Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EL: A Sevillát a Zenit sem tudta megtörni – videóval

Az Európa Liga címvédő andalúz klubot a szentpétervári csapat sem tudta megállítani a menetelésben. Pedig az orosz egyesület már az első félidőben megszerezte a vezetést.

Suárez (középen) hajrában lőtt gólja győzelmet ért a Sevillának (forrás: uefa.com)

EURÓPA LIGA – NEGYEDDÖNTŐ
ODAVÁGÓ

Sevilla – Zenit Szentpétervár 2-1 (1-0)
Helyszín: Estadio Ramón Sánchez Pizjuán
Vezette: Bas Nijhuis (NED)
Gólszerzők: Bacca (73′), Suárez (88′), ill. Ryazantsev (29′)
Sárga lapok: Suárez (76′), ill. Garcia (68′), Garay (81′), Ryazantsev (82′)

Sevilla: Rico – Tremoulinas, Kolodziejczak, Pareja, Coke (Suárez 46′) – Iborra (Mbia 46′), Krychowiak – Reyes, Banega, Vidal – Gameiro (Bacca 64′)
Vezetőedző: Unai Emery (EGY)

Zenit Szentpétervár: Lodigin – Neto, Garay, Lombaerts, Anjukov – Garcia, Witsel – Shatov (Khodzhaniyazov 75′), Ryazantsev (Timoscuk 82′), Rodić (Mogilevets 65′) – Rondon
Vezetőedző: Adres Villas-Boas (POR)

A második számú európai kupasorozatban is lejátszották a BL negyeddöntői után a legjobb 8 csapat meccseinek odavágóit. A kiírás címvédője, az andalúz Sevilla otthon látta vendégül a Zenit Szentpétervár csapatát.
A mérkőzés első nagy lehetősége a szentpétervári klub előtt adódott a 15. percben. Shatov szerette volna megszerezni a vezetést, s a kipattanót kapura is küldte, de Rico megakadályozta a gólt. Három perc elteltével ismét a keleti klub járt közel ahhoz, hogy betaláljon. Személy szerint Ryazantsev igyekezett, viszont a beadást követő fejese a kapu mellett landolt. Ryazantsev azonban nem adta fel, olyannyira nem, hogy meg sem állt a gólig! A 29. minutumban megeresztett egy löketet, amit elsőre még Rico védett, ugyanakkor a labda kipattant, amelyre lecsapott az egyéni megmozdulásai után kapura tüzelő Ryazantsev, második kísérlete viszont hibátlan lett, a játékszer a léc alatt landolt (0-1). A vendégek nyomása előnnyé változott át az eredményt tekintve is, viszont a félidő hátralévő részében túl nagy helyzetet már nem láthattunk, így a szünetig vérszegényen teljesítő Sevilla hátrány tudatában vonulhatott az öltözőbe.

A második félidőre jöttek is a cserék hazai részről, az egyiptomi szakember próbálta felrázni csapatát. Látszólag ez meg is történt – még ha nem is egy cserejátékosnak köszönhetően – , hiszen az 53. percben Vidal irányította kapura a labdát, de a védelem tisztázott. Úgy tűnt, Ryazantsev nem akar megállni egy gólnál, de a duplázás nem jött össze, a tizenhatosról leadott lövése után a játékszer fölé szállt. Witsel három perccel később törte volna meg a gólcsendet, viszont a belga védő kipattanóból kapura irányított kísérlete sem zárult örömmel a vendégek számára, Rico újfent mentett. A 65. minutumban viszont Suárez mutatta meg, hogy a cseréknek hasznuk is lehet, viszont lövését még ekkor a védelem blokkolta. Majd ezután nem sokkal, a 68. percben a lengyel Kolodziejczak a beívelés után egalizált volna, de a védő fejese a kapu mellett hagyta el a játékteret. Ám a 73. percben megszületett az egyenlítés! A Gameirót váltó kolumbiai Bacca Vidal beívelt labdáját fejjel juttatta a kapuba (1-1). Krychowiak személyében újból megpróbálkozott egy lengyel játékos a gólszerzéssel, de a kipattanót fölé lőtte a Sevilla labdarúgója, így nem sikerült a fordítás. Nem úgy, mint a hajrában Suareznek! A szintén csereember révén került előnybe az andalúz együttes, amikor a támadó tizenhat méterről magabiztosan, kapáslövéssel szerzett káprázatos gólt (2-1). A legvégén is a Zenit játékosai izgulhattak, ugyanis a 90. percben Bacca megduplázta volna góljai számát, de a dél-amerikai tizenhatoson belül leadott lövését egy bevetődő védő blokkolta. Több fontos esemény viszont már nem fért bele az odavágóba, amelyet hátrányból nyert meg a sorozat címvédője. Megtörhetetlennek látszik tehát a Sevilla, de az oroszországi visszavágóra maradt esélye a továbbjutásra az idegenben szerzett találat miatt is a Zenitnek. Emery jól taktikázott, ráérzett arra, kik hozhatják meg a sikert a csapatának, hiszen két csereként pályára küldött játékosa szerzett fontos győzelmet a spanyol együttesnek.

http://www.dailymotion.com/video/x2mwq42_all-goals-sevilla-2-1-zenit-st-petersburg-16-04-2015-hd_sport

Nagy Dávid