Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EB-selejtező: A skótok után az írek is pontot szereztek a lengyelek ellen

Az F-csoportban a veretlen Lengyelország a nyitányon a világbajnok németeket is legyőzte, ám a skótok elleni harmadik selejtezőjükön és az  5. meccsükön az írek otthonában sem sikerült győztesen elhagyniuk a pályát Lewandowskiéknak.

Long pontmentő találatával az írek karnyújtásnyira vannak a 3. helytől is – ha a következő meccsükön legyőzik a skótokat, át is vehetik tőlük ezt a pozíciót (forrás: uefa.com)

Írország – Lengyelország 1-1 (0-1)
Gólszerzők: Long (90+1′), ill. Peszko (26′)

A lengyelek kevesebb, mint félóra elteltével már a jól ismert győzelmi úton kezdtek el lépegetni, hiszen a védelmi hibát Peszko használta ki, aki az ír védőtől elcsente a labdát, majd a kapuba továbbította azt. Ám még a szünet előtt, a 44. percben kiegyenlítettek volna a hazaiak, de McGeady jó helyzetből, a kapu közeléből képes volt mellé lőni a labdát. A mérkőzés első fele kiegyenlített játékot hozott, mindkét válogatott többször próbálkozhatott a gólszerzéssel, de gólok tekintetében a vendégeknél volt az előny, így szinte semmit nem ért az írek valamivel több labdatartása.
A szünet után az írek hamar egalizáltak volna, hiszen az 52. percben Brady távolról szánta lövésre magát. Közel jártak a gólszerzéshez az írek, de a labda csak a kapufát súrolta. A következő nagy helyzet is Írországé volt 20 perccel később, amikor Robbie Keane fejelte kapura a labdát a beadás után. Itt még beljebb járt a labda, de nem talált kapuba, hanem a kapufán csattant a játékszer. Az írek kitartó próbálkozása meghozta a gyümölcsét, már akkor, amikor a lengyelek zsebben érezhették a három pontot. A 91. percben a beívelt szögletet Hoolahan fejelte – a hét perccel korábban pályára lépő – Long elé, aki közelről lőtte a labdát a kapuba. Még ekkor is volt hátra négy perc a hosszabbításból, de komolyabb helyzet nem alakult ki, így tehát több gól sem született. A hazaiak számára fontos volt a pontszerzés is, és így az éllovas lengyelektől is csak 3 ponttal maradnak el. Nagy verseny várható még az F-csoportban, amelyben óriási harc várható a pótselejtezős 3. hely megszerzéséért is, még minden nyitott az első 4 csapat számára ebben a hatosban.

Az D-csoport állása az 5. fordulót követően:
1. Lengyelország – 11 pont (16-3)
2. Németország – 10 pont (9-4)
3. Skócia – 10 pont (11-5)
4. Írország – 8 pont (11-4)
5. Grúzia – 3 pont (4-9)
6. Gibraltár – 0 pont (1-27)

Nagy Dávid