Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

UEFA Ifjúsági Liga: A tavalyi döntős is búcsúzott

Folytatódtak az UEFA Ifjúsági Liga küzdelmei is, a tét pedig a csapatok számára a négyes döntőbe jutás volt. Már három csapat ott van azok között, akik még eséllyel pályáznak a végső győzelemre, de még egy hely kiadó, ám holnap az is betöltésre kerül. A Chelsea már korábban bejutott a nyoni négyes döntőbe, most odaért a Shakhtar is, amely a tavalyi kiírás döntősét, a Benfica-t búcsúztatta, az AS Roma pedig a Manchester City-t fogadva játszott végül kiélezett, kiállításokkal tarkított meccset.

Erre a csodás trófeára áhítozó csapatok közül már csak egy hely kiadó a négyes döntőbe jutásra (forrás: uefa.com)

UEFA IFJÚSÁGI LIGA
NEGYEDDÖNTŐK

Benfica – Shakhtar Donetsk 1-1 (1-0), büntetők után: 4-5
Helyszín: Caixa Futebol Campus, Seixal
Vezette: Bastian Dankert (GER)
Gólszerzők: Carvalho (42′), ill. Shtander (64′)
Sárga lapok: Fernandes (63′), Ribeiro (83′), Sanches (87′), ill. Shtander (48′), Grachev (52′), Vachiberadze (62′)

Benfica: Ferreira – Ribeiro, Lima, Dias, Fernandes – Rodrigues – Balde (Rodrigues 73′), Sanches, Costa, Carvalho – Goncalves
Vezetőedző: João Tralhão (POR)

Shakhtar Donetsk: Kudryk – Kyryukhantsev, Sahutkin, Matviyenko, Grachev – Vachiberadze, Pikhalonok – Arendaruk, Zubkov, Shtander – Boriachuk
Vezetőedző: Valeriy Kryventsov (UKR)

A tavalyi finalista Benfica hazai környezetben léphetett pályára az ukrán Shakhtar Donetsk ellen. A sokkal esélyesebbnek vélt portugál fővárosi klub tagjai uralták a játékot az első félidőben, ám egy alkalommal Ferreira kapusnak is akadt dolga, aki jól el is látta feladatát. A vendégek hálóőrének kétszer is akadt volna védeni valója a Benfica 6 lövését követően, egyszer azonban nem sikerült hárítani ám a másik 4 kísérletkor nem forgott veszélyben az ukrán klub kapuja. A vezető találatot a játékrész hajrájában szerezte meg Carvalho, aki Balde passzát követően volt eredményes a 42. minutumban (1-0). Mezőnyben is tarthatatlan volt a portugál együttes, így jó érzéssel vonulhattak az öltözőbe Tralhão mester játékosai.
A szünet után nem kellett sokat várni, hogy esély adódjon a hazaiak előnyének növelésére, hiszen hamar tizenegyeshez jutott a Benfica Grachev szabálytalansága miatt. A labda mögé az 53. percben Balde állt, de nem tudott túljárni a kapus eszén, így a hálóőrnél kötött ki a labda. Nem mondhatnánk, hogy túlzottan belelendült a vendégcsapat, mint az első félidőben, mégis próbálkoztak ekkor is, amelynek már eredménye is lett tizenegy perccel a kihagyott büntető után. Shtander tartotta életben az egalizálással csapatai továbbjutási esélyeit (1-1). A hazai tréner cserével igyekezett felpörgetni a Benficát, hiszen a portugál klub labdabirtoklás tekintetében is kicsit visszaesett – ugyan még mindig többet volt az otthon szereplő egyesület játékosainál a labda – és támadásokban sem tudtak igazán veszélyesek lenni. A rendes játékidő végéhez közeledve is csak a sárga lapok hullottak, így érett a büntetőpárbaj. A lefújásig sem született újabb találat – pedig szabadrúgást is elvégezhetett mindkét együttes a 91. minutumban – , így jöhettek a tizenegyesek.

A Benfica kezdte a tizenegyesek sorát, ám Goncalves elhibázta a büntetőt, viszont Zubkov berúgta, így az első sorozat után már hátrányba került az elmúlt kiírás döntőse (0-1). Aztán Dias értékesítette a lehetőséget, ahogyan Boriachuk is, így megmaradt a Shakhtar előnye (1-2). Majd Sanches és Shtander is betalált, így továbbra is az eredmény után futott a hazai csapat (2-3). A negyedik sorozatban sem hibáztak a rúgók – Carvalho és Arendaruk is eredményes volt (3-4). Az ötödik lövők után minden eldőlt, hiszen ekkor sem hibázott a Shakhtar játékosa, Vachiberadze, ahogy a hazai Rodrigues sem, de Goncalves kezdésnél elkövetett rontása így is a kiesést jelentette a tavalyi másodiknak (4-5). Így újabb nagy név búcsúzott az Ifjúsági Liga küzdelmeitől, az ukrán csapat tagjai pedig nagy győzelmet aratva jutottak be a nyoni négyes döntőbe.

AS Roma – Manchester City 2-1 (0-0)
Helyszín: Stadio Comunale Domenico Francioni, Latina
Vezette: Paweł Raczkowski (POL)
Gólszerzők: Vestenicky (62′), Pellegrini (86′), ill. Ambrose (90+1′ – büntetőből)
Sárga lapok: Pellegrini (67′), ill. Bryan (42′, 59′), Byrne (62′, 84′), Ambrose (90+1′), Maffeo (90+4′)
Kiállítva: Capradossi (89′), ill. Bryan (59′), Byrne (84′)

AS Roma: Marchegiani – Anocic, Capradossi, Calabresi, Paolelli – Machin – Di Mariano, Pellegrini, D’Urso, Di Livio (Ndoj 45+3′) – Sanabria (Vestenicky 45+2′)
Vezetőedző: Alberto De Rossi (ITA)

Manchester City: Gunn – Humphries (Nemane 66′), Maffeo, Adarabioyo, Tasende – Bryan – Ambrose, Byrne, Ntcham, Celina (Garcia 78′) – Pozo (Kongolo 61′)
Vezetőedző: Patrick Vieira (FRA)

Túl sok izgalmat nem hozott az összecsapás első félideje, mindkét oldalon akadtak lehetőségek, ám a vendégek kétszer annyiszor – négyszer – találták el ellenfelük kapuját, de Marchegiani mind a négy alkalommal begyűjtötte a labdát, ahogy a túloldalon két kapura tartó lövés után Gunn is. Gólt nem hozott tehát az első félidő, és nem csak eredmény tekintetében, hanem labdabirtoklásban is kiegyenlített volt a csapatok mutatója. A hazai csapat mesterének kicsivel a szünet előtt két kényszerű cserét is végre kellett hajtania.

A fordulást követően sem lett pörgősebb a játék, viszont a meccs legfontosabb momentumára viszonylag hamar sor került, ugyanis az 59. minutumban Bryan megkapta második sárga lapját szabálytalansága miatt, így emberhátrányba került az angol együttes. Ezután nem sokkal jött is rómaiak vezető találata. Vestenicky – aki társa sérülése miatt került becserélésre –  juttatta előnyhöz együttesét a 62. percben (1-0). Igyekezett a City is helyzeteket kialakítani az emberhátrányuk ellenére, azonban a meccs következő nagy gólszerzési lehetősége is az AS Roma előtt adódott, ám Di Mariano lövésénél nagyot védett a kapus, de jött a szöglet és az újabb hazai lehetőség, ám ha nehezen, viszont ekkor is állta a sar-at Gunn. A továbbiakban is próbálkozott mindkét csapat gólt szerezni. A 84. minutumban Byrne is megkapta második sárga lapját, a City játékosa pedig önkívületi állapotban hagyta el a pályát. Az újabb találatra sor is került a 86. percben, amellyel eldőlt a továbbjutás sorsa. Pellegrini távolról lőtt kapura, melynek vége bombagól lett (2-0). A végén még tizenegyeshez jutott a City Capradossi szabálytalansága miatt, a hazai csapat játékosa pedig azonnal piros lapot kapott. A labda mögé Ambrose állt, aki értékesítette a megítélt büntetőt (1-2). A 6 perces hosszabbításnak köszönhetően bizakodhatott a City, igyekeztek is a manchesteri csapat tagjai kiharcolni a tizenegyespárbajt, ám akármennyire próbálkoztak, ez már nem sikerült, így a rómaiak jutottak be a legjobb 4 közé, egy kiállításokkal tarkított negyeddöntő után.

Negyeddöntők:
Chelsea – Atlético Madrid 2-0
Benfica – Shakhtar Donetsk 1-1, büntetők után 4-5
AS Roma – Manchester City 2-1
03.18.: Anderlecht – FC Porto

Az elődöntőben:
Chelsea – AS Roma
Shakhtar Donetsk – Anderlecht/FC Porto

A nyoni négyes döntő résztvevői:
1. Chelsea
2. Shakhtar Donetsk
3. AS Roma
4. Anderlecht/FC Porto

A góllövőlista élmezőnye:
1. Dominic Solanke (Chelsea) – 9 gól
2. Borja Mayoral (Real Madrid) – 8 gól

Nagy Dávid