Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as vb: A magyarok is harcba szállnak! – felvezető

Az U20-as magyar labdarúgó-válogatott is részt vesz a május 30-án kezdődő korosztályos, Új-Zélandon megrendezendő világbajnokságon! Mindez már az elmúlt évben ismeretessé vált, amikor a hazai Eb-n csoportjában harmadik lett a magyar nemzeti együttes. Nemzetünk vb-résztvevő válogatottja már a csodás helyszínen van, ám útjuk kalandosra sikeredett, de az igazi kaland még hátra van honfitársaink számára!

11220916_1033115173380283_6726884974151292365_n

Már belevetette magát az új-zélandi kalandba a magyar válogatott, de a java még hátra van! (forrás: facebook.com/magyarlabdarugoszovetseg)

Az U20-as magyar válogatott tagjai május 21-én, csütörtökön hajnalban, több, mint 24 órás utazást követően megérkeztek Auckland városába, igaz a nemzeti csapat gépe vihar miatt késett, így már a vb-re való megérkezés előtt kalandokat élhettek át fiatal honfitársaink és a szakmai stáb. A Bernd Storck által vezetett alakulat és a stáb Aucklandből New Plymouthba buszozott, majd több órányi utazást követően a délelőtti órákban érkeztek meg oda. Válogatottunk a szereplést tétmeccsen június 1-jén kezdi meg Észak-Korea nemzeti csapata ellen, azonban már ma felkészülési mérkőzés vár a magyarokra egy szintén vb-résztvevő ellen!

A korosztályos magyar válogatott idén már két világbajnoki résztvevővel is megmérkőzött: Mexikó ellen 1-1-et játszott a csapat, majd Mianmart 3-0-ra győzte le, így igazán jól hangolt a világeseményre Storck legénysége. Válogatottunkat 10 fős szurkolói csoport is elkísérte, szombatra pedig minden játékos megérkezett a helyszínre, hiszen két fradista – a már kupagyőztes Nagy Ádám, valamint Nagy Dominik – ekkor érkezett meg a Videoton elleni kupafinálét követően New Plymouthba.

18 ezer kilométerre hazánktól

11351177_1033115450046922_2851753001085376297_n

A rossz idő ellenére a vasárnapi edzésen is jó volt a hangulat a magyar csapatnál (forrás: facebook.com/magyarlabdarugoszovetseg)

Ennyire van ugyanis Magyarországtól Új-Zéland, de ahogy fentebb említettük, még itt is buzdítani fogják a magyarokat honfitárs szurkolók. A helyszínen Kiss Imre, a Stuttgarter Kickers korábbi labdarúgója – aki 1966 óta él Új-Zélandon és több helyi klubot is irányított már – megtekintette a második napon nemzeti csapatunk első edzését. Ezen a napon két edzés is várt Storck játékosaira, majd a későbbiekben az őszi időjárás is megmutatta ez idő alatt változékonyságát. Morcosabb körülmények fogadták a fiatal labdarúgóinkat, de a lelkesedés egyszer sem lankadt, ráadásul a tegnapi edzést is szakadó esőben, de nagyon jó hangulatban dolgozták végig a srácok. Ha az időjárási körülményekre is fókuszálunk még, elmondhatjuk, ha igaznak bizonyulnak a helyi előrejelzések, még bőven várható csapadék a magyarok első meccséig a helyszínen, így nagy igénybevételnek lesz vélhetően kitéve a talaj. A játékosok már egy ünneplésen is túl vannak, hiszen péntektől Sallai Roland is a felnőttek táborát erősíti, ugyanis a kerettag betöltötte 18. életévét.

Reméljük, a továbbiakban is lesz oka csapatunknak, és nekünk is az ünneplésre. Az előzetes fogadkozások alapján az acélos csoportba kerülő magyarok a brazilok ellen sem tervezik azt, hogy védekezésre állhatnának be, de ezzel együtt sok játékos álma valósulna meg azzal, ha Magyarország továbbjutna a csoportból. Ehhez szerencsés esetben a 3. hely megszerzése is elég lehet, ugyanakkor hiba lenne erre apellálni, ráadásul Storck kapitány is kihangsúlyozta, hogy hibátlan játékot vár a mieinktől.

Ez vár még a magyar U20-asokra

CFlwnSnVAAAjb0P.jpg large

Csodás környezetben készülhetnek a mieink, a Taranaki tövében, New Plymoutban (forrás: twitter.com/MLSZhivatalos)

Korábban említettük, hogy egy felkészülési meccs vár még ma a magyar válogatottra. Honfitársaink a Fidzsi-szigetek elleni válogatott ellen lépnek pályára főhadiszállásukon, New Plymouthban. A papírforma a mienk mellett szól, és bizakodásra ad okot az idei jó felkészülés is, amelyet a vb-résztvevők ellen mutatott válogatottunk. A magyarok mai ellenfele egyébként a 24 csapatos torna F-csoportjában kaptak helyet – így még akár a viadalon is megmérkőzhet egymással a két válogatott – Németország, Honduras, valamint Üzbegisztán mellett.

Ezt követően még bőven vár edzés is a játékosokra, majd június 1-jén, hétfőn, magyar idő szerint reggel 6-kor pályára lépnek a mieink, méghozzá Észak-Korea ellen. Ezen a mérkőzésen – a másik kettőhöz is mérten – a legnagyobbak a magyar válogatott esélyei a győzelemre, de a továbbiakban is bízunk a mieinkben, és hogy a kitartás, az akarás, valamint a küzdés remélhetőleg maximálisan fellelhető lesz a játékban és ehhez jó eredmény is társul majd. A szervezők már a magyarok első meccsére több ezer nézőt várnak a helyszínen, így remélhetőleg a hangulatra sem lehet majd panasz. Második csoportmeccsét ugyanazon a héten, csütörtökön, tehát június 4-én játssza a magyar válogatott, akkor pedig a kvartett favoritja, Brazília lesz a magyarok ellenfele. Végül – de remélhetőleg nem végezetül – , június 7-én, vasárnap Nigéria lesz a mieink ellenfele. Így három különböző kontinens válogatottjaival vehetik fel honfitársaink a kesztyűt. Labdarúgóink csoportmeccseik mindegyikét a fentebb látható csodás hegyről elnevezett, 18.709 férőhelyes Taranaki Stadionban játsszák le.

A magyar válogatott sportigazgatója, a német Bernd Storck az alábbiakat mondta a kerethirdetés után az mlsz.hu-nak:

“A jövő csapatával utazunk el Új-Zélandra, olyan labdarúgók is kerettagok lettek, akik még évekig az utánpótlás-korosztályokban futballozhatnak. A keretbe kizárólag az edzéseken és mérkőzéseken nyújtott teljesítmények, valamint az összetartásokon látott hozzáállás alapján lehetett bekerülni, senkinél sem figyeltem, hogy milyen bajnokságban vagy melyik klubban játszik. észen állunk a feladatra, jól sikerültek az összetartásaink és a felkészülési mérkőzéseink, ugyanakkor még nem nevezném százszázalékosnak a csapat állapotát. Az erőállapoton még szeretnénk javítani, ezen kívül taktikai finomhangolásra és néhány konkrét elem begyakorlására van szükség, hogy a végleges stílusunk kialakuljon. Örülök, hogy a szövetség jóvoltából két plusz játékost is kivihetünk, akik a szabályok értelmében adott esetben bekerülhetnek a csapatba. Úgy gondolom, ha ők végül nem is lépnek pályára a mérkőzéseken, a vb-jelenlétük is nagyban segítheti a fejlődésüket. Bár Új-Zélandra nem jöhet velünk minden kerettag, aki a csapattal dolgozott az elmúlt időszakban, de a köszönet nekik is jár a válogatottnál végzett munkájukért.”

10570057_1568745136718674_572238420_n

Ezért a csodás trófeáért száll harcba a magyar válogatott is! (forrás: instagram.com/fifaworldcup)

A magyar válogatott csoportmeccsei (E-csoport):
Június 1., Hétfő, 06:00 – Észak-Korea – Magyarország (MTVA)
Június 4., Csütörtök, 09:00 – Magyarország – Brazília (MTVA)
Június 7., Vasárnap, 07:00 – Magyarország – Nigéria (MTVA)

A korosztályos vébéken mutatott teljesítmény

Magyarország hatodik alkalommal vesz részt U20-as/ifjúsági világbajnokságon. A legutóbbi szereplés – 2009, Egyiptom – kapcsán igazán jó emlékek idéződnek fel bennünk, ugyanis akkor a magyar csapat bronzérmes lett! Ez volt Magyarország legnagyobb sikerei a korosztályos viadalon, de remélhetőleg lesz még mire hamarosan újra büszkének lennünk, és okunk az ünneplésre.

Eddigi vb-részvételek: 1977, 1979, 1985, 1997, 2009
Vb örökmérleg 19 mérkőzésen: 6 győzelem, 4 döntetlen, 9 vereség, 26-32-es gólkülönbség
Az eddigi korosztályos vb-ken elért legjobb eredmény: Bronzérem (2009, Egyiptom)

Jól látható, hogy a 2009-es sikertörténet révén gyarapodott a magyar csapat pozitív eredményeinek a száma, de a a gólkülönbség sem tragikus, és összességében nem mondhatjuk azt, hogy ez egy gyenge mérleg, inkább közepes. A mostani keret több helyen kicserélődött a tavalyi U19-es Eb-re nevezettek közül, ám több akkor pályára lépő játékosra is számít Storck. A kontinensviadal nem sikerült túl jól, de a vb-szereplés legalább meglett, valamint az Eb előtti és az az utáni meccsek bizakodásra adnak szintén okot, így remélhetőleg az örök mérleg pozitív feljegyzésekkel gyarapodhat!

A világbajnokságon szereplő magyar keret

21 fős kerettel érkezett Új-Zélandra a Bernd Storck által irányított magyar válogatott. A keret nagy részét itthon szereplő játékosok teszik ki, de több külföldi klubban vitézkedő labdarúgó is ott lehet a vb-n! A nevek előtt a világbajnokságon használt hivatalos mezszám szerepel.

Csak 1995. január elsején vagy azután született játékosok alkothatják az U20-as vb-n résztvevő válogatottak keretein, viszont nálunk több, igazán fiatal tehetség is szóhoz juthat. Több 96-os, valamint 97-es születésű labdarúgónk mellett az 1998-ban világra jött Demjén Patrik is a csapat tagja – Ő a legfiatalabb.

Kapusok:

1 Székely György (Újbuda)
12 Horváth Dániel (Győri ETO)
16 Demjén Patrik (MTK Budapest)

Védők:

2 Osváth Attila (SZTK-Erima)
3 Tamás Krisztián (Slavia Praha)
4 Kecskés Ákos (Atalanta)
5 Lenzsér Bence (Paksi FC)
15 Talabér Attila (MTK Budapest)
21 Forgács Dávid (Atalanta)

Középpályások:

6 Pongrácz Viktor (Lombard Pápa)
7 Oláh László (Vasas Kubala Akadémia)
8 Vida Máté (Vasas)
10 Németh Márió (Szombathelyi Haladás)
13 Kalmár Zsolt (RB Leipzig)
17 Nagy Ádám (Ferencváros)
18 Berecz Zsombor (Vasas)
20 Sallai Roland (Puskás Akadémia)

Támadók:

9 Mervó Bence (Győri ETO)
11 Zsótér Donát (Puskás Akadémia)
14 Nagy Dominik (Ferencváros)
19 Popov Patrik (Ferencváros)

Biztonsági tartalékok: Bukrán Erik (Hull City, kapus), Korozmán Kevin (Ferencváros)

A torna szabályairól

> A tornán 1995. január elsején vagy annál később született játékosok vehetnek részt.

> Korábbi U20-as világbajnokságot, világbajnokságot vagy olimpiát megjáró futballisták részt vehetnek a tornán, amennyiben megfelelnek a korhatárnak.

> A huszonnégy csapatot hat csoportba sorsolják. Továbbjut mindegyik csoportelső és csoportmásodik, valamint a négy jobb mérlegű csoportharmadik (összesen 16 együttes). Ez megfelel a vb-ken 1986 és 1994 között alkalmazott rendszernek. A kieséses szakaszban hosszabbítás, majd tizenegyesek következnek döntetlen esetén.

> Holtversenyt eldöntő mutatók a csoportban azonos pontszám esetén: 1. gólkülönbség, 2. több szerzett gól, 3. egymás elleni eredmény(ek), 4. sorsolás

> A csoportharmadikként végzett csapatok összevetésében a következő sorrend dönt: 1. több szerzett pont, 2. jobb gólkülönbség, 3. több szerzett gól, 4. sorsolás.

> A csapatoknak két szerelést kell leadniuk, ennek egyike egy világos mezzel ellátott kombináció. A FIFA dönti el, hogy a mérkőzéseken milyen mezkombinációkat használnak a csapatok.

Szombaton kezdődik!

Május 30-án, szombaton, magyar idő szerint hajnalban veszi kezdetét a XIII. U20-as labdarúgó világbajnokság, Új-Zélandon! Mesés ország, csodás tájak, és remélhetőleg a pályákon is hasonlóan briliáns megmozdulásoknak és mérkőzéseknek lehetünk szemtanúi. A torna kezdetétől a végig minden egyes mérkőzésről beszámolunk, a magyar válogatott kapcsán pedig természetesen még több friss információval igyekszünk szolgálni. A világeseményen 24 ország korosztályos válogatottja vesz részt, 6 darab 4 fős csoportba beosztva. A két csoportelső biztosan továbbjut, akikhez csatlakozhatnak a legjobb csoportharmadikok is. Címvédés már biztosan nem lesz, hiszen a legutóbbi győztes, Franciaország nem jutott ki a világbajnokságra, azonban a legutóbbi bronzérmes, Uruguay ott van Új-Zélandon. A továbbiakban az összes többi résztvevőt, valamint a helyszíneket is bemutatjuk, és az U20-as vb-k kronológiájával is jelentkezünk!
Igazi futballünnep veszi tehát kezdetét 18 ezer kilométerre hazánktól, ám remélhetőleg itt is lesz ok az ünneplésre, szóval hajrá Magyarok!

Nagy Dávid