Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Német Kupa-döntő: Klopp trófeával búcsúzhat – előzetes

A 72. Német Kupa fináléjára kerül sor ma este Berlinben a Borussia Dortmund, valamint a VfL Wolfsburg részvételével. A sárga-feketék trénerének, Jürgen Kloppnak ez lesz a búcsúmeccse, de kétes ítéletektől is mentes meccsre számíthatunk emellett – persze “csak” gólok terén garantált mindez – , hiszen Németországban debütál a gólvonal-technológia!

csm_62838-DFB_Pokal_d04ff9665d

Ezért a káprázatos serlegért száll ma este harcba a Dortmund és a Wolfsburg! (forrás: dfb.de)

NÉMET KUPA
DÖNTŐ – BERLIN, OLYMPIASTADION
20:00 Borussia Dortmund – VfL Wolfsburg (Sport 2)

Várható kezdőcsapatok
Borussia Dortmund: Langerak – Durm, Subotic, Hummels, Schmelzer – Kehl, Gündogan – Mkhitaryan, Kagawa, Reus – Aubameyang
Vezetőedző: Jürgen Klopp (GER)

VfL Wolfsburg: Benaglio – Vieirinha, Naldo, Klose, Rodriguez – Arnold, Luiz Gustavo – Caligiuri, De Bruyne, Perisic – Dost
Vezetőedző: Dieter Hecking (GER)

Ma este Németország fővárosában, a csodás berlini Olympiastadion kerül sor a Német Kupa 72. fináléjára! A döntőnek már elöljáróban tudhatjuk, hogy történelmi jelentősége lesz, annak ellenére is, hogy két nagyszerű, támadó szellemű csapat játssza a sorozat döntőjét. Ugyanis Jürgen Klopp, a Borussia Dortmund trénerének ez lesz a legutolsó meccse a sárga-feketéket irányítva, és a gólvonal-technológia pedig debütál Berlinben.

A Borussia Dortmund negyedik kupagyőzelmére hajt – a BVB tavaly is finalista volt, de a Bayern ellen kikapott hosszabbítást követően 2-0-ra, legutóbb pedig Klopp gárdája 2012-ben tudta elhódítani a kupát. A VfL Wolfsburg pedig még egyszer sem nyerte meg a sorozatot, de döntőztek már, pont 20 évvel ezelőtt, de akkor a Borussia Mönchengladbach könnyedén (3-0) útját állta a Farkasoknak.

Borussia Dortmund:

A Jürgen Klopp által irányított sárga-fekete alakulat 4. trófeáját zsebelheti be, a klub pedig nagy mélységből tört fel a Bundesliga elmúlt szezonjának első felét követően. A nagyszerű német tréner 7 évig volt a BVB szakvezetője, de ez lesz az utolsó meccse a klub élén, a szezon kezdetén pedig azt ígérte, begyűjti csapatával a Dortmund 4. kupáját is! Ha ez sikerül, akkor méltó módon búcsúzik a Borussiától Klopp, de bárhogy is lesz, neki már nem kell bizonyítania, az eddig Dortmundban töltött évek a stuttgarti szakvezetőt igazolják.

Út a döntőig

Az első fordulóban a harmadosztályú Stuttgarter Kickers otthonában kezdte meg a 2014/2015-ös szezonban a kupaszereplését a Dortmund. A Borussia könnyed győzelemmel jutott a második körbe, 4-1-es győzelmével. A legjobb 32 között egy osztállyal feljebb szereplő gárda, a St. Pauli látta vendégül a BVB-t. Utóbbi pedig ekkor is magabiztosan tudott továbblépni, hiszen Klopp csapata 3-0-ra nyert. A nyolcaddöntőből is kapott gól nélkül lépett tovább a Dortmund, amely a harmadosztályú Dresdent verte meg idegenben 2-0-ra. A negyeddöntőben jött a papíron, és meccs eseményei alapján az első komoly megmérettetés. Szalai Ádám együttese, a Hoffenheim hátrányból fordítva 2-1-re vezetett, majd Aubameyang harcolta ki a hosszabbítást. Az extra játékidőben Kehl lőtt káprázatos gólt, így 3-2-vel ment tovább a Dortmund.

A döntő kapujában pedig jött a csúcsrangadó, hiszen a Bayern München otthonában vendégszerepelt a Borussia. A hazaiak félóra elteltével előnybe kerültek Lewandowski révén, de a Dortmund nagyot küzdve a 75. minutumban Aubameyang révén kiegyenlített. A hosszabbítás nem hozott gólt, így jöhetett a büntetőpárbaj. Soha ilyen rosszul még nem rúgtak tizenegyest a Bayern labdarúgói, akik mind a 4 tizenegyesüket kihagyták, míg a Dortmundból csak Hummels hibázott, így a sárga-feketék utazhattak Berlinbe.

Milyen lesz a búcsú?

Jürgen Klopp utolsó meccsét is nagyon szeretné megnyerni, ahogyan a játékosok is szeretnék sikerrel búcsúztatni a stuttgarti születésű szakvezetőt. A Dortmund háromszor volt döntős (1963, 2008, 2014), és háromszor volt győztes is már a sorozatban (1965, 1989, 2012), így ha újra nyer a BVB, akkor Kloppal az együttes második kupasikerét ünnepelheti Berlinben. A Borussia legjobb csapatát küldheti ma este pályára Klopp, és a játékosoktól nagy küzdelmet lehet várni.

VfL Wolfsburg:

A Dieter Hecking által irányított gárda tehát történelmet írhat, és első alkalommal hódíthatja el ma este a Német Kupát Berlinben. Jó idényt tudhat magáénak a Wolfsburg, amely csak sok döntetlenje miatt maradt el a bajnok Bayerntől, de így is második lett az élvonal pontvadászatában. Az 1995-ös kupafinálét elvesztette ugyan az együttes, de most talán több esélyük van Hecking legénységének.

Út a döntőig

Az első fordulóban, tehát a legjobb 64 csapat között a Wolfsburg idegenben lépett pályára, a mára már első osztályba feljutott Darmstadt ellen. A Farkasok akkor 1-0-ra tudták legyőzni a rendes játékidőn belül ellenfelüket. A következő körben is egy másodosztályú csapatot kapott ellenfélül Hecking csapata, de már nem volt ilyen szűk a győzelem akkor – kiütéssel győzött idegenben 4-1-re a VfL a Heidenheim otthonában. A nyolcaddöntőben újra Bundesliga 2-es klubbal kellett megmérkőznie  a zöld-fehér együttesnek. Ekkor a Kalmár Zsoltot is soraiban tudó RB Leipzig csapatával találták magukat szembe De Bruynék, és újfent idegenben léptek pályára, és győztek 1-0-ra. A negyeddöntőben is egygólos győzelem jött össze, ismét idegenben, de ezúttal már egy élvonalbeli csapat ellen, viszont mára az SC Freiburg már visszacsúszott a másodosztályba. Kínkeserves siker volt ez, de De Bruyne tizenegyesgóljával továbblépett a Wolfsburg.

Jött a főpróba a döntő kapujában, és a menetelő, harmadosztályú Arminia Bielefeld gárdája. A kupasorozatot végig idegenben lejátszó Farkasoknak azonban sikerült megtörniük – más elsőosztályú csapatokkal ellentétben – a Bielefeldet és kiütéssel, 4-0-s győzelemmel jutottak be a berlini fináléba!

Nagy tettre készül a Wolfsburg

A VfL Wolfsburg csapata 20 évvel ezelőtti, 1995-ös elvesztett kupadöntője után jutott el ismét a végső mérkőzésig. A tét nagy, de történelmet írhat a Wolfsburg, ha elhódítja a DFB (Német Labdarúgó Szövetség) Kupáját, ugyanis ezt a serleget még sosem birtokolhatták a VfL játékosai. A múlt hétvégén zárult szezon bizakodásra ad okot a nagyszerű nevekkel felálló Wolfsburgnak, hiszen egy veszélyes csapatról van szó, amely képes lehet akár megállítani a Dortmundot is, de Jürgen Kloppék ma este extra motiváltak lesznek, szóval egy küzdelmes finálé lehet a 72. kupadöntő.

Összevetés

CGLlw9YWIAAtLuS.jpg large

Íme a 72. Német Kupa finálé hivatalos labdája! (forrás: twitter.com/dfb_pokal)

Egymás ellen már számtalan mérkőzést lejátszott a két döntős, de egymás ellen még kupafináléban sosem találkozott a két gárda. A múltbéli eredmények tehát a Dortmund mellett szólnak, de azóta a Wolfsburg is felért a legnagyobbak közé, a múlt hétvégén zárult bajnoki szezonban pedig története második legjobb eredményét könyvelhette el az együttes. A 2014/2015-ös szezonban a két csapat Bundesliga “odavágóján” 2-2-es eredmény született, majd a szezon második felében 2-1-re győzni tudott a Wolfsburg hazai pályán. Nehéz lenne megjósolni az egymás elleni meccseik alapján, hogy ki lehet most a befutó, hiszen bővelkedett mindkét részről győzelmekben már ez a párosítás, és sokszor született már döntetlen is. Annyi biztos, hogy egy nagyon izgalmas, a támadó focit előtérbe helyező fináléra számíthatunk! Most pedig jöjjön egy kis statisztika 2014/2015-ös és a múltbeli kupaszereplések kapcsán! Félelmetes mutató leginkább a gólarány terén mutatkozik meg.

Borussia Dortmund – VfL Wolfsburg
Gólarány: 13-4; 11-1
Helyzetkihasználás (%): 20,3 – 15,9
Pontos passzok aránya (%): 79 – 85,2
Eddig lejátszott kupameccsek száma: 168-93

A döntő

Berlin_Olympiastadion-2

Ma este Berlinben tele lesznek a lelátók (forrás: wann-is-was.de)

A finálénak helyszínéül szolgáló berlini Olympiastadion 76 ezer néző befogadására alkalmas, ezzel Németország második legnagyobb stadionja. A létesítményt 1934-ben építették, majd 1974-ben és a 2006-os világbajnokságra renoválták. A Német Kupa 72. fináléjának játékvezetője a müncheni születésű Dr. Felix Brych lesz. A bajor sípmester számtalan német klubmeccsen túl van már 2004 óta, de vezetett már BL-elődöntőt is, és a 2012-es Eb-n is ott volt, tavaly pedig ő fújta a sípot az Európa Liga döntőjében is. Ezen kívül fontos még az a fináléval kapcsolatosan, hogy a következő szezontól a Bundesligában is bevezetésre kerülő gólvonal-technológia ma este debütál klubszinten Németországban!

Nagy Dávid