Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Jet-Sol Liga: Lutriban dőlt el az első felvonás…

Remek hangulatban, végre jó időben került sor a finálé első meccsére a Hölgyeknél, melyen az izgalmak és a feszültség tapinthatók voltak.

fotó: Jakab Tamás

fotó: Jakab Tamás

Nagy médiaérdeklődés kísérte a bajnoki döntőt – több tévéstáb is forgatott az MLSZ TV-n kívül – amelyet kétséges volt, hogy meg tudnak-e rendezni, ugyanis az elmúlt napok esőzései után – még a találkozó délelőttjén is – nem tettek jót a BKV Előre stadionjának gyepének, igaz végül elvonultak a felhők, mintha az égiek is futballünnepet szerettek volna látni. A mérkőzés előtt egy órával csak a csapatok megérkezése mutatta, hogy bizony szombat kora este összecsapás lesz. A bemelegítés alatti felvezető zene ment, miközben a pályán készültek a lányok, asszonyok. Az egyik oldalon mosolygós, felszabadult társaság, a másikon feszültnek tűnő, mégis koncentrált együttes volt látható. A két edző erre az összecsapásra készült némi meglepetéssel: Dörnyei Balázs az utóbbi időben inkább támadó feladatokat kapó Szabó Viktóriát visszavitte balhátvédnek, kivédendő a szélvész Nagy Lillát, míg a másik oldalon a sérültek zömét összedrótozták, de így is többen ültek a lelátón az alapcsapatból, mint akik pályára léptek, vagy a kispadra ültek. Medgyes Péter talán nagy kockázatot vállalt, amikor az eredetileg támadó szélsőt játszó Csányi Dianát visszavitte a jobb hátvéd posztjára, illetve a héten egyáltalán nem edző Kaján Zsanett bevetésével. Eközben befutott a népes Fradi-tábor is, és végig buzdították az övéiket. Ami azt illeti, több, az MLSZ elnökségében is helyet foglaló vendég is jelen volt, akárcsak az MTK elnöke, Deutsch Tamás, valamint klubigazgatója, Domonyai László. Nem utolsósorban Markó Edina kapitány, Turtóczki Sándor utánpótlás kapitány, valamint Kiss Mária, a korábbi nagyszerű kapus is. No, de nem felejtkezhetünk el azon klubvezetőkről és szakemberekről, játékosokról sem, akik szintén megtisztelték az eseményt.

fotó: Jakab Tamás

fotó: Jakab Tamás

1. félidő:

Jobban kezdett a Fradi, már az első percekben próbálta beszorítani esélyesebbnek tartott ellenfelét, ezt leginkább szögletekkel demonstrálta. Öt perc alatt három sarokrúgást is elvégezhetett a vendég együttes, minden eredmény nélkül, ugyanakkor már ekkor kiderült, hogy zavarba lehet hozni a címvédő védelmét, melyet nemegyszer kevert meg Mosdóczi Evelin, Horváth Boglárka és Ebere Orji, miközben Szőcs egy beívelésre jött ki, és bár elütötte a labdát, közben ütközött az egyik zöld mezessel, az ember ereiben meghűlt a vér. Pedig a válogatott cerberusa nem az a termet, akit könnyen ki lehet billenteni az egyensúlyából. A folytatásban is inkább a trónkövetelő akarata érvényesült, negyedóra kellett, hogy az MTK is megmutassa, megérkezett a meccsre. Előbb a szurkolók kezdtek rá a buzdításra, majd a csapat is igyekezett, de láthatóan hadilábon álltak az egyszerű passzokkal is, sok volt a pontatlanság ebben az időszakban a kékeknél, pedig Méry Rita révén helyzetet is sikerült kialakítaniuk, de Németh Júliának elég volt eldőlnie az erejét vesztett lövésre, a ferencvárosiak pedig olykor hiába tudtak a védelem mögé kerülni, a szélről betett labdák jószerével Szőcs ölében, kezében haltak el. Nem sokkal később Nagy Lilla kerülhetett volna helyzetbe, ha több területe adódik, és az elcsúszó Németh hibáját ki tudja használni, ám a védők kisegítették kapusukat. Félóra játék után megállapíthattuk, amelyik együttes vezetést szerez, lélektanilag is előnybe kerül. Nos, a vezetés megszerzéséhez jóval közelebb állt Dörnyei Balázs csapata, nem is sokon múlott, hogy Horváth Boglárka remek meglátása után Mosdóczi kihasználja Szőcs Réka újabb bizonytalan megmozdulását. Ami késett, nem múlott. Az egész tavasszal szenzációs formát mutató Szabó Viktória hozta fel a labdát, mivel mindenki rá, illetve a balján meginduló Mosdóczira koncentrált, Orji teljesen üresen léphetett meg, majd a remek helyzetfelismerés után kapott labdát fellőtte a jobb ficakba. A szurkolók természetesen „felrobbantották” a stadiont.

Fotó: Kovács Zoltán

Fotó: Kovács Zoltán

Ám nem tartott sokáig az örömük, merthogy Nagy Lilla két perc múlva egy gyors kontra végén egalizált. Mosdóczi lövését védte Szőcs, a meglóduló Nagy pedig lefutotta az addig kitűnő teljesítményt nyújtó Szabót, és Németh lábai alatt a hálóba lőtt. Kezdődhetett minden elölről.

2. félidő:

fotó: Jakab Tamás

fotó: Jakab Tamás

A szünetben kettőt cserélt Dörnyei Balázs, ami szerkezeti váltással is járt. Horváth Zsófia és az első félidőben igen aktív Krascsenics Petra helyét Bokor Adrienn illetve Zágor Bernadett foglalta el. Utóbbi nevét hosszasan skandálta a Fradi-tábor. Így pediglen Szabó Viktória lépett előre egy sorral, míg Orji mellé került Zágor. Ezzel a húzással nem lett rosszabb a Fradi játéka, igaz az MTK hiába próbált meg mindent, az első pár percben a hazaiak domináltak, de sem Nagy Lilla szöglete, sem Smuczer szabadrúgása nem okozott különösebb riadalmat, míg a másik kapu előtt újra Mosdóczi elől kellett mentenie a védőknek. Jelena Cankovic is megmutatta, miért is az egyik legjobb irányító ma a női élvonalban, megforgatta Szabó Zsuzsannát, de beadása nem talált társat, köszönhetően a jól reagáló Szőcs Rékának. Küzdöttek, hajtottak a felek, de a gól hiányzott.

fotó: Bodrogi Dávid

fotó: Bodrogi Dávid

És aztán következett egy vitatható szituáció: Kaján forgolódott, de mielőtt kapura lőhetett volna Nagypál Fatima nagyszerű becsúszással mentett, más kérdés, hogy előbb a lábat, vagy a labdát találta el, mindenesetre Kaján a földön maradt, a támadás pedig ment tovább. Kisebb reklamálás volt ugyan, de a játékvezető határozottan továbbot intett. Ezt követően felváltva jutottak el a csapatok a kapu előteréig, ám az utolsó passzokba rendre hiba csúszott. A végjátékra Pádár Anita is beállt, de számottevően nem javult a játék, pedig ismerve Pancsát, váratlan húzás benne van a játékában, ezúttal azonban érződött, hogy jó pár hete nem tudott játszani. Ahogyan pedig haladt előre az idő, úgy lett egyre feszültebb a találkozó, a spori viszont sokszor csak szóban feddte meg a játékosokat, így azért nehéz elejét venni egy esetleges keményebb játéknak, amely egyik elszenvedője Demeter Réka volt, aki kapott egy emberes bodicseket Orjitól. Ekkor már tapintható volt a feszültség, mind a pályán, mind a lelátón. Aki ekkor gólt szerzett volna, megnyerte volna a meccset. Erre az MTK-nak nyílt a legnagyobb lehetősége, ugyanis Smuczer Angéla remek szabadrúgását Németh nagyszerűen tolta ki a bal sarok elől a félmagasan érkező labdát. A hajrára el kellett lőnie utolsó cseréjét is Medgyes Péternek, miután Tóth Alexandra görcsöt kapott. De a legnagyobb edzői húzás Dörnyei Balázsé volt. A végén ugyanis lehozta Németh Júliát, hogy a felnőtt-válogatott kapuján dörömbölő Samu Annát küldje be.

fotó: fradi.hu

fotó: fradi.hu

A végén pedig akár a zöldek is örülhettek volna, de Mosdóczi teljesen üresen fölé lőtte a meccslabdát. Így hát következhettek a tizenegyesek. A lutri természetesen akárhogyan elsülhetett volna, ha az MTK futballistái fejben nem fáradnak el. Az első párban Smuczer félmagas labdáját Samu remek érzékkel tolta oldalra, Cankovicéba Szőcs beleért, de így is a jobb sarokban kötött ki. Demeter fölé lőtt, Mosdóczi jobbra lőtte, Szőcs a másik oldalt választotta. Vesszős bevágta, Fenyvesi szintén. A negyedik párban Méry Rita sem hibázott, de miután Orji belőtte a magáét, a Fradi ünnepelhetett. Az MTK pedig az utóbbi évek egyik, ha nem a legfájóbb vereségét szenvedte el. Folytatás vasárnap a Fradi új otthonában, a Törekvés SE stadionjában.

fotó: fradi.hu

fotó: fradi.hu

A csere lélektana

Hogy Dörnyei Balázs tudatosan készíti fel övéit, illetve a játékosok is szervezetten készülnek egy-egy mérkőzésre, már régóta ismeretes. Azonban az edzői döntéseknek van bizonyos lélektana, ezt használta ki a Ferencváros mestere. A 89. percben cserére szánta el magát, hiszen ekkor már érezhető volt, hogy tizenegyesekkel dől el a mérkőzés. Érkezett tehát Samu Anna, és ez talán elbizonytalanította a kéket. Hasonlóra a legutóbbi világbajnokságon volt példa, amikor is Luis van Gaal Cillessen helyére Tim Krult cserélte be a büntetőpárbaj előtt, nyert is az Oranje. Amint az elsőt megfogta a fiatal cerberus, lélekben megerősödve várhatta a többi hazai rúgót. Szőcs Réka ellenben „csak” egyszer, Cankovic tizenegyesénél volt rajta a labdán. Tehát ez az edzői húzás is kellett, hogy a trónkövetelő Fradi kezdhesse előnyből a második meccset, amelyen bajnokot is csinálhat magából.

fotó: fradi.hu

fotó: fradi.hu

A különbség dönthet

Fizikális és mentális eltérések sokaságát láthattuk szombat este. Míg a Ferencváros lendületes, és veszélyes támadásokkal próbálta feltörni az első félidőben bizonytalankodó hazai védelmet, addig Medgyes Péter csapata próbálta lassítani a játékot, ámde a passzok pontatlansága miatt nem tudott gyors ellentámadásokat vezetni. Persze ehhez hozzájárult a sok sérült, hiszen az alapcsapatból Herczeg Andrea, Tell Zsófia, Gál Tímea, Papp Dóra is sérült, Pádár Anita, Tóth Alexandra és maga Szőcs Réka is hiányzott az elmúlt pár hétben, így fizikailag nem voltak a topon. Kaján Zsanett érettségije miatt nem tudott edzéseken részt venni, ennek is köszönhetően teljesített önmagához képest gyengébben. Ugyanez dönthet a második összecsapáson is.

fotó: fradi.hu

fotó: fradi.hu

Osztályoztunk

Első alkalommal adunk osztályzatokat a játékosoknak:

MTK   Ferencváros  
Szőcs Réka 4 Németh Júlia 4
Csányi Diána 3 Nagypál Fatima 5
Vesszős Mercédesz 4 Inna Zlidnis 4
Demeter Réka 3 Manja Benak 4
Szabó Zsuzsanna 3 Szabó Viktória 5
Hummel-Smuczer Angéla 4 Jelena Cankovic 5
Tóth Alexandra 2 Horváth Boglárka 4
Nagy Lilla 4 Fenyvesi Evelin 4
Kaján Zsanett 3 Krascsenics Petra 4
Diószegi Fanni 3 Mosdóczi Evelin 4
Méry Rita 3 Ebere Orji 4
Pádár Anita 2 Zágor Bernadett 3
Palkovics Nóra 3 Bokor Adrienn 3
Nagy Alexandra Samu Anna

Nagy Alexandra az utolsó pillanatokra szállt be, így nem tudtuk értékelni, míg Samu Anna a tizenegyeseknél remekül indított, viszont ő is csak a végén lépett pályára.

fotó: Fodor Jenő

fotó: Fodor Imre

MTK – Ferencváros 1-1 (1-1) – tizenegyesekkel: 2-4
BKV Előre sporttelep, 900 néző, vezette: Káprály Mihály (Nyekita Brúnó, Nyerges Zsolt)
MTK: Szőcs R. – Csányi D., Vesszős, Demeter, Szabó Zs. – Hummel-Smuczer, Tóth A. (Nagy A., 88.) – Nagy L., Kaján (Pádár, 66.), Diószegi (Palkovics, 79.) – Méry
Ferencváros: Németh J. (Samu, 89.) – Nagypál, Zlidnis, Benak, Szabó V. – Fenyvesi E., Horváth B. (Bokor A., a szünetben) – Mosdóczi E., Cankovic, Krascsenics P. (Zágor B., a szünetben) – Orji
g.: Nagy L. (42.) ill.: Orji (39.)
s.: Fenyvesi (89.), Zlidnis (90+3.)

Gavalovits Sándor