Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EB-selejtező: A világbajnok magabiztos játékkal nyert; Skócia kiütéssel győzött

A németek Grúzia ellen hozták a kötelező győzelmet, míg Skócia Gibraltárt ütötte ki, viszont a szigetországba látogató újonc történelmi gólt szerzett.

Müller már az első félidőben beállította a végeredményt (forrás: uefa.com)

Grúzia – Németország 0-2 (0-2)
Helyszín: Boris Paichadze Erovnuli Stadioni Dinamo Arena, Tbiliszi
Vezette: Clément Turpin (FRA)
Gólszerzők: Reus (39′), Müller (44′)
Sárga lapok: Makharadze (32′), Kankava (75′), Chanturia (82′) ill. Schweinsteiger (75′)

Grúzia: Loria – Navalovski, Kashia, Amisulasvili (Dvali 4′), Kverkvelia, Lobjanidze – Okriashvili (Chanturia 46′), Makharadze (Kenia 63′), Kankava, Kobakhidze – Mcedlidze
Szövetségi kapitány: Kakhaber Tskhadadze (GEO)

Németország: Neuer – Rudy, Boateng, Hummels, Hector – Schweinsteiger, Kroos – Müller (Schürrle 86′), Özil, Reus – Götze (Podolski 87′)
Szövetségi kapitány: Joachim Löw (GER)

A vendégeskedő világbajnok válogatott dolgozta ki a mérkőzés első nagy helyzetét a 6. percben. Ekkor Reus nagyon közel állt a gólszerzéshez, de 16 méterről leadott lövését követően a labda a felső lécen csattant. Említésre méltó eseményektől mentesen csordogált a játékidő a 30. minutumig. Fél órához érve ugyanis Reus megint megpróbálkozott a gólszerzéssel, de a Dortmund kiválósága ekkor sem örülhetett gólnak társaival, hiszen a játékszer a kapu mellé ment a német lövése után. A 39. percben viszont megtört a jég és a sokkal aktívabb német válogatott megszerezte a vezetést. Ismét Reus volt a főszereplő, de most már helyzetét követően eredményes is tudott lenni közelről Götze passzából (0-1). Ám ezzel még nem ért véget minden az első játékrészben, hiszen annak hajrájában újra nagy esély adódott Németország előtt a gólszerzésre. A 44. percben Reus újra a hálóba juttatta a labdát, de találatát les miatt érvénytelenítették. Azonban ugyanebben a percben Müller már növelni tudta a vendégcsapat előnyét. A Bayern München labdarúgója 16 méterről lőtte el a labdát, ami megpattanva jutott a grúzok kapujába (0-2).  A Nationalelf 10 kísérletéből 3-szor ment kapura a labda, míg a túloldalon egy lövést sem láthattunk. Ez történt az első félidőben, a papírformának megfelelően alakult ez a selejtező melynek szünetéig nagy arányú labdabirtoklási fölényben játszott Németország (30-70%).

Mezőnyfölény tekintetében szinte semmit nem változott a játék képe a fordulást követően. A második játékrész első nagy helyzetét a 61. percben a németek dolgozták ki. Ekkor Reus folytatta jó megmozdulásainak sorát, azonban a Dortmund kiválósága közeli lövése után a felső lécet találta el a labda. Komolyabb helyzet nélkül csordogáltak a percek, de a németek magabiztos előnyéhez és fölényéhez kétség sem fért. Igaz, sokkal kevesebbet kísérleteztek a németek, de a grúzok nem tudtak veszélyt jelenteni Neuer kapujára, viszont a hazaiaknak már volt egy lövésük, igaz, az nem ment kapura. Nem alakult már ki nagy helyzet a meccsen, ami a németek könnyed sikerével zárult. Ennek ellenére a világbajnok válogatott csak a második helyen áll, hiszen Lengyelországtól kikaptak a selejtezősorozat első meccsén. A lengyelek később játsszák le 5. selejtezőmeccsüket, de eddigi 4 találkozójukat egy kivételével megnyerték, és ha ismét diadalmaskodnak – ezúttal az írek ellen – akkor újra 3 pont lesz a lengyelek és németek közti különbség az előbbiek javára. Mindenesetre nagy verseny várható a biztos továbbjutást érő helyek megszerzéséért is, hiszen a jelenleg 3. helyen álló Skóciának is már ugyanannyi pontja van, mint a két előtte álló válogatottnak.

Slócia – Gibraltár 6-1 (4-1)
Gólszerzők: Maloney (8′ – büntetőből, 34′ – büntetőből), Fletcher (29′, 77′, 90′), Naismith (39′), ill. Cascario (20′)

Az újoncnak számító Gibraltár Skóciába látogatott. A vendégek eddigi 4 selejtezőmeccsüket elveszítették és 25 gólt kaptak, de egyet sem tudtak szerezni.
A 18. percben a hazaiak tizenegyeshez jutottak. A labda mögé Maloney állt, aki értékesítette a büntetőt. Viszont jött a meglepetésnek számító első gibraltári gól, mely a skótok találata után 2 perccel született. Cascario révén egalizáltak a vendégek, és az 1-1-es állás közel tíz percig tartott. A 29. minutumban viszont ismét előnyt szereztek a skótok. Ekkor Fletcher volt eredményes. Nem sokkal később, a 34. percben Maloney ismét büntetőből talált be, mellyel már kétgólosra nőtt Skócia előnye. De ezt sikerült növelniük a hazaiaknak Naismith révén még a félidő hajrájában, így a vendégek gólja ellenére is magabiztos előnnyel mehettek a skótok az öltözőbe.
A skótok a 77. percben folytatták a gólok termelését, ekkor Fletcher lőtte meg második találatát Rhodes passza után, mellyel már 4 volt a különbség a két válogatott között. A hajrában ismét Fletcher volt eredményes, aki mesterhármast – ugyan nem klasszikust – szerzett, és beállította a végeredményt. A mérkőzés magabiztos skót sikert hozott, ugyanakkor történelmi pillanatokat is átélhettek a gibraltáriak, hiszen sikerült megszerezniük a selejtezősorozatban első góljukat.

A D-csoport állása 5. fordulót követően:
1. Lengyelország – 10 pont (15-2)*
2. Németország – 10 pont (9-4)
3. Skócia – 10 pont (9-5)
4. Írország – 7 pont*
5. Grúzia – 3 pont
6. Gibraltár – 0 pont

*Az Írország – Lengyelország mérkőzést később rendezik, ma 20:45-kor, így ezeknek a válogatottaknak még csak 4 lejátszott selejtezőjük van

Nagy Dávid