Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Ronaldo fejese kevés volt, hátrányban a Real!

A Bajnokok Ligája első elődöntőjének torinói mérkőzésén a Real Madrid az előzetesen lesajnált olasz Juventus otthonában lépett pályára.

Kép forrása: uefa.com Morata góllal köszöntötte volt csapatát Torinóban.

Kép forrása: uefa.com
Morata góllal köszöntötte volt csapatát Torinóban.

Juventus – Real Madrid 2-1 (1-1)
Torino, Juventus Stadio. Vezette: Martin Atkinson (angol)
Juventus: Buffon – Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Evra – Marchisio, Pirlo, Sturaro (Barzagli 64.) – Vidal – Tévez (Pereyra 86.), Morata (Llorente 78.).
Real Madrid: Casillas – Carvajal, Varane, Pepe, Marcelo – James, Kroos, Ramos, Isco (Chicharito 63.) – Bale (Jese 86.), Ronaldo.
Gólszerzők: Morata (9.) ill. C. Ronaldo (27.)
Sárga lap: Bonucci (5.), Tévez (47.), Vidal (56.), Chiellini (90+3.) ill Marcelo (57.), Carvajal (75.), James (85.)

Nem sokáig tartott a tapogatózás a Juventus részéről. Még egy perc sem telt el a mérkőzésből, amikor Casillas rosszul sikerült tisztázását követően Vidal lépett be a tizenhatoson belülre, majd a chilei elesett, de az angol Atkinson nem ítélt büntetőt, a lassítások szerint helyesen. Az olasz csapat nem akart lassítani, és továbbra is pörgették a tempót ha megszerezték a labdát, aminek egy Casillas védés adta jelét Sturaro lövése után. Haladt tovább ezen a serény úton a Juventus, és jól láthatóan ez meglepte a Real Madridot. A kilencedik percben Marchisio passzolt a tizenhatoson belül teljesen üresen álló Tévezhez, aki nem totojázott, azonnal kapura lőtt. Casillas bravúrral védett, de a laposan kitolt labdáját Morata közvetlen közelről a kapuba passzolt. 1-0! A Real számára nem volt más , ki kellett támadniuk, és ennek megfelelően igyekeztek nyomást gyakorolni a hazaiakra. Nem tartott sokáig ez az időszak, a spanyol csapat játékosai nem tudták úgy irányítani a mérkőzést mint azt megszokhatták a bajnokságban, a Juventus remekül felépítette a taktikáját. Carlos Tévez számára nem volt elveszett labda, még a láthatóan rossz passzokra is rárobbant, a védőket ezzel folyamatosan presszió alatt tartva. A hazaiak a biztos passzokat választották a bizonytalanabb ívelgetések helyett, míg a madridiak éppen fordítva, magas labdákkal próbálkoztak, sikertelenül. A 27. percig úgy tűnt, hogy nincs ellenszere a vendégeknek a hazai csapat kellemetlen stílusára, ám James Rodríguez segedelmével sikerült az egyenlítés. A tizenhatos jobb oldalánál a kolumbiai kapott egy emelt labdát Carvajaltól, amit James futtából középre emelt, és a kapu előtt teljesen egyedül álló Cristiano Ronaldo fejelt be a kapuba Buffon mellett. 1-1! A Real érezhetően fokozta a tempót, és igyekeztek minél hamarabb megszerezni a vezető gólt is, de a pár perces henger után kissé lelassítottak a csapatok. A vendégek ébredtek hamarabb és a 40. percben majdnem megszerezték a vezetést is: egy gyors támadást követően Isco futott be a büntetőterületen belülre a bal oldalon, magasan beadott labdáját a középen érkező James Rodriguez fejelte a keresztlécre néhány lépésről. Megúszta a Juventus, és nem meglepően mintha lassulni kezdtek volna a csíkos mezesek. A nagy hajtás úgy tűnt, hogy a visszájára fordulhat, és megbosszulhatja magát, de a Real Madrid már nem fokozta tovább a tempót, így döntetlennel vonultak pihenőre a csapatok.

A második félidőt Carlos Tévez távoli lövése nyitotta meg, de Casillas biztosan hárított. Miután az első félidőben kissé elveszettnek tűnt a Real, a második félidő elején megpróbálták megtörni a Juventus játékát, ami kisebb szabálytalanságokat eredményezett. Ám ez a taktika nem jött be a vendégeknek: egy elrontott szöglet után Tévez és Morata kettő a kettő ellen indulhatott meg saját térfélről, majd miután Tévez magára maradt Carvajallal, a spanyol buktatta az argentint a büntetőterületen belül, amiért azonnal tizenegyest ítélt a játékvezető, amit maga a sértett értékesített. 2-1! Némi meglepetésre, de a Juventustól lett érdekes a meccs. Alaposan összekuszálták a vendégeket a „Zebrák”, a Real ismét csak tanácstalanul adogatott előre, ám ezzel nem sokra mentek, a hazaiak kézben tartották a meccset. Még ha többet is birtokolta a labdát a spanyol csapat, a Juve számára ez nem volt kényelmetlen az előnyük tudatában. Tévez kivételével minden csíkos mezes játékos a saját tizenhatosánál védekezett, a támadásokat pedig szinte együtt végezte az egész csapat. A Real csak árnyéka volt önmagának, érezhető volt, hogy a Juventus egy szinttel feljebb lépett, és immár hiba alábecsülni a szervezettségét, illetve erejét. A Madrid nem tudott rövid passzokkal, a földön vezetve a támadásokat közel kerülni Buffon kapujához, csak a távoli próbálkozások jelentettek némi veszélyt, de rendre célt tévesztettek a „Királyiak”. Ráadásul mintha mindig többen lettek volna a hazaiak, és nem tudtak emberelőnyös szituációkat kialakítani Ronaldóék. A kaputól harminc méterre ugyan elpasszolgattak minimális hátrányukban a spanyolok, de veszélyes lehetőség nem adódott a játékosok előtt. Nem úgy a hazaiak előtt: a frissen beállt Llorente csapott le egy hosszan előrevágott labdára miután Varane nem tudta azt lekezelni, és miután eltolta a játékszert Casillas mellett már nagyon kisodródott, és a középre adott passz elhalt középen a védőknél. Majd alighanem a nap védését mutatta be Casillas, amivel a csapata továbbjutását is életben tartotta a visszavágóra: Pirlo beívelését Llorente fejelhette kapura öt méterről, ám a madridiak legendás kapusa fejjel hárított. Ezzel el is jött a mérkőzés utolsó valamire való momentuma, és a Juventus 2-1-re legyőzte az előzetesen jóval erősebbnek ítélt Real Madridot. Folytatás egy hét múlva a Santiago Bérnabeuban, és biztosak lehetünk benne, hogy a felek nem okoznak majd csalódást…

DEmmel László