Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as VB: Helyszínbemutató, stadionmustra – képekkel

Nemsokára rajtol a 2015-ös U20-as labdarúgó-világbajnokság, melynek házigazdája Új-Zéland lesz. A 24 résztvevő csapat már gőzerővel készül a rajtra. Nézzük, milyen helyszíneken, stadionokban lépnek majd pályára a csapatok, köztük a magyar válogatott.

adsfdg

Az U20-as VB-hez kapcsolódó cikkek:
U20-as VB: A magyarok is harcba szállnak – felvezető
U20-as VB: Kiütéssel hangoltak a magyarok

Az eseményt két évente rendezik, idén az 1995. január 1. után született labdarúgók kapnak helyet a keretekben. Legutóbb Törökországban rendezték a tornát, melyet Franciaország nyert meg, s a torna legjobbja az a Paul Pogba volt, aki azóta komoly karriert futott be. A következő, tehát 2017-es tornának Dél-Korea lesz a házigazdája, most azonban maradjunk jelen időben és foglalkozzunk az új-zélandi “seregszemlével”.

Új-Zéland nem éppen egy futballnagyhatalom, a a legtöbben a rögbivel párosítják az ország nevét, vagy a Gyűrűk Ura filmtrilógiával, melyet a szigetek csodálatos vidékein forgatott Peter Jackson. Legutóbb ilyen nívós labdarúgó esemény 1999-ben látogatott az országba, akkor U17-es labdarúgó-világbajnokságot rendeztek, melynek legjobbja Landon Donovan volt.

A torna május 30-án kezdődik, s egészen június 20-ig tart, ekkor rendezik majd a finálét Auckland  városában a North Harbour Stadionban. Minden csoportból továbbjut az első két helyezett és a négy legjobb csoport harmadik, a mezőnyt 24 csapat alkotja, s négyes csoportok vannak. Nemsokára kezdetét veszti tehát a torna, 56 mérkőzés, melynek végén valakit megkoronáznak. Most azonban nézzük, milyen helyszínek, stadionok ékesítik az eseményt.

Stadionmustra: (Hét város, hét stadion)

Auckland – North Harbour Stadion: Az ország legnagyobb városa, több mint 400 ezren lakják, ám fontos megjegyezni, hogy nem a főváros, sokszor összekeverik Wellingtonnal. A North Harbour Stadion 4 csoportmeccsnek s számos a kieséses szakaszban esedékes találkozónak szolgál otthonául, nyolcaddöntős találkozót, negyeddöntőt és elődöntőt is rendeznek gyepén, illetve a bronzmeccs és a finálé helyszínéül is szolgál. A stadion befogadóképességét tekintve nem a legnagyobb, teltház esetén 25000 néző fér be. Két rugby csapat otthona (North Harbour Rugby Union, Auckland Blues)

5jg-kmyJbx1QgrGFtbEcanVqauE

Christchurch – Rugby League Park: A torna legkisebb arénája, teltház esetén 18000 néző ülhet a lelátókon. Három rugby csapat otthona (Canterbury Bulls, South Island, Crusaders). Hat csoportmeccs mellett egy nyolcaddöntőnek, egy negyeddöntőnek és az egyik elődöntőnek szolgál otthonául.

Christchurch-stadium_opening-night_-24-03-12_Photography-Pam-Johnston092-990x465

Dunedin – Forsyth Barr Stadion: Rugby és labdarúgó mérkőzések mellett rendszeres színhelye rodeóversenyeknek. Előbbi két sportág esetén 30748 férőhelyesek a lelátói. Két rugby csapat (Otago Rugby Football Union, Highlanders) mellett a Southenr United FC otthona is egyben. A csapat legutóbb sereghajtóként végzett a 9 csapatos elsőosztályban, melyből nem lehet kiesni. Hat csoportmeccs mellett egy nyolcaddöntőnek szolgál helyszínéül.

ireland_v_italy_0037

Hamilton – Waikato Stadion: A 25800 néző befogadására alkalmas létesítmény két rugby csapat otthona (Waikato Rugby Union, Chiefs). Összességében hat csoportmeccsnek, egy nyolcaddöntőnek és az egyik negyeddöntőnek szolgál helyszínéül.

WS Rugby Event Fireworks_300dpi

New Plymouth – Taranaki Stadion: Jól össze kell egyeztetni a rendezvényeket, ugyanis öt sportcsapat is használja a stadiont, mely 30000 néző befogadására alkalmas. Öt csoportmeccs mellett az egyik nyolcaddöntőnek lesz a helyszíne.

new-plymouth-taranaki-yarrow-stadium9

Whangarei – Northland Events Centre: A torna legészakibb helyszíne, ami pedig a befogadóképességet illeti, ellentmondásos adatok vannak, 30000 néző mellett 24319 főt ír a torna hivatalos oldala, illetve a wikipédia. Két rugby csapat otthona, az U20-as világversenyen pedig mindössze három csoportmeccs és egy nyolcaddöntő helyszíne lesz.

03-northland-events-centre

Wellington – Wellington Regional Stadion: Végezetül pedig a fővárosi helyszín, a torna legnagyobb stadionja, mely 36000 néző befogadására alkalmas. Öt sportcsapat is használja, a tornán pedig hat csoportmeccsnek, egy nyolcaddöntőnek és egy negyeddöntőnek szolgál helyszínéül.

Wellington-Regional-Stadium-Custom

5

Őszi Ádám