Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A ‘Gladbach legyőzte a Wolfsburgot, zsinórban harmadjára bajnok a Bayern! – eredmények, tabella

A Bundesliga 30. fordulójának zárómeccse rangadó volt, bár a játék nem ezt mutatta. Mindenesetre a találkozó végeztével eldőlt, zsinórban harmadjára is bajnok lett a Bayern München, a Mönchengladbach pedig átvette a Leverkusentől a 3. helyet!

A nagy harc végén két győztes is volt – a ‘Gladbach a meccset nyerte meg, ezzel pedig a Bayern lett a német bajnok! (forrás: kicker.de)

Borussia Mönchengladbach – VfL Wolfsburg 1-0 (0-0)
Helyszín: Borussia-Park – 52.147 néző
Vezette: Bastian Dankert
Gólszerzők: Kramer (90′)
Sárga lapok: Herrmann (47′), Raffael (77′) ill. Arnold (31′)

Borussia Mönchengadlach: Sommer – Wendt, Dominguez, Brouwers, Korb – Johnson, Xhaka, Kramer, Herrmann (Traoré 81′) – Raffael, Kruse
Vezetőedző: Lucien Favre

VfL Wolfsburg: Benaglio – Trasch, Naldo, Klose (Knoche 58′), Rodriguez – Luiz Gustavo, Arnold – Caligiuri, De Bruyne, Perisic (Guilavogui 68′) – Bendtner
Vezetőedző: Dieter Hecking

A forduló zárómeccsének nagy tétje volt, hiszen a hazai Mönchengladbach a harmadik helyre hajtott, és ezzel együtt, a Bayern is bajnokká válhatott a Borussia révén, persze ezt elkerülte volna a vendég Wolfsburg. Ráadásul két élmezőnybe tartozó csapat rangadójáról volt szó.
Túl sok helyzetet nem hozott az első félidő, de egy-két eseményt feljegyezhettünk. A 22. minutumban Herrmann szerzett volna vezetést a hazaiaknak, de nagy lehetőséget szalasztott el, a labdát mellé lőve. Majd a félidő hajrájában (39′) De Bruyne lőtte volna meg a vendégek vezető gólját, viszont a belga tizenhat méterről elvállalt kísérlete a kapu fölé ment. A kevés esemény tarkította első játékrészben mindkét együttes szinte ugyanannyiszor (7-6) vállalkozott lövésre, de ezek egyike nyomán sem forogtak igazán veszélyben a kapuk. A ‘Gladbach többet tudta birtokolni a labdát, de ennél több pozitívumot róluk sem mondhattunk el a szünetig.

A fordulást követően felgyorsultak az események, és már az 50. percben esély adódott a meccs első góljának megszerzésére. A hazaiak részéről Herrmann próbált újra betalálni, de közeli kísérletét Benaglio kifogta! Majd két perccel ezután Wendt is közelről lőhetett a vendégek kapujára, de a labda fölé szállt. A 77. minutumban törte meg a hazai csapat újból az eseménytelen időszakot. Ekkor Kruse a kapu előterében került helyzetbe, de kísérlete nyomán a kapufa mellett suhant el a labda. Elkeserítő lehetett a vendégek számára, hogy egyetlen lövésük sem találta el a kaput, igaz a hazaiak sem álltak ekkor fényesebben – a ‘Gladbachnak egy kísérlete találta el a kaput, de Benaglio résen volt. Nagyon úgy tűnt, nem lesz gól, és hogy így a Bayern sem lesz még bajnok a 30. forduló befejeztével, de a 90. percben éppen ennek az ellenkezője igazolódott be! A hazai csapat talált be, egészen pontosan Johnson passzát Kruse váltotta gólra Benaglio fölött átemelve a labdát! Több helyzet már nem maradt a hosszabbításra sem, így a rangadón aratott Borussia-siker azt jelentette, a csapat ismét 3., valamint azt is, hogy a Bayern München behozhatatlan előnyre tett szert  Wolfsburggal szemben, így a bajor sztárcsapat zsinórban harmadjára ünnepelhet bajnoki címet!

Magyaros hétvégén lett újra bajnok a Bayern!

A bajnokságban éllovas Bayern München úgy vágott neki a hétvégének, hogyha nyernek és vasárnap a ‘Gladbach legyőzi a Wolfsburgot, akkor zsinórban harmadjára ünnepelhetnek bajnoki címet a bajorok. Guardiola alakulata ennek érdekében mindent meg is tett, de nem csak rajtuk múlott az, hogy bajnokok lesznek-e.
A Bundesliga 30. fordulójában ezen kívül érdemes megemlíteni a többi párharcot is, melyek között 3 olyat találhattunk, amely magyar érdekeltséggel is bírt. De előtte még nézzük, mi történt pénteken.
A kevés kapura tartó kísérletét nagyszerűen használt aki hazai pályán a Mainz csapata, amely a Schalke 04-t fogadta. A vendég gelsenkircheniek nem tudták megtörni nyeretlenségi sorozatukat, míg a kétgólos győzelmet aratott Mainz szinte már Huntelaarék nyakán találta magát a tabellán. Ezzel együtt a duplázó Bell első találata csapata 400. első osztályban szerzett gólja volt! Másnap kerültek célkeresztbe a magyarok. Stieber és Szalai is kezdőként kapott helyet csapatában, és mindketten gólpasszal hálálták meg a bizalmat. Szalai asszisztja nélkülözhetetlen volt a Hoffenheim győzelméhez, amely az új edzővel felálló Hannover 96 nyeretlenségi sorozatát hosszabbította meg és mélyítette a klub helyzetét. A Hamburger SV is győzni tudott egy igazán izgalmas meccsen, hazai pályán. Meglepetésre a HSV az FC Augsburg ellen törte meg negatív szériáját és nyert 3-2-re, amelyben nagy szerepe volt Stiebernek is. Az nap zárómeccse a Bayern München – Hertha BSC volt. A hazaiaknak elengedhetetlen volt a győzelem ahhoz, hogy megteremtsék feltételét annak, hogy már a hétvégén ünnepelhessék zsinórban harmadik bajnoki címüket. Viszont Dárdai Herthája derekasan helyt állt, és menetelt a 8. zsinórban veretlenül lehozott zárás felé. Azonban a 80. percben sikerült feltörni a fővárosi csapat védelmét, és Schweinsteiger győztes gólt szerzett. Ennek ellenére nagyszerű teljesítményt nyújtott a Hertha, gondoljunk csak arra, hogy ez a Bayern még a hétközi BL mecccsén 6-1-re ütötte ki szintén az Allian Arénában a Portót, míg Dárdaiékkal szemben jócskán megszenvedett Guardiola alakulata.
Korábban a szombati játéknap során a Leverkusen veretlensége Kölnben szakadt meg, pedig a vendégek még tizenegyesből is betalálhattak volna, végül csak egy pontot szereztek. A Borussia Dortmund hazai pályán aratott kétgólos, magabiztos sikert az Eintracht Frankfurtot fogadva. A BVB gólfelelőse Aubameyang és Kagawa volt – előbbi büntetőből talált be. A nap nagy vesztese a döntetlen ellenére a hazai pályán ikszelő VfB Stuttgart volt, hiszen Stevens legénysége két góllal is vezetett a fordulásig Ginczek duplájának köszönhetően, de a Freiburg végül ponttal hagyta el a pályát.
A vasárnap volt igazán fontos a bajnoki cím szempontjából, de azt megelőzően még a Paderborn – Werder Bremen párharcra is sor derült. A hazai és egyben újonc együttes kétgólos előnyre tett szert az első játékrészben, viszont még a szünet előtt jött a szépítés, és a fordulás után pontot is mentett a Werder. Döntetlenjével még továbbra is a kiesőzónában található a Paderborn. A tegnapi Bayern győzelmet követően a forduló leginkább nagy figyelemmel övezett meccse a 30. kör utolsó meccse volt, a Borussia Mönchengladbach – VfL Wolfsburg rangadó. A rangadó ellenére a játékosok igencsak felejthető teljesítménnyel rukkoltak elő, de ez aligha érdekelte a müncheni éllovast, valamint a klub szurkolóit, valamint a 3. helyet újra megszerző ‘Gladbachot. Ugyanis az unalmas találkozó végén Kramer győzelmet szerzett a Borussiának, amivel eldőlt, hogy a Wolfsburg behozatatlan hátrányra tett szert a Bayernnel szemben – tizenöt pontos előnye eldöntötte a Bayern sorsát, ami 2014/2015-ös Bundesliga szezont illeti. Így zsinórban harmadjára is bajnok lett a jelenleg Guardiola által irányított FC Bayern München csapata! A továbbiakban már “csak” a BL-re kell koncentrálnia a bajor szupercsapatnak, amely a Barcelonával találja majd szembe magát a legrangosabb európai kupasorozat elődöntőjében. A hátralévő 4 német bajnoki forduló a bajnoki cím tulajdonosának kiléte ellenére még sok nyitott kérdést tartogat.

A Bundesliga 30. fordulójának eredményei:
Mainz – Schalke 04 2-0 (2-0)
Borussia Dortmund – Eintracht Frankfurt 2-0 (0-0)
Hannover 96 – Hoffenheim 1-2 (1-1)
VfB Stuttgart – SC Freiburg 2-2 (2-0)
Hamburger SV – FC Augsburg 3-2 (2-1)
1. FC Köln – Bayer Leverkusen 1-1 (0-0)
Bayern München – Hertha BSC 1-0 (0-0)
Paderborn – Werder Bremen 2-2 (2-1)
Borussia Mönchengladbach – VfL Wolfsburg 1-0 (0-0)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Alexander Meier (Eintracht Frankfurt) – 19 gól
2. Arjen Robben (Bayern München) – 17 gól
3. Robert Lewandowski (Bayern München) – 16 gól
4. Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund) – 14 gól
5. Franco di Santo (Werder Bremen), Bas Dost (VfL Wolfsburg), Thomas Müller (Bayern München) – 13 gól

A Bundesliga állása 30 forduló elteltével:
1. BAYERN MÜNCHEN – 76 PONT – MÁR BAJNOK!
2. VfL Wolfsburg – 61 pont
3. Borussia Mönchengladbach – 57 pont
4. Bayer Leverkusen – 55 pont
5. Schalke 04 – 42 pont (38-34)
6. FC Augsburg – 42 pont (38-40)
7. Hoffenheim – 40 pont
8. Borussia Dortmund – 39 pont (40-37)
9. Werder Bremen – 39 pont (46-59)
10. Mainz – 37 pont
11. Eintracht Frankfurt – 36 pont
12. 1. FC Köln – 35 pont
13. Hertha BSC – 34 pont
14. SC Freiburg – 30 pont
15. Hannover 96 – 29 pont
16. Hamburger SV – 28 pont (19-46)
17. Paderborn – 28 pont (27-58)
18. VfB Stuttgart – 27 pont

Nagy Dávid