregyháza – Ferencváros – tv.: Sport 1
2015. március 14., 16.00, vezeti: Andó-Szabó Sándor

Két kieséstől fenyegetett csapat feszül egymásnak Felcsúton. A Honvéd gyatrán kezdte a tavaszt, és ez igaz még akkor is, ha a Ligakupából kiejtette a Diósgyőr együttesét. Az első két bajnokiját egyaránt elbukta régi-új edzője irányításával, míg a Puskás Akadémia szintén két vereséggel rajtolt. A kék-sárgák azonban biztonságban érezhetik magukat, lévén jelentős pontelőnyt halmoztak fel a kiesőjelöltekkel szemben. Habár a mai pontrendszerben könnyen kicsúszhat kezükből ez a pozíció.

Puskás Akadémia – Budapest Honvéd – tv.:
2015. március 14., 16.00, vezeti: Erdős József

Jól erősített a Dunaújváros, ám ennek egyelőre nincs meg a látszatja, mivel előbb a Ferencvárostól, majd a Pápától is egy-egy góllal kapott ki Dobos barna együttese. Viszont a csatársor megerősítésére csütörtökön bejelentették Nikola Grubjesic érkezését. A szerb támadó már a KTE elleni szombati bajnokin bemutatkozhat. Jól kezdte ellenben a második félévet a Kecskemét. Két siker után – Lombard Pápa, Diósgyőr – látogat Dunaújvárosba a csapat. A liláknál eltiltott és sérült nincs, a DPASE viszont a télen szerződtetett labdarúgói közül hárman is maródiak. Várhatóan kiélezett csata lesz az újvárosi arénában.

Dunaújváros PASE – Kecskeméti TE – tv.:
2015. március 14., 16.00, vezeti: Fábián Mihály

A szombati játéknap utolsó előtti összecsapása előzetesen országos kettesnek látszik, ám a Haladást nem szabad leírni, hiába állnak Szentes Lázárék sereghajtóként. A szombathelyi trénerben különös érzések kavaroghatnak, hiszen az ezredfordulón ült a cívisvárosiak kispadján, akikkel alaposan beleszólt a 2002-2003-as, és a 2003-2004-es bajnokság végkimenetelébe, azaz, amolyan mérleg nyelveként funkcionált akkor a Loki. Szentes azóta nagy utat járt be, mielőtt leült a vasiak kispadjára, immár második alkalommal. Hogy mire megy korábbi klubja ellen, megtudjuk szombat este, annyi azonban biztos, hogy a bennmaradásért elképesztő erőket kellene mozgósítania a Halinak, amely a tavaszt sem kezdte valami jól. Döntetlen a DVTK ellen, vereség Pécsett. A Loki ellenben megnyerte a Puskás Akadémia elleni szezonnyitót, valamint ikszelt az Újpest ellen. Érzékeny veszteség lehet Lázár Pál, aki még a PAFC ellen nézett bele egy életerős lövésbe, három hét pihenőt „kieszközölve”. Viszont Varga József újra pályára léphet, mint ahogy Sidibe is, aki felépült sérüléséből.

Haladás – Debreceni VSC – tv.: Sport 1
2015. március 14., 18.00, vezeti: Iványi Zoltán

Az utóbbi években mumussá váló paksiak rendre megnehezítik az Újpest dolgát. - fotó: nb1.hu

Az utóbbi években mumussá váló paksiak rendre megnehezítik az Újpest dolgát. – fotó: nb1.hu

Mumusát fogadja az Újpest a hétvégén. A Paks ugyanis az elmúlt években rendre megtréfálta a lilákat. Ezúttal Csertői Aurél vezetésével próbálja meg hazavinni a három pontot a tolnai alakulat a Szusza stadionból. Emlékezetes a 2013-as tavaszi nyitány, amikor 6-0(!) lett a vége a Paks javára. Ráadásul most is rangadónak nézünk elébe, hiszen mindösszesen két pont választja el a feleket egymástól, így esetleges hazai sikerrel megfordulhat az állás, és az Újpest előzheti meg ellenfelét. A liláknak megint gólerős támadó nélkül kell fellépniük, miután Kabát Péter alig gyógyult fel korábbi sérüléséből, ismét kidőlt. Eltiltottja csak a paksiaknak van Gévay Zsolt személyében. Ami a szezonkezdetet illeti, a lilák a Pécs elleni vereséggel kezdtek, majd Debrecenben szereztek értékes egy pontot, míg a paksiak az MTK ellen vereséget szenvedtek, a Puskás Akadémiát legyőzték.

Újpest FC – Paksi FC – tv.: Sport 1
2015. március 14., 20.00, vezeti: Pintér Csaba

Bizonytalanná vált jövő! Ez jellemző most Győrben, ahol derült égből villámcsapásként ért mindenkit, hogy az egyik főtámogató cégcsoport egy tagja öncsődöt jelentett be, bizonytalanná téve minden további eseményt, a klub közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot. Ezzel akár személyi változásokat előidézve a klubvezetésben. A másik oldalon biztosan kihagyja az összecsapást Szűcs Lajos, a kapus ágynak esett, illetve heveny tüdőgyulladással a fővárosban kezelik. Visszatérve a győriekhez, meglepően gyengén kezdte a tavaszt Miriuta László együttese, előbb döntetlen a Videoton ellenében, majd sima vereség a Ferencváros otthonában, míg a Pápa előbb kikapott a Kecskeméttől, aztán legyőzte a Dunaújvárost. Most egymás ellen bizonyíthatnak, valamint a korábbi győri játékosok is megmutathatják a Lombard színeiben, hogy hiba volt lemondani róluk.

Győri ETO – Lombard Pápa – tv.: Duna World
2015. március 16., 19.00, vezeti: Szabó Zsolt

Gavalovits Sándor