Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Címvédés Romániában, nem sikerült a “csoda”!

Zsinórban harmadszor ült fel a honi trónra a Steaua Bukarest labdarúgócsapata, mely csütörtökön a Liga 1 utolsó fordulójában biztosította be bajnoki elsőséget. A csoda tehát elmaradt, az utolsó fordulókban eladta előnyét az újonc ASA Targu Mures, mely így nem tudta megszerezni története első bajnoki aranyát. 

11377282_10153393880933307_3004785062412427251_n

Az ősz folyamán még képben sem volt az ASA Targu Mures, avagy Marosvásárhely élvonalbeli labdarúgócsapata. A Steaua Bukarestet a CFR Cluj követte, melynél azonban anyagi gondok merültek fel, csődeljárás alá vonták a klubot, 24 pontjától meg is fosztottál. A Kolozsvári csapat tavasza már nem olyan volt mint az őszi, így hiába kapta vissza múlt héten a pontjait a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntésének értelmében, pontjai csak a harmadik helyre elegendőek, a csődeljárás miatt pedig nem indulhat a csapat a nemzetközi porondon.

A tavasz sokkal inkább egy meglepetéscsapatról szólt, az ASA Targu Mures gárdájáról, mely zsinórban 13 bajnokin maradt veretlen, s ezek közül 11 meg is nyert. Ezen produktum és a címvédő Steaua Bukarest hullámvölgye pedig azt eredményezte, hogy a marosvásárhelyi csapat a tabella élére állt. Igen ám, de jött az a bizonyos végjáték, elfogyott a lendület, megremegtek a lábak a nagy lehetőség révén, vagy a fene tudja mi történt. A Steaua jobban hajrázott, s két fordulóval a vége előtt visszaállt az élre. Utolsó négy meccséből hármat elvesztett a Targu Mures, a gaz Metan, az Astra és az Otelul Galati is elcsente a három bajnoki pontot, ez pedig végzetesnek bizonyult. Ráadásul úgy, hogy ebből két együttes kiesett az élvonalból.

A bajnoki címről az utolsó forduló döntött, a Targu Mures előtt csak akkor nyílott volna esély az előzésre, ha a címvédő vereséget szenved Bőle Lukács csapatától.

CSMS Iasi – Steaua Bukarest 0-0
ASA Targu Mures – Otelul Galati 1-2

A román élvonal történetének legsikeresebb csapatai:
1. Steaua Bukarest 
– 26 arany
2. Dinamo Bukarest – 18
3. Venus Bukarest – 8
4. UTA Arad – 6
4. Chinazul Timisoar – 6

Végezetül pedig egy kis történelem, avagy bemutatjuk az ASA Targu Mures labdarúgócsapatát. A marosvásárhelyi klub története nem nyúlik mélyen vissza az időben, a klub tavaly ünnepelte fennállása tizedik évfordulóját. A történet 2004-ben indul, a csapat a román harmadosztályban kezdte meg kronológiáját. A harmadik szezonban sikerült a feljutás, a csapat pedig 2010-ben már a román élvonalban találat magát. Igen ám, de 2012-ben a rossz produktum kieséssel járt. A csapat tavaly harcolta ki a feljutást története során másodszor, s senki nem gondolta volna, hogy újoncként a bajnoki címre tör majd az együttes. A történetet pedig már tudjuk, nem jött össze az első arany…

Őszi Ádám