Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as vb: Kik lehetnek az új-zélandi torna hősei?

Az U20-as, valamint ifjúsági világbajnokságon rendre később a felnőttcsapatokban is meghatározó játékosok tűntek fel, mint például Thierry Henry, Kaká, Michael Owen, Messi, Ronaldinho, Luis Suárez. Ők az elmúlt évek és napjaink legjobb labdarúgói közé tartoznak, és most is bőven van tehetséges játékos, akik a későbbiekben is, pár év múlva a csapatuk kulcsemberei lehetnek.

A holnap rajtoló új-zélandi U20-as világbajnokságon a tehetséges játékosokból sem lesz hiány. A 24 résztvevő válogatott szinte mindegyikéből tudunk olyan játékosokat megemlíteni, akik már akár most meghatározóak felnőttcsapatban is, de ezen a vb-n sokan mások is befuthatnak még – jöjjenek tehát a nevek!

Rájuk érdemes figyelni

Észak-Korea: A mieink első csoportkörös ellenfele az ázsiai ország válogatottja lesz. Az U19-es kontinenstornát ezüstéremmel zárva jutott ki a vb-re az észak-koreai válogatott, melynek azon a tornán a legeredményesebb játékos – 5 góljával – Jo Kwang-myong. Nagy eséllyel rá kell majd leginkább figyelnie a magyar védelemnek, de a koreaiak egyébként is gólzáporos meccsekkel jutottak el idáig.

guilherme

Guilherme igazán gólerős középpályás, neki is megvan az esélye arra, hogy a jövő csillagai között is tündökölhessen (forrás: mlsz.hu)

Brazília: A magyarok második ellenfele a korosztályoson is 5-szörös világbajnok brazil nemzeti csapat lesz. A viadalon második legeredményesebb válogatott bőven adott már kiváló futballistákat ebből a korosztályból a felnőttek közé is, és most is van esély arra, hogy a selecao több tagjára is felfigyeljenek. A kerettagok java hazájában rúgja a bőrt, de csapataikban mind alapembernek számítanak, viszont páran már európai kluboknak szerepelnek. Pereira a Manchester Unitedben futballozik, míg Alef a Marseille csapatának tagja. Az U17-es vébén feltűnt tehetségekkel is találkozhatunk majd ezen a világbajnokságon,  mint  például a Sao Paulo játékosa, Gabriel Boschilia. A támadó középpályás az U17-es világeseményen szerzett 6 góljával második lett a góllövőlistán. Azonban az idei kontinensviadalon a középpályás, Marcos Guilherme 4 találatával gólkirály lett, így bőven lesz kire odafigyelniük a magyar fiataloknak.

Nigéria: A magyar válogatott harmadik ellenfelei Nigéria válogatottja lesz. Az afrikai válogatott is a nagyszerűen játszó és 2013-ban U17-es vb-t nyert csapatra épül. Az egyik legnagyobb név náluk Moses Simon, aki a belga Gent felnőttcsapatában rendszeresen jut játéklehetőséghez. Success Isaac is felnőtt klubban szerepel – a La Ligás Granada labdarúgója, és ő is jutott már szóhoz az idény során. A támadó, Kelechi Iheanacho a Manchester City U21-es csapatában szerepelt, a korosztályos Premier League-ben a most befejeződött szezon során, ráadásul az U17-es vb-n ezüstcipős lett 6 góljával. Angliában még többen is feltűnnek a keretből, ugyanis Chidiebere Nwakali a Manchester United játékosa – bár kölcsönben a Málagánál szerepel – , míg Musa Yahaya a Tottenham játékosa. Jó lesz odafigyelni Chidera Ezeh-re is, aki az FC Porto U19-es csapatát erősíti. Még egy valakit meg kell említeni, aki nem akármilyen mutatót hozott össze az idei U20-as kontinensviadalon: a védő Musa Muhammed lett a gólkirály, ráadásul mind a négy gólját tizenegyesből szerezte.

Argentína: A legtöbb ifjúsági/U20-as vb címmel – hattal – büszkélkedő argentinok fiataljainak nagy része hazájában szerepel, ám páran Európa nagy csapatainak is tagjai. A csatár, Giovanni Simeone a legveszélyesebb játékosa Argentínának. Az Atlético Madridot irányító Diego Simeone fia az idei korosztályos kontinenstornán 9(!) találatával végzett a góllövőlista élén, ráadásul a viadalt is a gólzsák nemzeti csapata nyerte meg. Angel Corre is gólerős labdarúgó, Ő pont az Atlético Madrid játékosa tavaly december óta. Rajtuk kívül még Emanuel Mammana is fontos szerepet tölt be Argentína U20-asai között. A River Plate védője már a felnőttválogatottban is bemutatkozott!

Ausztria: Az osztrákok ellen rossz élményei lehetnek a magyar csapatnak, ugyanis a tavalyi hazai U19-es Eb-n 3-1-re nyert a mieink ellen Ausztria. A Philipp Lienhart, Patrick Puchegger és Johannes Kreidl alkotta trió igazán jó játéktudással büszkélkedhet. Leinhart a Real Madrid korosztályos csapatának védője, ahogy Puchegger is védő, Ő pedig a Bayern München második csapatában szerepel. Ha a csatárokat vesszük figyelembe, közül Florian Grillitschet emelkedik ki, aki igencsak gólerős, és a Werder Bremen második együttesének tagja.

Ghána: Az afrikai korosztályos kontinenstorna idei második helyezett válogatottjának vélhetően legnagyobb tehetsége Yaw Yeboah – Ő a Manchester City középpályása. A Seria A hétvégén záruló idényében a Cagliari alapembere volt Godfred Donsah, így igazán tapasztaltként érkezett a vb-re. A portugál Pacos Ferreira játékosa, Godfred Donsah már bizonyíthatott a felnőtteknél klubcsapatában, de többnyire a tartalékcsapatban számítanak rá.

Mexikó: 2011-ben a mexikói válogatott bronzérmes lett a kolumbiai U20-as vébén Franciaország legyőzésével. A közép-amerikai válogatott vezéregyéniségének számító Raul Gudino a Porto korosztályosa csapatában szerepel, míg a szintén figyelemre méltó Diego Gama az Atlético Madrid szintén korosztályos egyesületénél pallérozódik. A magyar válogatott tavasszal Székesfehérváron 1-1-es döntetlent ért el felkészülési meccsen, ami a mieinkre nézve hízelgő.

2129481_w2

Stendera tavaly hazánkban Eb-aranynak örülhetett, s alighanem most is végső győztes lenne az Eintracht Frankfurt meghatározó játékosa (forrás: uefa.com)

Németország: A német korosztályos csapat esélyesnek számít akár a végső győzelemre is, s a keret tagjainak egy része már a Bundesligában edződik. Ugyanakkor Davie Selke, a tavalyi U19-es Európa-bajnok németek kiválósága és egyben gólkirálya nem lesz ott a világbajnokságon. Rajta kívül viszont Marc Stendera már igazán tapasztaltnak számít, hiszen az Eintracht Frankfurt csapatában alapemberré vált ebben az idényben.

Portugália: A tavalyi Eb-n velük is rossz élménye van a magyar csapatnak, ugyanis 6-1-re győztek akkor az ibériaiak. A keret legtöbb játékosát a Porto, a Benfica, valamint a Sporting adja. Az elmúlt esztendőben Eb-n szereplő csapatból többen feltűnhetnek a vb-n is, hiszen a csapatkapitány Tomás Podstawski is ott van a keretben, akárcsak a kontinensviadalon 5 gólt jegyző André Silva, valamint a tavasszal a Lille csapatát erősítő Marcos Lopes is.

Katar: Az U19-es ázsiai kontinensviadalt megnyerve 24 év után jutott ki korosztályos vb-re Katar válogatottja! Az Ázsia Kupán leginkább Ahmad Moein és Ahmed Al Saadi játéka volt kiemelkedő.

Szenegál: Az idei korosztályos Afrika Kupát a második helyen zárta a válogatott, melynek két kapusa már Európában edződik. Az első számú kapus, Seydou SY az AS Monaco hálóőre, míg a második számú kapuvédő, Khadime Ndiaye a Sporting tagja.

Szerbia: A középpályások közül Sergej Milinkovic, a Gent labdarúgója emelkedhet ki, míg a támadók közül Andrija Zivkovic-ot kell kiemelni. A Partizan Belgrád támadója már a felnőttválogatottban is feltűnt. Ráadásul egy Angliában is szereplő játékos is ott van a keretben – Milos Veljkovic a Tottenham Hotspur védője.

Ukrajna: Az Európa Liga döntős Dnipro alapembere Valeri Luckevic is szerepel az ukránok U20-as keretében! Rajta kívül a védő, Eduard Sobolt, a Metalurg Donetsk játékosát lehet még kiemelni ebből a válogatottból.

diego-poyet

A legenda fia, Diego Poyet figyelemre méltó lehet a vb-n (forrás: ibtimes.co.uk)

Uruguay: A legutóbbi tornán bronzérmes nemzet válogatottjának legnagyobb neve a híres Gustavo Poyet fia, Diego Poyet, aki az angol West Ham csapatának középpályása. Igazán tehetségesnek számít még Gastón Pereiro, aki a védőkkel néz rendre farkasszemet hazája fővárosi csapatában, a Nacional Montevideóban.

Amerikai Egyesült Államok: Bivalyerős kerettel utazott a világbajnokságra USA korosztályos nemzeti csapata. A keret java a Premier League-ben szerepel, de van közülük, aki a Bundesligában, valamint az Eredivisie-ben jut szerephez. Németh Krisztián csapattársa a Sporting Kansas Citynél az amerikai védő, Erik Palmer-Brown – rá érdemes lesz figyelni. Ugyanakkor a már felnőtteknél is bemutatkozó Emerson Hyndman is tehetséges – Ő a Fulhamben szerepel, mint középpályás. Az Arsenalban szereplő Gedion Zelalem is fontos láncszem a középpályán.

Új-Zéland: A házigazda negyedik korosztályos világeseményére készül, s a kerettagok mindegyike hazai klubban szerepel. Leginkább kiemelni egy támadót lehet, aki nem más, mint Joel Stevens. Az ő játéka meghatározó lehet válogatottja számára.

Tehetségekből tehát nincs hiány, olyanokból sem, akik már felnőtt válogatottban, valamint klubokban is bontogatják szárnyukat. Vajon az idei U20-as vb-n is születnek Messi, Ronaldinho, Henry, vagy éppen Kaká szintű legendák?

Nagy Dávid