Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Sepp Blatter: “A korrupció nem az én hibám!”

Egyre nagyobb bajban a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, a svájci Joseph Blatter. Az immáron nyíltan is támadott sportvezető elvesztette támogatói nagy részét, és könnyen elképzelhető, hogy a napokban kirobbant korrupciós botrány nem csak az állásától, hanem a szabadságától is megfoszthatja.

Kép forrása: abc.net.au  Michel Platini és Sepp Blatter. Külön utakon?

Kép forrása: abc.net.au
Michel Platini és Sepp Blatter. Külön utakon?

Szerda reggel megkezdődött minden idők legnagyobb razziája a FIFA tisztségviselői ellen, és alighanem a zürichi napkeltével együtt, a nemzetközi futballvilágot irányító szervezetet is beborítják a sötét fellegek. A hat őrizetbe vett sportvezető immáron előzetes letartóztatásban van, és vélhetően kiadják őket az Egyesült Államoknak, ugyanis az amerikai adóhatóság az FBI segítségével, a befolyásos szervezet 1991 óta tartó korrupciós ügyeinek felgöngyölítése közben nem kevés bizonyítékot talált kenőpénzek elfogadására, melyeket jelesül amerikai bankokon keresztül juttattak el magánszámláikra a “szegény urak”. Egyes hírek szerint a hat gyanúsítottból lehet még tizennégy is, de az sincs kizárva, hogy ennél is többen buknak bele a nyomozásba. Példának okáért a legnagyobb hal, a FIFA elnöke, a svájci Sepp Blatter lehet az FBI hálójában. Az a Sepp Blatter, akit 1998-as megválasztása óta rengetegen támadnak, főképpen az állítólagos (feltételes mód?) megvesztegetések miatt: Lennert Johansson egykori UEFA vezér szerint más Blatter megválasztása során is egymillió dollár értékben vették meg a szavazatokat a svájci kiskatonái, de miután a svéd diplomata alulmaradt, már senkit nem érdekeltek a szavai. Blattert nem ingatta meg semmi és senki, így négy évvel később újraválasztották, annak ellenére, hogy a belső vizsgálatok immáron komoly pénzügyi visszaéléseket tártak fel. Már akkor sokan a rácsok mögé vizionálták az elnököt, de napjainkig nem sikerült megingatni a pozícióját. Ám ma délután, már Blatter régi barátja, a francia Michel Platini – aki nem mellékesen az UEFA elnöke – felszólította a délutáni FIFA sajtótájékoztatón a svájvit, hogy ideje lemondania, mert az évek folyamán kialakult helyzet, csak rontja a futball megítélését, és minden szinten árt a sportágnak. Blatter válasza nem váratott sokáig:

“Ezek soha nem látott nehéz idők a FIFA számára. A tegnapi események hosszú, és sötét árnyékot vetnek a mai sajtótájékoztatóra, és a héten megrendezendő kongresszusra is. Ha bizonyítást nyernek a vádak, az a futball számára nagy szégyen és megaláztatás lesz. Soha többé nem engedhetjük meg, hogy a FIFA nevét sárba tiporják. Ki kell hangsúlyoznunk, hogy azok akik korruptak a labdarúgás világában, azok kisebbségben vannak, és a tisztességes emberek vannak többségben. De ahogy a társadalomban, úgy itt is ki kell őket irtani. Biztosak lehetünk benne, hogy a következő hetekben még sok rossz hírt fogunk kapni, és ez egy nagyon nehéz időszak lesz a FIFA számára. De helyre kell állítanunk a bizalmat a szervezet iránt. Legyen ez a fordulópont. A holnapi kongresszus lehetőséget ad nekünk, hogy egy nehéz és hosszú úton helyrehozzuk mindazt, ami  bizalom elvesztéséhez vezetett. A lemondásom nem aktuális, egy nappal a kongresszus előtt, már nem mondhatok le, már túl késő! Együtt fogunk működni a hatóságokkal, mert a mi érdekünk is, hogy minden kiderüljön. A korrupció jelen van, de ezért nem csak engem terhel a felelősség! Ezt nem lehet a nyakamba varrni! Egyszerűen nem ellenőrizhettem mindenkit egész idő alatt, ez képtelenség!”

Mindezek után a svájci és az amerikai hatóságok egy közleményt adtak ki, miszerint a 2018-as, és 2022-es világbajnokságok odaítélésének ügyében egy átfogó, és nagyon alapos vizsgálatra lehet számítani. Az orosz, illetve katari rendezésű világeseményre kitérve, Michel Platini még odaszúrt egyet Blatternek: ha a holnapi kongresszuson valamilyen csoda folytán ismét a svájci diadalmaskodna, az UEFA elnöke összehívja az európai futballvezetőket, és kilátásba helyezi, hogy a 2018-as világbajnoki játékokat az “öreg kontinensről” senki sem fogja képviselni. Minek az embernek ellenség…

Demmel László