Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Spanyol Kupa-döntő: Rekorderek ütközete – előzetes

Az Athletic Bilbao és a Barcelona kupamúltja egybeforrt, ráadásul ez a két együttes a legeredményesebb a Copa del Rey történetében. A Barca 26-szor hódította el a trófeát, ezzel vezeti az örökranglistát, mögötte pedig második a baszk csapat, amely 24. diadalára készül az 1903 óta létező kupasorozatban!

CGPEvcGWgAArOvq.jpg large

Hazai környezetben készül a duplázásra a Barca (forrás: twitter.com/FCBarcelona)

SPANYOL KIRÁLY-KUPA (COPA DEL REY)
BARCELONA, NOU CAMP
21:30 Athletic Bilbao – FC Barcelona (Digi Sport 1)

Várható kezdőcsapatok
Athletic Bilbao: Herrerin – Iraola, Laporte, Etxeita, Balenziaga – San Jose, Iturraspe – Susaeta, Rico, Williams – Aduriz
Vezetőedző: Ernesto Valverde (ESP)
Velük biztosan nem számolhat Ernesto Valverde: Óscar De Marcos (eltiltott), Iker Muniain (sérült)

FC Barcelona: ter Stegen – Daniel Alves, Pique, Mascherano, Jordi Alba –  Busquets, Iniesta, Rakitić – Messi, Suarez, Neymar
Vezetőedző: Jose Enrique (ESP)

Ma este újabb történelmi fináléra kerül sor, méghozzá a Spanyol Király-kupában (Copa del Rey)! A barcelonai döntőben a sorozat 1903 óta íródó történetének két legeredményesebb csapata, a Barcelona és az Athletic Bilbao mérkőzik meg egymással a trófea elhódításáért. Mindkét együttes 37.(!) Copa del Rey fináléja lesz a mai. A Bilbao “csak” ezt a trófeát szerezheti meg a 2014/2015-ös szezonban, míg a Barca a La Ligát megnyerte, és a BL-döntőjébe is bejutott, így ha ma is nyernek, akkor úton lesznek a triplázás felé. A katalán klubóriás 27., míg a baszk gárda 24. győzelmére készül a barcelonai éjszakában.

Athletic Bilbao

A baszk csapat tovább zárkózhat az örökrangsorban kupagyőzelmek terén a Barcához a Bilbao, ha ma este a katalán fővárosban győzni tud Valverde csapata. Az eddig 23 kupa elsőséget elkönyvelő baszk együttes 2012-ben szerepelt legutóbb fináléban, és akkor pont a Barca ellen maradt alul az Athletic. Legutóbb 1984-ben sikerült megnyernie a kupát a csapatnak, így 31 év után ülnének fel újra a trónra a klub játékosai!

Út a döntőig

Első ellenfélként a 2014/2015-ös szezonban a kupában a legjobb 32 között a harmadosztályú Alcoyano csapatával meggyűlt a baja a Bilbaonak, de az 1-1-es idegenbeli meccs után a baszkföldi visszavágót 1-0-ra megnyerte a hazai csapat. Ezt követően a nyolcaddöntőben jött a szintén élvonalbeli Celta Vigo, amely ellen idegenben 4-2-vel kezdett a Bilbao, majd a visszavágót 2-0-ra elveszítette a baszk gárda, de sikerült a továbbjutás így is a nagyot küzdő klub ellen. A legjobb 8 között a Málaga várt a Bilbaóra, és az első meccs 0-0-val zárult, majd Baszkföldön 1-0-ra győzni tudott az Athletic csapata.

A Barcáénál sokkal rögösebb út vezette a Bilbaót a fináléig, ahol a negyeddöntőben az Espanyolt látták vendégül a baszkok az odavágón. A találkozó 1-1-es döntetlennel zárult, majd az utazás következő állomása Barcelona volt, ahol a hazai Espnanyol 2-0-ra kikapott.

Hosszú idő után zárkóznának a baszkok

Az Athletic Bilbao csapata 6 évvel ezelőtt szerepelt döntőben, ám azt elbukta a Barcalona ellen, így visszavághatnak a baszkok a katalánoknak. Kupát még régebben nyert – már 31 éve – a baszk együttes, mégis tarthatják a lépést a katalánokkal második legeredményesebb csapatként a kupa történetében. Az örökranglista harmadikja, a Real akkor sem veszélyeztetheti egyhamar a Bilbaót, ha az ma veszít, persze ez nem vigasztalná a baszkokat. Sőt, a Bilbao háza táján bizakodóak, és úgy vélik, képesek lehetnek a Barca “szentélyében” legyőzni az idei bajnokot. A Bilbao a bajnoki szezon során legyőzte már a Reált, a múlt hétvégi zárófordulóban pedig a Villarreal kiütésével – 4-0 – hangolt a mai fináléra, s ezzel a sikerével az Európa Ligás helyét is bebiztosította a klub.

FC Barcelona

Hazai pályán szerezheti meg újabb trófeáját a Barcelona csapata, mely ebben a szezonban már a bajnokságot megnyerte, és triplázhat is, hiszen jövő szombaton Berlinben vár még a katalán klub tagjaira a Juventus elleni BL finálé is! Az együttes lehengerlő formában van, és a Messi, Suárez, Neymar trió megállíthatatlannak tűnik. A Copa del Rey fináléjának is a katalán klub a favoritja, amely legutóbb 2012-ben emelhette magasba a Király-Kupa trófeáját, éppen a Bilbaót legyőzve. Az egyéni érdemekért is nagy lehet a verseny a katalán csapat játékosainak részéről is, hiszen Neymar gólkirályi címre törne a sorozatban.

Út a döntőig

A Barca is a legjobb 32 között kezdte meg a 2014/2015-ös szezonban a kupaszereplést. A harmadosztályú Huescát ütötte ki oda-vissza a Barca. Az odavágón, idegenben 4-0-s sikert arattak Messiék, majd a visszavágón a katalán fővárosban 8-1-re nyertek a gránátvörös-kékek. A nyolcaddöntő sem jelentett gondot a Barcelona számára, amikor a szintén élvonalbeli Elche csapatával kellett megmérkőzniük. A párharc mindkét meccsét ekkor is kiütéssel nyerte a Barca: otthon 5-0-ra, idegenben 4-0-ra győzött az együttes. A negyeddöntőben viszont az akkor még bajnoki cím védőjét, az Atlético Madridot kapta ellenfélül Luis Enrique társasága. A második félidőben főként lagymataggá váló odavágót hazai környezetben 1-0-ra nyerte a Barca, majd a visszavágót 3-1-es sikerrel vette a spanyol fővárosban a finalista.

Az elődöntő mindkét meccsén 3-1-re nyert a Barcelona a Villarreal ellen, így a döntőbe is komolyabb megerőltetés nélkül jutott be a bajnokcsapat.

Ellép a Barca?

A Spanyol Király-kupa örökranglistáját a Barcelona csapata vezeti 26 győzelemmel, míg mögötte pont a mostani ellenfele, az Athletic Bilbao áll. A baszk együttes 23-szor hódította el a serleget, így ha 1984-es legutóbbi kupagyőzelmük után újra sikerül el a bilbaóiaknak, akkor már “csak” két győzelemre lesznek a rekordertől. A Barcát hajtja a triplázás lehetősége is, de anélkül is biztosra vehetjük, hogy nagyon hajtana az együttes, az pedig csak külön plusz lehet, hogy otthon játssza le fináléját Luis Enrique legénysége. Ha az idei kupaszereplésen nyújtottakat vesszük figyelembe, akkor a kérdést nem nehéz megválaszolni.

Összevetés

A két együttes legutóbb kupafináléban 2012-ben találkozott egymással Madridban, és a Barcalona 3-0-ra győzte le a baszkokat, azóta pedig a Bilbao nem is jutott el mindmáig a döntőbe. Azt megelőzően 2009-ben játszott egymás ellen finálét a két gárda. Akkor a Mestallában 4-1-es könnyed sikert aratott a Barca. Érdekesség viszont, hogy legutóbbi kupagyőzelmét 1984-ben pont a Barcelona ellen könyvelhette el az Athletic – akkor a finálét a fővárosban rendezték meg, és 1-0-ra nyert a Bilbao. Azt bátran kijelenthetjük tehát, hogy a két együttes kupamúltja összefonódott, így egy tradicionális döntő vár ránk ma este, és a két legsikeresebb Copa del Rey csapatra!

Athletic Bilbao – FC Barcelona
Gólarány (2014/15 Copa del Rey): 10-6; 31-5
Eddigi kupagyőzelmek száma: 23-26
Eddigi második helyezések száma: 12-10
Legutóbbi kupagyőzelem: 1984; 2012

CGQJcnZUYAALOd9.jpg large

A helyszín már készen áll a döntőre (forrás: twitter.com/FCBarcelona)

A döntő

A finálé helyszínéül a Barca hazai pályája, a Nou Camp fog szolgálni. A katalán klubóriás stadionja közel 100 ezer néző befogadására alkalmas, és a világ legnagyobb arénái közé tartozik. A döntőt mindkét csapat speciálisan erre az alkalomra készített mezekben fogja lejátszani. A két csapat tradicionális küzdelme és versengésre a kupagyőzelmek terén ma este folytatódik!

Nagy Dávid