Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as vb: Tekintsünk vissza és nézzünk előre!

A május 30-án elrajtoló és június 20-ig tartó U20-as labdarúgó-világbajnokságot Új-Zélandon rendezik meg. A vébé mezőnyében 24 ország korosztályos válogatottja vesz részt – köztük Magyarország is – , a nemzeti csapatok pedig 6 darab 4 fős csoportban küzdenek meg egymással a torna első körében, majd jöhet a kieséses szakasz a nyolcaddöntőkkel. Lássuk tehát, mely válogatottak alkotják a korosztályos világbajnokság mezőnyét!

2609550_xbig-lnd

Ezt a csodás trófeát viheti el a végső győztes! (forrás: fifa.com)

A résztvevőkről

Európa, Észak-, Dél-, -és Közép-Amerika, Ázsia, Afrika, valamint a rendező Új-Zéland, és az újonc Fidzsi-szigetek révén az óceániai zóna is képviselteti magát a világeseményen. Az eddigi két legeredményesebb nemzet – Argentína és Brazília – is ott van a vb-n, azonban a címvédő franciák nem tudták kvalifikálni magukat. Ami pedig számunkra nagyon kellemes, a 2009-es magyar bronzérmes szereplést követően ismét ott van hazánk a legjobb 24 nemzet között!

A legtöbb válogatottat az öreg kontinens adja, hiszen Európa 6 országának U20-as nemzeti csapata vesz részt a küzdelmeken: Ausztria, Magyarország, Németország, Portugália, Szerbia, valamint Ukrajna.

Európát követi az észak-, és közép-amerikai régió (CONCAF), karöltve létszámban (4-4 válogatott) Dél-Amerikával, Ázsiával, valamint Afrikával. A ázsiai kontinens vb-re kvalifikált nemzetei közül egy – Mianmar – először fog vb-n szerepelni! A legkevesebb résztvevőt – kettőt – az óceániai zóna adja (Új-Zéland -rendező, Fidzsi-szigetek – újonc).

Annak ellenére, hogy a múlt alapján kissé szétszakad a mezőny, és Argentína, valamint Brazília nagy sikereiről számolhatunk be, nem csak ez a két nemzet esélyes a múlttól függetlenül ezen a vébén is a végső győzelemre. Egy izgalmas, eseménydús, és kiélezett tornára is lehet számítani elnézve ezt a 24-es mezőnyt.

A torna csoportbeosztása

A-csoport: Új-Zéland, Ukrajna, Amerikai Egyesült Államok, Mianmar
B-csoport: Argentína, Panama, Ghána, Ausztria
C-csoport: Katar, Kolumbia, Portugália, Szenegál
D-csoport: Mexikó, Mali, Uruguay, Szerbia
E-csoport: Nigéria, Brazília, Észak-Korea, Magyarország
F-csoport: Németország, Fidzsi-szigetek, Üzbegisztán, Honduras

Visszatekintés

A tornát 1977 óta rendezik meg, és kétévente kerül minderre sor. Ugyanakkor a küzdelmeket a 2007-es tornáig Ifjúsági Világbajnokságnak nevezték hivatalosan. Az első eseménynek Tunézia adott otthont, a győztes pedig Szovjetunió lett Mexikót 2-2-s döntetlen után tizenegyesekkel 9-8-ra felülmúlva. A mostani házigazda, Új-Zéland még sosem adott otthont semmilyen labdarúgó-világbajnokságnak, ám az ország térségében már kétszer is volt U20-as vb, hiszen 1981-ben, és 1993-ban volt rendező. A legtöbb U20-as világbajnoki címmel Argentína büszkélkedhet – a dél-amerikai ország korosztályos csapata most is ott van a vébén, legutóbbi sikerét pedig a korosztályos világeseményen 2007-ben könyelvehették el az argentinok. A nagy rivális Brazília is szép mutatóval büszkélkedhet, hiszen az “ifik selecaoja” 5-ször lett világbajnok – akárcsak a “nagyok” -, ők pedig 2011-ben nyertek utoljára. Így tehát dél-amerikai egyeduralom van az U20-as vébéken, európai ország válogatottja pedig 6-szor tudott nyerni, és mindezt 5 különböző nemzet tette meg, ugyanis a portugálok kétszer is aranyat szereztek. Ha pedig Európa, akkor érdemes megemlíteni Magyarország válogatottják, hiszen fiatal honfitársaink a 2009-es egyiptomi eseményen bronzérmet szereztek! Ez máig egyedülálló a magyar labdarúgásban az U20-asoknál. A torna címvédője Franciaország – a gallok először nyertek 2013-ban a törökországi vb-n, azonban most a címvédés kilőve, mert a franciák nem jutottak ki a világeseményre. Eddig összesen 83 ország válogatottja  vett részt az U20-as, vagy ifjúsági világbajnokságokon, de ez a szám 85-re fog növekedni, ugyanis Fidzsi-szigetek és Mianmar nemzeti csapatai Új-Zélandon debütálnak!

Az eddigi győztesek:
1. Argentína (1979, 1995, 1997, 2001, 2005, 2007) – 6-szoros ifjúsági/U20-as világbajnok
2. Brazília (1983, 1985, 1993, 2003, 2011) – 5-szörös ifjúsági/U20-as világbajnok
3. Portugália (1989, 1991) – 2-szeres ifjúsági/U20-as világbajnok
4. Ghána (2009), Spanyolország (1999), Szovjetunió (1977), Nyugat-Németország (1981), Franciaország (2013), Jugoszlávia (1987) – 1-szeres ifjúsági/U20-as világbajnokok

Nagy Dávid