Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I: „Szigorúbb feltételek.” – Varjú Tamás

Aktuális téma az NB I-es licencek kérdése. Az MLSZ licencadó bizottságának vezetője, Varjú Tamás volt a Digi Sport vendége. Az elöljáró a Reggeli Startban kifejtette, több klub is hanyagságának köszönheti, hogy első körben nem kapta meg az indulási engedélyt.

Vajon hány csapat indulhat jövőre?

Vajon hány csapat indulhat jövőre?

Nagy a valószínűsége annak, hogy a következő idényre módosítani kell a versenyszabályzatot, és a versenykiírást, mert nem lesz meg a tizenhat induló. Varjó Tamás, a licencadó bizottság elnöke szerint egyre reálisabb ez a forgatókönyv. „Egy klub nem adott be licenckérelmet az NB I-re és NB II-re a jelenleg legfelső osztályban játszók közül. Összesen 41 kérelem érkezett, de hárman később visszavonták. Klubneveket még nem mondhatok, de van 4-5 olyan élvonalbeli klub, amelyek lécátugrása kisebbfajta csoda lenne, elsősorban a pénzügyi kritériumok hiánya miatt. Elképzelhető sajnos, hogy NB I-es klubok nem kapnak licencet idén, erre a korábbi éveknél jóval nagyobb most az esély. Nem vagyok kompetens az NB I létszámcsökkentésében, de ha például 10 csapat kap licencet, akkor nem lehet 12 csapatos a bajnokság. Ez esetben a versenyrendszer módosítással lehetne csak feltölteni a ligát.” – fogalmazott Varjú. Az elmúlt években nem sok változás volt a szabályokban, ellenben több egyesület vezetői fegyelmezetlen, hanyag munkát végzett, ami miatt veszélybe sodorta a klubját. „Úgy tíz éve lényegében változatlanok a szabályok, köztük az, hogy adott év március 31-én nem lehet semmiféle olyan tartozás, amely előző év december végéig keletkezett. Ennek ellenére, hiába figyelmeztetünk erre folyamatosan, mégis vannak ilyen hiányosságok, ami bizonyos kluboknál teljesen érthetetlen. Nagy a fegyelmezetlenség, mi is ezért ülésezünk kétszer, hogy tudjanak pótolni. Még most is van olyan klub, amely dokumentumok híján egyetlen pontban sem felel meg a pénzügyi kritériumoknak. Mindez nagyon is felveti a vezetők és tulajdonosok felelősségét. Nem gondolom ugyanis, hogy valami hatalmas lécet kellene átugrani, ha odafigyelnének.”

Nem lennénk meglepve, mert ugyan neveket nem mondott az elnök, ámde akik huzamosabb ideje követik idehaza az eseményeket, sejthetik, kikre célzott az elöljáró.

Gavalovits Sándor