Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A Stoke kivégezte a ‘Poolt, a Tottenham jutott az EL-be!

Az angol élvonalbeli pontvadászat 2014/2015-ös idényének legutolsó fordulójában a Liverpool, valamint a Tottenham is a biztos Európa Liga szereplésre pályázott. Szerencsés esetben mindkét klub számára akár egy döntetlen is elég lett volna a kupasorozat főtáblájához, azonban a vereség csak a Liverpoolnak férhetett volna bele kedvező esetben. Ám a Liverpool csúnyán kikapott Gerrard utolsó meccsén, melyet a Liverpool csapatával játszott. A legenda szépített, de az Európa Liga főtábla nem, csak a selejtező lett így meg, hiszen a Tottenham az Everton ellen hozta el a három pontot, így a londoniak a csoportkörben!

1334051_WIDE_FULLSCREEN

Diouf (jobbra) duplázással és gólpasszal vette ki részét csapata lehengerlő sikeréből! (forrás: premierleague.com)

Stoke – Liverpool 6-1 (5-0)
Helyszín: Britannia Stadion – 27.602 néző
Vezette: Anthony Taylor
Gólszerzők: Diouf (23′, 27′), Walters (30′), Adam (41′), N’Zonzi (45′), Crouch (86′), ill. Gerrard (70′)

Ez Gerrard utolsó Premier League meccse volt a múlt hétvégi utolsó Anfielden, a Liverpool színeiben lejátszott bajnokija után. A klasszis csapata azért küzdött, hogy megtartsa 5. pozícióját, amellyel az Európa Liga főtáblás hely biztosítva lett volna.

Azt hihette a néző, hogy a Stoke számára nagyobb a tét, ugyanis a hazai együttes kezdte sokkalta pörgősebben a találkozót, igaz a liverpooli kapu nem forgott veszélyben a lövések után, a labdabirtoklás pedig kiegyenlített volt. Ám a 23. percben hátrányba került a vendég együttes, hiszen a kipattanót Diouf lőtte Mignolet kapujába! Ezután nem sokkal a Tottenham is előnyt szerzett, így egyre éleződött a helyzet a Liverpool számára (1-0). Egyre nagyobb lett a baj a Liverpool számára, ugyanis a 27. minutumban Diouf megduplázta csapata és saját góljai számát (2-0)! A 30. percben még inkább mélyült a vendégek helyzete, amikor újból egy kipattanó után szerzett gólt a Stoke! Ekkor Walters fejjel volt eredményes és növelte háromgólosra csapata előnyét (3-0). Megsemmisülni látszott minden téren Gerrardék csapata, hiszen a hazaiak megszerezték csapatuk 4. gólját is! Úgy tűnt, az Európa Ligás biztos szereplésben már csak az Everton feltámadása révén bízhatott a Liverpool. Charlie Adam a 41. minutumban váltotta gólra távoli lövését (4-0). Elképesztő! Nem volt megállás, az otthon szereplő csapat egyértelműen két vállra fektette a Liverpoolt, ugyanis a 45. percben N’Zonzi is kivetette részét a Stoke gólparádéjából (5-0). Így már egy félidőnyi játékot követően óriási pofont kapott a Liverpool, s a vendégek Európa Liga főtáblára jutásának esélye a saját szemszögükből teljesen elúszni tűntek, így már a vendégek csak az Evertonban bízhattak.

A fordulás után már nem jött a gólzuhatag, viszont a 65. minutumban megkísérelte a szépítést Lallana, ám lövése után Begovic kezei között kötött ki a labda. Ugyanakkor öt perccel ezt követően már összejött az első liverpooli gól. Ekkor az élő legenda, Steven Gerrard talált be Lambert beadása után (5-1). Ezt követően a hajrában Crouch vitte be a Liverpool számára a kegyelemdöfést! Az angol támadó 86. percben Diouf ívelése után szerzett fejesgóljával dőlt el végérvényesen a találkozó (6-1). Keserű búcsú ez Gerrardnak a Liverpooltól minden tekintetben, a Stoke pedig magabiztosan ütötte el az EL főtáblától a ‘Poolt – igaz, ehhez kellett a Spurs sikere is -, de még selejtezőt játszhat a klub, így akár bejuthat a csoportkörbe.

Everton – Tottenham Hotspur 0-1 (0-1)
Helyszín: Goodison Park – 39.365 néző
Vezette: Jonathan Moss
Gólszerzők: Kane (24′)

Érdekes lehet, hogy a londoni Tottenhamnek a Liverpool csapatával az EL főtáblájáért való versenyfutás utolsó állomásán pont a liverpooli Evertonnal kellett megmérkőznie. A hazaiaknak már nem volt esélyük az európai kupaporon elérésére, valamint semmilyen veszély sem fenyegette az együttest.

A vendégek a tétnek megfelelően kezdték a meccset, és igyekezték átvenni a játék feletti irányítást. Az Evertonnak is volt kaput eltaláló lövése, amelyhez elég volt a hazaiaknak egy lövés, ám a Spurs több kísérletet tudott felmutatni. A 18. minutumban a vendégek részéről Lamela vette célba Howard kapuját, de utóbbi kivédte a löketet. Majd a 24. percben a londoni klub megszerezte a vezetést, amikor Dier beadását követően Kane fejelte a labdát az amerikai hálóőr kapujába (0-1). Eközben a fővárosi csapat egyre inkább érezhette magát az Európa Liga főtábláján, hiszen a Liverpool nagy pofonba látszódott belerohanni a Stoke otthonában. Egyre nagyobb lett ezzel párhuzamosan a Tottenham fölénye minden téren, csak gólok tekintetében volt még ugyanúgy egy a két csapat között a Goodison Parkban. Ugyanakkor már a fővárosi klubnak kicsit sem volt sietős semmi, hiszen a Stoke már-már megsemmisítőnek nevezhető vereséget próbált a Liverpoolra mérni, és e tekintetben jó úton haladtak a “Fazekasok”.

A Tottehnam gólja után sokkal több nem történt a második félidőben sem, ami mindenképp a Tottenhamnek kedvezett, de már egyébként sem igazán fenyegette veszély a londoni klub EL főtáblás 5. helyezését. A fordulást követően végképp nem kellett hajtani a vendégcsapatnak, így ennek megfelelően, de mégis próbálkozások mellett, de komolyabb helyzet, így gól nélkül ért véget a találkozó.

Nagy Dávid