Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Aranykorát éli a brazil duó

Fantasztikus szezont futott a Benfica labdarúgócsapatának brazil támadóduója, avagy élete formájában van Lima és Jonas a két fiatalnak már nem éppen mondható támadó. Kétségtelenül ez pályafutásuk aranykora. 

JonasLima

Jonas immáron 31 esztendős, tavaly nyáron csapat nélkül tengődött, a Benfica lecsapott rá, és milyen jól tette! A csatár ugyanis 20 bajnoki találatával második helyen végzett a portugál Primeira Liga góllövőlistáján. Az egész szezont figyelembe véve pedig 30 gólnál jár, s a Ligakupa finálé még vissza van. Jonas egészen 2011-ig szülőhazájában Brazíliában rúgta a bőrt (Guarani, Santos, Portuguesa és Gremio), s elég későn szerződött Európába, a Valencia elég jutányos áron 1,25 millió euróért tett szert játékjogára. A gólfelelős rendre játéklehetőséghez jutott, 157 mérkőzésen 52 gólt és 23 gólpasszt jegyzett, ám három és fél év után lejárt a szerződése, s a klub nem hosszabbított vele. Itt jött képbe a Benfica, melynek színeiben 34 mérkőzésen 30-szor volt eredményes és 7 ízben szolgálta ki a társakat.

Jonas

A 32 esztendős Lima brazíliai pályafutásáról nem sok adat van, számtalan csapatban megfordult, sokszor kölcsönadták, egy rövid ideik a Santos mezében is szerepelt, míg nem 2009-ben a portugál Belenenses leigazolt. Róla is elmondható tehát, hogy nem a húszas évei elején került Európába. A lisszaboni klubnál egy szezont töltött s lecsapott rá a Braga, ahonnan két jól sikerült szezon után  40 találattal a háta mögött távozott a Benfica hívó szavára. A 4 millió eurós transzfer azóta busásan megtérült, Lima 70 gólnál tart, s gólpasszokban sem fukarkodik. Idén 19 gólig jutott a portugál élvonalban, s ezzel csapattársa Jonas mögött a harmadik legeredményesebb játékosa lett a ligának. A táblázatban csak európai karrierjének statisztikáit jelenítettük meg.

Lima jó

Összességében tehát a Jonas-Lima duó 39 bajnoki gólt jegyzett, ezzel nagyban hozzájárultak a Benfica bajnoki címéhez. Kettősük roppant jól együttműködik, megértik egymást, s koruk végett valószínűleg már nagy sztárklub nem jelentkezik be értük, így könnyen elképzelhető, hogy jövőre is ők hasítanak majd a lisszaboni klub támadósorának élén. A szezon egészét tekintve, minden sorozatot figyelembe véve 49 gólig jutottak, kijelenthetjük, hogy a két labdarúgó most éli aranykorát.

Őszi Ádám