Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EB-selejtező: Még mindig nem megy a görögök legyőzése tétmeccsen

A magyar válogatott a manapság nehéz időket megélő görög válogatottat látta vendégül. A görögöket 28 éve nem sikerült legyőznie a magyar nemzeti csapatnak tétmeccsen, és ezt a régóta tartó szériát most sem sikerült megtörniük Dzsudzsákéknak. A hajrában honfitársaink közel álltak a három pont begyűjtéséhez, de pontosztozkodás lett a vége.

Gera hagyta ki a meccs egyik legnagyobb helyzetét (forrás: twitter.com/FOXSportsNews)

Magyarország – Görögország 0-0
Helyszín: Groupama Aréna, Budapest
Vezette: Sergei Karasev (RUS)
Sárga lapok: Leandro (10′), Elek (55′), Pintér (79′), ill. Kone (64′), Fetfatzidis (65′)

Magyarország: Király – Leandro, Kádár, Juhász, Fiola – Tőzsér, Elek (Pintér 70′) – Dzsudzsák, Gera, Stieber – Szalai (Nikolic 68′)
Szövetségi kapitány: Dárdai Pál

Görögország: Karnezis – Papastathopoulos, Manolas, Torosidis, Stafylidis – Papadopoulos, Samaris – Kone (Katsouranis 77′) – Fetfatzidis (Skondras 77′), Athanasiadis, Christodoulopoulos (Fortounis 69′)
Szövetségi kapitány: Sergio Markarián (URU)

A magyar válogatott tétmeccsen 23 éve nem tudta legyőzni a mostanság gyengélkedő görögöket. Legutóbb 2008-ban tudta Magyarország győztesen elhagyni a pályát a hellének ellen, de akkor barátságos meccset játszottak honfitársaink a dél-európaiakkal.
A védekezésben általában jeleskedő vendégeké volt a meccs első gólszerzési lehetősége. A 4. percig kellett várni arra, hogy lövést láthasson a publikum, de Torosidis távoli kísérlete jócskán elkerülte Király kapuját. A 13. minutumban Dzsudzsák szabadrúgás-beívelését követően jöhetett volna a válasz, de Szalai közeli fejese is nagyon célt tévesztve szállt fölé. Újra a magyarok voltak lendületben 10 perccel később is, amikor nagyon nagy lehetőség volt a hazai gólszerzésre. Stieber passza után Szalai gyűjtötte be nehézkesen a jobb szélen a labdát, de a Hoffenheim támadója még jól be tudta tenni azt, a tizenhatos közepén pedig Gera került tiszta lövőhelyzetbe, de a veterán játékos lövése sokkal a kapu fölött kötött ki. Úgy tűnt, tízpercenként alakulnak ki nagyobb lehetőségek, hiszen a következő komolyabb esemény a 33. percben történt, amikor a magyar védelem zavarodottságát próbálták kihasználni a görögök, ám nem jártak sikerrel, végül Kádár tisztázott. A következő percben a túloldalon már Dzsudzsák lőhetett távolról szabadon, de méterekkel mellé ment a Dinamo Moszkva szélsőjének kísérlete. Megélénkülni látszott a magyarok játéka, s 3 perccel az előző próbálkozás után a tizenhatos előteréből lőtt volna gólt Stieber, de a Hamburg támadó középpályásának lövését követően Karnezis kezében landolt a labda. Az első félidő hátralévő része már nem hozott igazán említésre méltó eseményt, így gól nélküli döntetlennel vonulhattak a csapatok az öltözőbe. A magyar válogatott közelebb járt a gólszerzéshez, Geráé volt eddig a meccs helyzete.

A fordulás után ismét hamar helyzetbe kerültek a görögök, de a beívelést követően a Juhászt megelőző Kone fölé fejelte. Kone három perccel ezután újra fejjel érkezett a beadásra, de a labda megint csak fölé ment. Elég álmos játék következett ezután, bár a görögök igyekeztek dominálni. Ez labdabirtoklásban is igencsak meglátszott, ahogy az első félidőben is nagy fölényt tudhattak magukénak ebben a tekintetben a vendégjátékosok. A 63. minutumban Christodoulopoulos kísérletének állta útját a blokk. Két perccel később Szalai lapos beadása érkezett volna Gera elé a kapu torkában, de jött Stafylidis, aki szögletre rúgta a labdát. A sarokrúgásból nagy veszélyt már nem tudott kialakítani a magyar válogatott. A 69. perc elején közel jártak a vezetés megszerzéséhez a görögök, de a beemelt labdát nem sikerült bejuttatniuk a kapuba. A 72. percben szöglethez jutott a magyar csapat, de Pintér beívelt labdáját azonnal kifejelték, nem tudtak élni honfitársaink a lehetőséggel. A görögök igyekeztek is kontrázni, de ebből nem lett komolyabb baj a válogatottunkra nézve. A 80. minutumban Torosidis labdáját vágta ki a magyar védelem a kapu közeléből, így szöglettel jöhettek a hellének, de az ezzel járó feladatot is megoldották a magyarok és elhárították a veszélyt. Az elkövetkezendő percekben azonban még több sarokrúgást is elvégezhettek a görögök, de ezek egyikéből sem alakult ki komolyabb lehetőség a vezetés megszerzésére. Ám a 84. minutumban sor került egy magyar szögletre is, viszont ennek elvégzése után sem ünnepelhetett gólt a publikum annak ellenére, hogy Juhász zavartalanul fejelhetett, de a labda fölé szállt. A 86. percben Dzsudzsák ívelte be a szabadrúgást az ellenfél büntetőterületén belülre, de az egyik védő fejjel tisztázott, majd hamarosan jöhetett a görögök kontrája, ám a lerohanásuk nem lett sikeres. A hajrára ordító helyzet maradt ki magyar részről. A 87. perc végén Pintér eresztett meg egy távoli lövést, a labda a léc alá tartott, de Karnezis bravúrral a kapu fölé tolta azt. A magyar szöglet megint nem tartogatott magában sok veszélyt, a görögök fellélegezhettek. A 88. minutumban viszont újabb nagy lehetőség maradt ki hazai részről. Dzsudzsák szögletét Juhász fejelte Nikolicshoz, utóbbi pedig a labda levétele után sokkal fölé lőtte a labdát. A hosszabbítás nem hozott nagy izgalmakat, így nem sikerült kihasználni több olyan nagy lehetőséget sem a magyar válogatottnak, amellyel megszerezhette volna a győzelmet. A pontosztozkodással mindkét csapat megtartja eddigi helyét a tabellán, de ez akkor sem lett volna másként, ha valamelyik válogatott megnyerni a meccset. Ha ez sorsdöntő meccs volt, akkor a görögök elkönyvelhetik azt, hogy nem lesznek ott az Európa-bajnokságon, a magyarok pedig a pótselejtezőért hajthatnak. De ne feledjük, sok van még hátra és bármi megtörténhet, de tény, hogy ez a hazai pályán elhullajtott két pont nagyon hiányozhat.

Az F-csoport állása az 5. fordulót követően:
1. Románia – 13 pont (7-1)
2. Észak-Írország – 12 pont (8-4)
3. Magyarország – 8 pont (4-3)
4. Finnország – 4 pont (5-7)
5. Feröer-szigetek – 3 pont (2-7)
6. Görögország – 2 pont (1-5)

Nagy Dávid