Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as vb: Botlott a hatszoros bajnok – videóval

A B-csoport küzdelmein is túl vagyunk, amely meglepetéssel indult, hiszen a rekordbajnok argentin válogatott csak egy pontot tudott szerezni Panama ellen, ráadásul a közép-amerikaiak közel álltak a győzelemhez is! A kvartett másik meccsén Ausztriának Ghána ellen nézett ki a győzelem, de végül az afrikaiak is pontot mentettek!

U20 ARG - PAN

Panama közel állt a rekordbajnok Argentína legyőzéséhez (forrás: fifa.com)

Argentína – Panama 2-2 (1-1)
Helyszín: Wellington, Wellington Regional Stadion
Vezette: Dias Artur (POR)
Gólszerzők: Correa (14′, 79′), ill. Rodriguez (19′), Escobar (84′)

A B-csoport nyitómeccsét az eddigi legtöbbszörös (6-szoros) ifjúsági/U20-as világbajnok Argentína játszotta, az ellenfél pedig Panama volt. A mérkőzés első nagy helyzetéből azonnal gól született! Az argentinok részéről a betett labdát Correa lőtte magabiztosan a hálóba, kevesebb, mint negyedóra elteltével került így előnybe a dél-amerikai válogatott (1-0). Majd öt perccel később jött is a válasz, amely nem akármilyenre sikeredett! Rodriguez legalább 30 méterről lőtt akkora gólt, hogy akár már ezzel most megszülethetett a torna legnagyobb és egyben legnagyszerűbb találata (1-1). Araya aztán a félidő vége felé közeledve Panama tizenhatosa előtt rántotta le ellenfelét, majd Rolon szabadrúgásakor csak a felsőléc mentette meg a közép-amerikaiakat.

A fordulás utáni első nagy helyzetet Panama dolgozta ki, de a beadást követő Small Cerdanas által ollózva kapura lőtt labdát nagyszerűen védte ki Batalla! Ezután Argentína is betalálhatott volna, s a betett labdát szépen átfordulva átvette Martinez, majd rárúgta a labdát, ami kijött a kapusról, az ismétlést viszont ugyanő mellé pöckölte. A 79. minutumban aztán jött az újabb gól! A hosszú indításnál kijött a panamai kapus, az indított Espinoza rávezette a hálóőrre a labdát, majd szinte azt hozzáérintve a kapushoz visszapasszolt társának – Correa érkezett, aki az üres kapuba lőtt, ezzel duplázva (2-1). De a java még csak ezután jött! Nem sokkal később újabb nagy gólt szerzett Panama, ezúttal Escobar vágta be a beadás után a labdát (2-2). Ráadásul a végén a három pont sorsát is eldönthette volna Panama, hiszen Small Cerdanas szinte a félpályától egyedül vezethette rá a kapusra a játékszert, ám lövése csúnyán mellé ment. Ezzel zárult a meccs, pontosztozkodás lett a vége, amit a mutatott játék alapján mindkét válogatott bánhat.

Ghána – Ausztria 1-1 (0-0)
Helyszín: Wellington, Wellington Regional Stadion
Vezette: Fahad Al Mirdasi (KSA)
Gólszerzők: Yeboah (90′ – büntetőből), ill. Gschweidl (50′)

Az első játékrészben mindkét csapat kivette a támadásokból aktívan a részét, a hálóőrök pedig a helyükön voltak. Az afrikai válogatott ugyanakkor 3-ból két lövését védte Casali, míg az osztrákok 6 kísérlete után is csak kétszer kellett hárítania Ati kapusnak. A labdabirtoklásban Ghána tudott fölénybe kerülni az első 45 perc során, de gólt a Fekete Csillagok sem tudtak szerezni.

Ám a fordulást követően nem kellett csupán 5 percet várni arra, hogy megszülessen a találkozó első találata! Ezt Ausztria szerezte, méghozzá Gschweidl révén –  góllövő a tizenhatos sarkából küldött lökete landolt a kapuban (1-0). Egyre inkább feljavultak lövés/kaput eltaláló kísérlet tekintetében az osztrákok, míg mezőnyben továbbra is Ghána dominált. Úgy tűnt bebiztosítódott az osztrákok sikere, de egy szabálytalanság nyomán a 90. percben tizenegyeshez jutott a ghánai u20-as labdarúgó-válogatott! A labda mögé Yeboah állt, aki értékesítette is a büntetőt (1-1). Ezzel Ghána pontot mentett, ugyanis a hosszabbítás perceiben már nem változott az eredmény.

Ezzel zárult tehát az Új-Zélandon zajló U20-as labdarúgó-világbajnokság első napja, amely összességében 4 meccsen 9 gólt hozott, és sok-sok helyzetet. Holnap a program a C-és D-csoport meccseivel folytatódik, melyekről szintén beszámolunk!

A B-csoport állása az 1. fordulót követően
1. Argentína – 1 pont (2-2)
2. Panama – 1 pont (2-2)
3. Ghána – 1 pont (1-1)
4. Ausztria – 1 pont (1-1)

Nagy Dávid