Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az AS Roma jutott a BL-be a fővárosi derbi után! – eredmények, tabella

Nagy volt a tétje az olasz élvonal utolsó előtti, azaz 37. fordulójában, melynek zárómeccse a fővárosi derbi volt! A Lazio és az AS Roma egyaránt a BL főtáblára pályázott, de ezt csak egyikük érhette el. A Lazio jobban kezdte a találkozót, ám a pörgős végjáték Tottiék sikerét hozta meg!

CF3pYF0VAAEXwdz.jpg large

A francia Yanga-Mbwia lőtte BL-be az AS Romát! (forrás: twitter.com/OfficialASRoma)

Lazio – AS Roma 1-2 (0-0)
Helyszín: Stadio Olimpico
Vezette: Nicola Rizzoli
Gólszerzők: Djordjevic (81′), ill. Iturbe (73′), Yanga-Mbiwa (85′)
Sárga lapok: Lulić (22′), Gentiletti (32′), Biglia (35′), Klose (62′), ill. Totti (9′), Torosidis (52′), Iturbe (74′), Florenzi (87′)

Lazio: Marchetti – Lulić (Cavanda 55′), Gentiletti, de Vrij, Basta – Parolo, Biglia (Cataldi 78′) – Anderson, Mauri (Djordjevic 76′), Candreva – Klose
Vezetőedző: Stefano Pioli

AS Roma: De Sanctis – Torosidis, Manolas, Yanga-Mbiwa, Holebas – Keita (Pjanić 68′), De Rossi, Nainggolan – Florenzi, Totti (Ibarbo 61′), Iturbe (Doumbia 85′)
Vezetőedző: Rudi Garcia

Harc a BL-ért! Röviden erről szólt a Serie A 37. – utolsó előtti – fordulójának zárómeccse, hiszen a két fővárosi gigász, a Lazio és az AS Roma derbit játszott egymással, a tét pedig a Bajnokok Ligája főtáblájára jutás volt. A BL-selejtező már mindkét csapat számára biztosított, hiszen a Napoli nem érheti utol a 3. Laziót, valamint 2. AS Romát, ugyanakkor a római kluboknak csak egyike juthat be alanyi jogon a helyezésük alapján a BL legjobb 32 csapata közé. Érdemes megemlíteni, hogy az utolsó körben a Lazio pont a Napoli ellen játszik majd, így még akár az utolsó forduló is tartogathat izgalmakat a tekintetben, melyik olasz fővárosi klub lesz ott biztosan a Bajnokok Ligája 2015/2016-os idényében. A fővárosi derbin a döntetlen egyik csapatnak sem lett volna kedvező az előzetes állás alapján, így izgalmas mérkőzésre lehetett számítani.

Keveset kellett várni az első nagy helyzetre a rangadón, hiszen a 3. percben Candreva közelről lőtte rá a labdát, viszont de Sanctis kivédte a kapáslövést. Majd az ötödik minutumban – szintén hazai részről –  Klose érkezett a beadásra, a lengyel származású német világbajnok, valamint rekorder fejese azonban kicsit célt tévesztett. A “hazaiak” ezután is domináltak, mind labdabirtoklás, mind kísérletek terén. A 10. percben Parolo szép löketét védte ki de Sanctis, így újra megmenekült a Roma. A 18. játékpercben is a Lazio alakított ki helyzetet, de Lulić lövésének a blokk állta útját. A 28. minutumban Florenzi akarta megszerezni az AS Roma számára a vezetést, de egy védő blokkolta lövését. Komolyabb helyzetek nélkül csordogáltak ezt követően a percek, a mezőnyjáték jellemezte a meccset ekkor, és innentől egészen a félidő hajráig. Továbbra is sokkal többet volt a Laziónál a labda, nagy fölényben játszottak, ami  a játékszer birtoklását illette. A kétperces hosszabbítás első percében Candreva lőtte el a szabadrúgást, ám a labda a sorfalt találta el, és jöhetett a Lazio szöglete, azonban a sarokrúgás még annyira sem lett veszélyes, mint az előtte leadott kísérlet, lényegében ezzel pedig zárult is a játékrész.

A fordulás után hamar megszerezhette volna a vezetést a Lazio, de Basta a kipattanót kevéssel ugyan, de mellé rúgta a 48. percben. Ezt követően 22 percet kellett várni az újabb nagyobb helyzetre. A 70. minutumban Ibarbo az AS Romát juttatta volna előnyhöz, viszont szöglet utáni lövése mellé ment. Majd három perccel ezután jött a meccs első gólja! A korábban helyzetbe kerülő Ibarbo ezúttal kiszolgáló volt, Iturbe pedig közelről szerzett előnyt csapatának (0-1). Innentől eléggé felpörögtek az események a derbin, a 81. percben pedig jött az egalizálás! A Lazio egyenlítő találatát Djordjevic szerezte, aki Klose fejjel továbbított passzát váltotta gólra (1-1). A döntetlennel úgy tűnt, majd az utolsó forduló dönt a biztos BL induló kilétéről, ám Pjanić szabadrúgását követően Yanga-Mbiwa tizenegy méterről fejelte a labdát a kapuba, ezzel megnyerve a fővárosi derbit az AS Romának (1-2)! Ezzel eldőlt, hogy a BL főtáblájára jutott az AS Roma, hiszen 4 pontos előnyre tett szert a 3. Lazióval szemben, így a másik római óriás már biztosan a sorozat selejtezőjében fog szerepelni, így még lehet főtáblás.

A Serie A 37. fordulójának eredményei:

Juventus – Napoli 3-1 (1-0)
Genoa – Internazionale 3-2 (2-2)
Chievo – Atalanta 1-1 (0-0)
Udinese – Sassuolo 0-1 (0-0)
Palermo – Fiorentina 2-3 (1-2)
Cesena – Cagliari 0-1 (0-0)
Parma – Hellas Verona 2-2 (2-1)
Empoli – Sampdoria 1-1 (0-0)
AC Milan – Torino 3-0 (1-0)
Lazio – AS Roma 1-2 (0-0)

A góllövőlista élmezőnye:

1. Luca Toni (Hellas Verona) – 21 gól
2. Carlos Tévez (Juventus), Mauro Icardi (Internazionale) – 20 gól
4. Gonzalo Higuaín (Napoli), Jérémy Ménez (AC Milan) – 16 gól
6. Manolo Gabbiadini (Napoli – 8, Sampdoria – 7) – 15 gól

A bajnokság állása a 37. fordulót követően
Serie A

Minden lényegi kérdésre választ kaptunk a Serie A-ban a bajnokság 2014/2015-ös szezonjának vége előtt egy körrel (forrás: eredmenyek.com)

Nagy Dávid