Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Felkészülés: A nyári ötös után ismét Hollandia örülhetett

A nap talán legnagyobb mérkőzésén megismétlődött a 2010-es vb fináléja. Ám ezúttal az Oranje örömét hozta a szuperrangadó.

fotó: onsoranje.nl

fotó: onsoranje.nl

Emlékezetes találkozót játszott egymással alig több, mint öt esztendeje a holland és a spanyol nemzeti tizenegy Johannesburgban. Akkor Iniesta góljával a hispánok nyertek, most viszont gyorsan kiderült, Guus Hiddink válogatottja szemernyi esélyt sem biztosít a „Vörös Fúriának”. Ez a siker azonban nem feltétlenül menti meg Hiddink állását, hiszen a találkozó előtt a szurkolók már az utód kilétét latolgatták. Mint ismert, az Oranje mindössze harmadik helyen áll csoportjában az Európa bajnoki selejtezőkön, így a drukkerek szerint hamarosan kitelhet a korábbi Chelsea-tréner ideje. Ehhez képest már negyedóra elteltével kétgólos előnyben voltak a narancsmezesek. Igaz, Vicente Del Bosque erősen tartalékos összeállításban küldte fel övéit, ugyanez igaz a hollandokra is, de mégis szembetűnő volt, ahogyan hazai környezetben kezdte a meccset a Sneijder irányította világbajnoki ezüstérmes. Az első komolyabb lehetőség a 13. percben adódott, és de Vrij – akárcsak nyáron, akárcsak Sneijder passzából – ismét betalált Spanyolországnak. Annyi különbséggel, hogy ezúttal David De Gea állt a vonalon, és nem Casillas. Nem telt bele három perc, Klaassen előbb a Manchester United kapusába lőtt, a kipattanót viszont kíméletlenül bevágta. A folytatásban éledezett a spanyol armada, ám csak helyzetekig jutottak Del Bosque tanítványai, akik a remek napot kifogó Kenneth Vermer kapus eszén sehogyan sem tudtak túljárni, pedig a narancsos védelem olykor ajándékokkal kedveskedett a vendégeknek, főkép Martins Indi volt e téren aktív.

fotó: onsoranje.nl

fotó: onsoranje.nl

Fordulás után fölényben játszott a „Fúria”, de hiába változtatott drasztikusan a spanyol mester, gólt mégsem lőhetett a korábbi Real Madrid sikerkovács tréner. Hiába nyomott tehát a vendéggárda, és még az sem hatott igazán, hogy Martins Indi Sneijser beadását földre fejelte négy méterről, tiszta helyzetből, ám a labda nagy ívben kapu fölé pattant. A Galatasaray középpályása ezen a találkozón lépett pályára 113-szor, amivel feljött a szereplési rangsor második helyére. Mindössze Edwin van der Sar előzi meg, 130 fellépéssel. Ezzel a sikerrel némi levegőhöz jutott Hiddink, míg a csúfos vb-kudarc után továbbra is hullámzik a spanyol válogatott teljesítménye, de legalábbis nem mindig meggyőző, így aztán 2008 és 2012 közötti dominancia is odalett.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ucYcNtzLxBg

Hollandia – Spanyolország 2-0 (2-0)
Amszterdam, 52.000 néző, vezette: William Collum
Hollandia: Vermeer – Janmaat, De Vrij, Martins Indi, Willems – Sneijder (Wijnaldum, 62.), Klaassen, D. Blind (De Guzmán, 73.) – Narsingh, Huntelaar (Dost, 79.), Depay (Afellay, 84.)
Spanyolország: De Gea – Carvajal, Albiol, Piqué ( Sergio Ramos, 68.), Bernat – Fabregas, M. Suárez (San José, 68.), Cazorla (Iniesta, 76.) – Isco (D. Silva, a szünetben), Juanmi (Morata, 62.), Pedro (Vitolo, a szünetben)
g.: De Vrij (13.), Klaassen (16.)