Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar-görög: Nagy lépést tehet válogatottunk Franciaország felé

Hiányzók mindkét oldalon, optimizmus az egyik, óvatosság a másik félnél.

Legutóbb 2007-ben találkozott a két csapat, akkor 3-2-re a mieink nyertek. - fotó: goal.com

Legutóbb 2008-ban találkozott a két csapat, akkor 3-2-re a mieink nyertek. – fotó: goal.com

Nincsenek olyan jó emlékeink a görögökről, még akkor sem, ha legutóbb barátságos mérkőzésen sikerült legyőzni őket. Igaz, annak is már hét éve. Tétmérkőzésen lassan feledésbe merül az ideje, 1987-ben sikerült nyerni a hellének ellen, míg pontot is csak 1992-ben szereztünk utoljára. Azóta öt mérkőzést játszottunk a kék-fehérekkel szemben, a fentebb említett egy siker mellett négy alkalommal is vereséget szenvedett válogatottunk. A négyből három volt tétre menő. Ugyanakkor mikor, ha nem most kapjuk el a görögöket, nem elég, hogy sérülésekkel bajlódnak, az Eb-selejtezőt sem kezdték túlzottan jól, így aztán szégyenszemre utolsó helyen állnak egyetlen árva ponttal az F. jelű selejtezősorozatban. A sérülésekre a mieink sem panaszkodhatnak, hiszen alapemberek estek ki, ennek ellenére bizakodásra adhat okot Dárdai Pál munkája. A héten többen is kisebb sérüléssel bajlódtak, igaz már a keretösszehívás sem volt teljesen mentes a kiesőktől: Korcsmár Zsolt combsérülést szenvedett, így ő eleve nem tudott hazajönni, míg Lovrencsics Gergő is megsérült, majd szerdán Vanczák Vilmosnak szakadt be részlegesen a vádlija. A másik oldalon Kostas Mitroglu, José Holebas mellett Jannis Maniatis, Petros Mantalos és Vangelis Moras sem teljesen egészséges, így aztán ember legyen a talpán aki megjósolja, milyen eredmény születik vasárnap este. Mindkét oldal igyekszik optimistán a találkozó elé tekinteni, de kérdés, míg Dárdait fel tudta térképezni az ellenfél, addig a magyar stáb miként készült Sergio Markarián esetleges taktikájára. A legfrissebb jelentések szerint csapatkapitányunk sérült bokája sincs teljesen rendbe, így aztán kérdés, játszik-e az Eb-selejtezőn. Ezzel kapcsolatban Dárdai úgy fogalmazott, Dzsudzsák maga dönti el, vállalja-e a játékot. A másik oldalon Markarián a mieinket dicsérte.

Az MLSZ kéri a szurkolókat, hogy a találkozó előtt minél előbb érkezzenek meg a helyszínre. Kapunyitás: 18.45-kor, két órával a találkozó előtt.

A két válogatott örökmérlege egymás ellen:
17 mérkőzés 4 magyar győzelem, 8 görög siker, 5 döntetlen, 30-26-os gólkülönbség -> összességében 38,23 %-os mutatóval rendelkezik válogatottunk a hellének ellen.

Ez történt legutóbb:
Magyarország – Görögország 3-2 (0-1)

A várható kezdőcsapatok:
Magyarország – Görögország
Budapest, Groupama Aréna, 20.45, vezeti: Sergei Karasev (Anton Averianov, Tikhon Kalugin – Nikolai Golubev – Sergei Lapochkin, Sergei Ivanov – oroszok)
Magyarország: Dibusz – Szolnoki, Juhász, Kádár, Leandro – Elek, Tőzsér – Stieber, Gera, Dzsudzsák – Nikolics
Görögország: Karnezis – Moras, Torosidis, Sokratis, Vyntra – Katsouranis, Fetfatzidis, Samaris – Fourtunis – Karelis, Gianniotas

Csoportunk másik két találkozóján is vehetnek el egymástól pontokat a riválisok. Romániának talán valamivel könnyebb dolga lesz Feröer ellen, mint Észak-Írországnak Finnország ellen. A feröeriek csapatkapitánya prózai okok miatt hagyja ki a ploiesti mérkőzést: éppen vasárnap tölti első munkanapját börtönőrként.

Románia – Feröer
Ploiesti, 18.00, vezeti: Artur Dias (Bertino Miranda, Rui Tavares – Alvaro Mesquita – Manuel De Sousa, hugo Miguel – portugálok)

Észak-Írország – Finnország
Windsor Park, 18.00, vezeti: Szymon Marciniak (Paweł Sokolnicki, Tomasz Litskiewicz – Radosław Siejka – Paweł Raczkowski, Tomasz Musiał – lengyelek)

Gavalovits Sándor