Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa Liga: Címvédés egy fantasztikus meccsen! – videóval

Történelmi döntő volt az Európa Liga 2014/15-ös szezonjának utolsó találkozója. A Sevilla egyedülálló módon negyedjére hódította volna el Európa második legfontosabb kupasorozatának trófeáját, ezzel párhuzamosan pedig elsőként védte volna meg címét az EL-ben. Eközben a Dnipro a legelső sikerére készült. Előbbi sikerét hozta meg végül a finálé, így duplán lett rekorder a Sevilla!

3C1C165D-F136-41FA-8119-CEE31B73F79F

Bacca öröme második találata után – a kolumbia duplázást eredményező találatával lett újra győztes a Sevilla! (forrás: kicker.de)

UEFA EURÓPA LIGA
FINÁLÉ – STADION NARODOWY

Dnipro Dnipropetrovsk – Sevilla FC 2-3 (2-2)
Helyszín: Nemzeti Stadion, Varsó
Vezette: Martin Atkinson (ENG)
Gólszerzők: Kalinić (7′), Rotan (44′), ill. Krychowiak (28′), Bacca (31′, 73′)
Sárga lapok: Kankava (17′), Kalinić (45+2′), Bezus (70′), Rotan (75′), Matos (83′) ill. Krychowiak (45+2′), Carrico (62′), Bacca (74′)

Dnipro Dnipropetrovsk: Boyko – Matos, Cheberyachko, Douglas, Fedeckyj – Fedorchuk (Bezus), Kankava (Shakhov 85′) – Konopljanka, Rotan (C), Nascimento – Kalinić (Seleznyov 78′)
Vezetőedző: Myron Markevych (UKR)

Sevilla FC: Rico – Vidal, Carrico, Kolodziejczak, Tremoulinas – Mbia, Krychowiak – Reyes (C) (Coke 58′), Banega (Iborra 87′), Vitolo – Bacca (Gameiro 82′)
Vezetőedző: Unai Emery (ESP)

Negyedik győzelmére hajtott Európa második kupasorozatában a címvédő Sevilla, míg a Dnipro az első sikerére. Az andalúz együttes a sorozat “elődjét”, az UEFA-kupát kétszer nyerte meg, ám az EL-ben még nem volt példa címvédésre, összevetésben pedig arra sem került még sor, hogy egy együttes negyedik alkalommal emelhesse magasba Európa második kupasorozatában a végső győztesnek járó trófeát.

A tiszta piros szerelésben játszó Sevilla kezdte meg a meccset, a csupa kékbe öltözött Dnipro játékosai ellen. Nagy lehetőséggel kezdődött a 2. perc, azonban Bacca labdaátvételét követően a kolumbiai lövése feledhetőre sikerült, a labda jócskán elkerülte a kaput. Kicsit idegesen kezdett a Dnipro, legalább is a csapat védelmének kis megingása erre utaltak. A piros mezesek már az ukrán együttes tizenhatosának előterében is tudtak többször labdát szerezni, de komoly eredménye ennek még 6 percnyi játék után nem lett.

Ezután nem kellett sok, felrobbant a varsói aréna! A meglepetéscsapatként emlegetett Dnipro egy remekbe szabott támadás végén szerezte meg a vezetést! Egy kihagyás elég volt a sevillai védelemtől, amikor a labda Matheus beadása, majd Kalinić fejese után Rico kapujában landolt – a 7. percben került előnybe az ukrán együttes (1-0)!

Próbálta elkapni a fonalat ezt követően a Sevilla, de nem igazán sikerült az andalúz csapatnak mindez. Persze a vezetés birtokában lévő gárda is próbált újfent helyzeteket kialakítani. A 19. perc elején is jól zárt a Dnipro védelme, melynek feltörése nem bizonyult könnyű feladatnak. A kezdeti megingásnak tűnő mozzanatok után nagyon szervezett volt az ukrán klub hátsó alakzata. Azonban a 21. minutumban mégis úgy tűnt, távolról zavartalanul akár gólt is lehet lőni a kékeknek, de Reyes lökete az oldalhálót találta telibe – nem a kapuson múlott, hogy nem jött össze az egyenlítés. A 24. percben Banega sarokrúgását követően fejjel egalizált volna Krychowiak, de Boyko nagyszerű védést mutatott be! Jöhetett az újabb sevillai szöglet, de az már veszélytelen volt. Boyko védésére a 27. percben is szükség volt – ekkor Reyes lövését hárította a hálóőr!

Azonban már a Sevilla újabb szöglete után egy szép variációt követően megszületett az egyenlítés! A lengyel fővárosban egy lengyel is betalált ezzel, hiszen egyben a Dnipro védelmi megingását is kihasználva lőtte a labdát laposan a kapuba Krychowiak. Minden kezdődhet elölről a 28. percben (1-1)!

A 31. minutumban már a vezetést is megszerezte a Sevilla, micsoda fordítás! Három perc alatt lőtt kettő az andalúz csapat – a vezető találatot a leshatárról kilépő Bacca szerezte, miután a kapus mellett eltolta a labdát, majd az üres kapuba lőtte azt. Micsoda döntő (1-2)!

A 37. percben visszajött volna a meccsbe a Dnipro, de Konpljanka löketét nagyszerűen hárította Rico. A 41. percben szép labdaszerzést követően és egy parádés akció zárásául Vidal növelte volna a Sevilla előnyét, de veszélyesnek tűnő távoli próbálkozása nem talált kaput.

A fordulatok azonban tovább folytatódnak! Alig három perccel Vidal lökete után újra döntetlen lett az állás, amikor Rotan nagyszerűen csavarta át a sorfal fölött a labdát, ami a hálóban landolt, így pontrúgásból egalizált a Dnipro. Egyre parádésabb lett a döntő (2-2)!

Majd a kétperces ráadás már mondhatni meglepő módon nem hozott izgalmakat, de így is négy góllal, és azok “igazságos” elosztásával ért véget egy fergeteges döntő első játékrésze.

Nem indult olyan pörgősen a második félidő, mint az első. A meccs első cseréjére az 58. percben került sor, ekkor a Sevilla csapatkapitányát, Reyest Coke váltotta. Majd az ukránok mestere is próbálta egy változtatással felfrissíteni csapatát a 68. percben, de más számottevő esemény nem történt addig a fordulást követően. A következő percben viszont Vitolo esett el a Dnipro tizenhatosán belül Matheus belépője után, de a tizenegyes elmaradt. Kapura veszélyes próbálkozásokról – hiszen nem voltak – nem számolhattunk be a 70. minutumig.

A 73. percben viszont újabb gól született! A Sevilla harmadik találatát az ezzel duplázó Bacca szerezte – a kolumbiai a védelem hibáját követően Vitolo passzát váltotta gólra (2-3)!

A mesterhármas is kinézett Bacca részéről, de a dél-amerikai közeli fejesét káprázatosan tolta a kapu fölé Boyko a 79. minutumban. A végjátékhoz közeledve a duplázót Gameiro váltotta. A Sevilla nem csak két tekintetben volt ekkor rekorder – hiszen a trófea negyedjére való elhódítása felé haladt az együttes, az EL-ben pedig még nem volt duplázás, valamint címvédés sem – , mert Carrico 48. Európa Liga meccsét jelentett ez a döntő, és nála többet senki sem játszott ebben a sorozatban!

A 87. percben miközben a Sevilla részéről Banega ballagott le, akit Iborra váltott, a Dnipro első gólpasszát adó Matheus esett össze mindenféle külső ok nélkül, majd néma csend lett a stadionban. A brazil labdarúgót végül hordágyon vitték le a pályáról. A labdarúgó állapotáról természetesen a továbbiakban be fogunk számolni, Matheusnak pedig mielőbbi felépülést kívánunk!

Négy perc ráadás következett a rendes játékidő leteltével, majd a Dnipro gólra tört, de Matos 91. percben fejjel próbálkozva csak Rico kezébe fejelte a labdát. Moreno a 93. percben végképp bebiztosíthatta volna a Sevilla újabb EL-sikerét, de mellé lőtte a labdát. Majd az utolsó minutumban Rico ütötte ki Konapljanka beívelést, és ezzel lényegében zárult a találkozó.

Mindez azt jelentette, hogy egyedülálló módon, 3-2-es győzelmével a Sevilla 4. alkalommal hódította el a most Európa Ligának nevezett kupasorozat trófeáját! Ezzel együtt címvédés is történt, ami először történt meg az Európa Liga történetében! Ráadásul a Sevilla a Barcát befogta, ugyanis a gránátvörös-kék alaklulat is 4-4 alkalommal (BEK/BL, KEK) nyert európai kupasorozatot! Nagyszerű, felejthetetlen finálé volt ez, melyen hátrányból állt fel az andalúziai gárda, és vált a kupasorozat rekorderévé! Bacca érdemei is kiemelendőek, hiszen második találata győzelmet, kupasikert érő gólnak bizonyult! Sikerével bebiztosította BL főtáblás helyét is a Sevilla a 2015/2016-os szezonra!

AZ EURÓPA LIGA 2014/15-ÖS SZEZONJÁNAK GYŐZTESE: SEVILLA FC

http://www.dailymotion.com/video/x2rqduu_all-goals-dnipro-2-3-sevilla-27-05-15_sport

Nagy Dávid