Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FA Kupa: Rekordot dönthet és címet védhet az Arsenal!

Az angol pontvadászat immáron a végéhez érkezett, de egy meccs még lázba hozza az egész szigetországot, ez pedig nem más mint Anglia legbecsesebb kupája az FA kupa. Szombat kora este az Arsenal és az Aston Villa csap össze a Wembleyben.

Forrás:dailypost.ng Arsene Wenger 5. sikere igen emlékezetesre sikeredett.

Forrás:dailypost.ng
Arsene Wenger 5. sikere igen emlékezetesre sikeredett.

Arsenal:

Arsene Wenger együttese a szombati győzelmével immáron rekordbajnok lehet, egy esetleges diadal esetén ez lehet ugyanis a 12. FA kupa sikere az “Ágyúsoknak”. A londoniak győzelme esetén nem csak, hogy egyeduralkodók lehetnek, hanem beléphetnek egy elit klubba azzal, hogy megvédik címüket, ugyanis az Arsenal a kupa címvédője és esélyese is egyben.

Nem volt zökkenőmentes a londoniak döntőbe vezető útja, ám egyszer nem “rezgett a léc” Wenger csapatának. A legjobb 64-ben kapcsolódtak be a küzdelmekbe az “Ágyúsok”. A legelső párharcuk máris a tavalyi döntő visszavágója volt, ugyanis a Hull City látogatott az Emirates Stadionban, ahol csak úgy mint tavaly Ramseyék örülhettek a végén. Tegyük hozzá, hogy ez a meccs jóval simább eredményt, hozott mint a tavaly finálé, 2-0-ra tudtak győzedelmeskedni. A legjobb harminckettőben aztán egy -papíron- könnyebb ellenfél következett, az alsóbb osztályú Brighton csapatában. Ennek megfelelően ezt is sikerrel vette a Wenger-alakulat, idegenben tudtak győzedelmeskedni 3-2 arányban. A mérkőzés nem volt sima, ám egyszer sem volt veszélyben az Arsenal továbbjutása. Ez után a top 16-ban az óriásölő Middlesbrough látogatott Londonban, ám ez sem okozott megoldhatatlan feladatot, így egy Olivier Giroud duplával küldték haza őket, ezzel bemasírozva a negyeddöntőbe. Itt aztán következett a “fekete leves” -gondolhatták a szurkolók- ugyanis jött az Old Trafford és a Manchester United. A “Vörös Ördögök” és az Álmok Színháza pedig az Arsenal kriptonitja, volt. Idén azonban megszakadt minden átok, és a korábbi ünnepelt manchesteri kedvenc Danny Welbeck góljával kiütötték van Gaalékat. Az immáron a Wembleybe költöző sorozat elődöntőjében az ellenfél a szintén alsóbb ligás Reading volt. Ám Federici kapus hathatós segítségével, hosszabbítás után győzedelmeskedett az Arsenal, ezzel annak kapujába érve, hogy megvédje címét.

Danny Welbecken kívül minden játékos bevethető a csapatban, így Wengernek most kivételesen azon “főhet” a feje, hogy a sok egészséges játékos közül kit hagyjon ki a keretből. A hétvégén a parádésan játszó Wilshere-Walcott duó lehet a kulcs és a frissesség a szezon végére kissé befásult csapatban, ám nagy kérdés, hogy a francia mester megbontja-e az egész évben jól működő kezdő tizenegyet egy igazi tétmeccsre.

Várható kezdőcsapat: Szczesny – Monreal, Koscielny, Mertesacker, Bellerin – Coquelin, Cazorla – Sanchez,Özil, Ramsey – Giroud

Forrás:birminghammail.co.uk Benteke lehet a kulcs a Villa sikeréhez.

Forrás:birminghammail.co.uk
Benteke lehet a kulcs a Villa sikeréhez.

Aston Villa:

Tim Sherwood csapata a szezon végére összeállt és egy jó hajrának -és egy jó Bentekenek- köszönhetően kiharcolta a bent maradást. Így úgy léphet pályára történetének hetedik FA kupa döntőjében, hogy jövőre is biztos a helyük az elitligában. Egy esetleges FA kupa siker pedig hab lenne Sherwood mester idei munkájára.

A birminghamiak az Arsenalhoz hasonlóan a legjobb 64 csapat között kezdték meg az idei menetelésüket. Az ellenfél a korábbi PL csapat a Blacpool volt. A Villa Parkban a hazaiak kiszenvedték a győzelmet egy kései Benteke góllal. A legjobb 32-ben egy szintén alsóbb ligás csapat került az útjukba, a Bournemouth csapatában, ám ezt az akadályt is sikerült leküzdeni, szintén hazai pályán. A nyolcaddöntőben aztán következett a Leicester City. A mérkőzésnek ismét a Villa Park adott helyet és itt sem hibáztak Sherwoodék. Ha egy üzlet beindul, gondolhatja a nagyérdemű, ugyanis a negyeddöntőt szintén hazai környezetben vívhatta meg a csapat, az ellenfél pedig a West Brom volt. A végeredmény 2-1 lett a hazaiaknak, ezzel bejutva a Wembleybe, az idei kiírás elődöntőjébe. Itt jött aztán az eddigi legnagyobb falat, ugyanis az ellenfél a Liverpool együttese volt. Az Aston Villa fél óra után már hátrányban volt, azonban Benteke és Delph góljával megtudták nyerni az oly fontos mérkőzést, ezzel bekerülve a döntőbe.

Tim Sherwood sem panaszkodhat, ugyanis minden kulcsjátékosa felépült a találkozóra, még talán Ciaran Clark játéka a kérdéses. Ennek ellenére sem ők a mérkőzés esélyesei, ám ezt a Villa nem is bánja.

Várható kezdőcsapatok: Given – Richardson, Baker, Vlaar , Bacuna – Delph, Westwood, Cleverly – Grealish, Benteke, Agbonlahor

A találkozó kulcsa a két védelemben lehet, ugyanis az Arsenal félelmetes támadógépezetét nem sok csapatnak sikerült eddig az idei évben megállítani. Így nem lesz egy nyugodt estéje a Vlaar vezette védelemnek. A Villanál pedig a belga csatár Christian Benteke az utóbbi meccseken szintje ontja a gólokat és kergeti őrületbe a védőket. Ráadásul a támadónak nem megy rosszul az Arsenal ellen, legutóbbi 4 meccsén 3 góllal szomorította Wengeréket. És azt tudjuk, hogy nem nehéz zavarba hozni a “Ágyúsok” hátsó alakzatát. A két csapat legutóbb még februárban találkozott egymással, akkor az Emirates Stadionban az “Ágyúsok” egy ötössel küldték haza a birminghamieket. Az elmúlt öt összecsapásból 4-et a londoniak nyertek  és mindössze egyen nyertek Sherwoodék.

Az FA kupa döntő:
Szombat: 18:30 Arsenal-Aston Villa (AMC)

Herczeg Zsolt