Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as vb: Döntetlennel kezdett a házigazda – videóval

Kezdetét vette az U20-as világbajnokság Új-Zélandon! A házigazda nyitómeccsén rekordnak számító 25 ezer szurkoló volt jelen, és egy jó kis meccset láthatott a publikum. Az A-csoport másik mérkőzésén a vb-újonc Mianmar meglepte a sokkal esélyesebbnek vélt USA nemzeti csapatát, de az amerikaiak végül fordítani tudtak.

FIFA U20

Jó, izgalmas meccset, de gólt nem hozott a torna nyitótalálkozója, amelyet rekordnak számító 25 ezer ember tekintett meg a helyszínen! (forrás: fifa.com)

Új-Zéland – Ukrajna 0-0
Helyszín: Auckland, North Harbour Stadion – 25.000
Vezette: Mauro Vigliano (Argentína)

A hivatalos adatok szerint 317 néző híján teltház fogadta a világbajnokság nyitómeccsén az aucklandi North Harbour Stadionban a rendező Új-Zélandot az Ukrajna elleni nyitómeccsén, de akadtak ukránok is a lelátókon! Kiváló hangulat jellemezte a meccset, melynek első nagy helyzetét az ukránok dolgozták ki. Szép összjáték végén Biesedin tüzelt a tizenhatoson belülről, de Sall kapus nagyot védett! Majd egy új-zélandi szöglet után nem sikerült az ukrán felszabadítás, így a fejjel a társától kapott labdát Ridenton is elfejelte, alig a kapu fölé. Ezt követően még Ukrajna betalálhatott volna, de Biesedin szólóját követően a kapu előtt majd’ keresztbe elguruló labdába még Sall is belekapott. Ezek voltak a félidő legfontosabb momentumai, mely alatt csak egy kaput eltaláló lövést jegyezhettünk fel.

A második félidő első nagy helyzetét a hazaiak hozták össze. Egy nagyszerű kiugratást követően a csapat tízese, Lewis hagyta ki a kihagyhatatlant egy védővel farkasszemet nézve, és lövése elkerülte a kaput a tizenegyespont magasságából. Ezután az ukránok szép összjátékát követően Kabaiev került tiszta lövőhelyzetbe, de ahelyett, hogy kapura küldte volna a labdát, kitette azt a kisodródó Sobolnak, ám ő nem találta el a kaput. Maradt még ezután is lehetőségük az ukránoknak, s Sall kapusra is szükség volt, aki Tatarkov tizenhatoson belülre belépése után leadott löketét védte ki. Lendületben maradt Ukrajna, Tatarkov azonban ziccert hibázott, és csak az oldalhálót tudta telibe bombázni. Végül mégis az új-zélandiak örülhettek volna, hiszen előbb a betett labdát Tuiluma lőtte kapura, de Sarnavskiy a helyén volt, majd egy szabadrúgást követően a meccs talán legnagyobb lehetőségét puskázta el Brotherton, aki érthetetlen módon mellé fejelte a labdát. Ez volt a világbajnokság nyitómeccsének utolsó fontos momentuma, így döntetlennel vette kezdetét a torna.

Amerikai Egyesült Államok – Mianmar 2-1 (1-1)
Helyszín: Whangarei, Northland Events Centre –
Vezette: Bernard Camille (SEY)
Gólszerzők: Tall (17′), Hyndman (56′), ill. Yan (9′)

Első alkalommal szerepel világeseményen az ázsiai Mianmar válogatottja, amely a sokkal esélyesebb USA válogatottjával találta szemben magát. Meglepetésre azonban az ázsiaiak hamar gólt ünnepelhettek! A 9. minutumban Yan történelmi találattal szerezte meg hazája U20-as csapatának az előnyt! A gólszerző Lwin szöglete után talált be közelről (0-1). Azonban túlzottan sokat a válaszra sem kellett várni, ugyanis a 17. percben egalizáltak az amerikaiak. Carter-Vickers passzát Tall váltotta gólra a tizenhatoson belülről az ötös előterében (1-1). Mindkét együttes hatékony volt, hiszen az amerikaiak részéről 4, míg Mianmar oldaláról 3 lövést jegyezhettünk fel az első félidőben, de ezek mindegyike kapura ment. Azonban a hálóőrök ezután jól végezték a dolgukat, és döntetlennel mehettek pihenni a játékosok.

A második játékrészben jobban kijött USA fölénye, de Mianmar is eltalálta ugyan egyszer a kaput. Az 56. percben sikerült megszerezniük a vezetést a tengerentúliaknak, akik Hyndman révén kerültek előnybe. A gólszerző Rubin szöglete után talált be a tizenhatos közepéről (2-1). Ezt követően is növelhette volna még előnyét az amerikai válogatott, azonban ez már nem sikerült, de a kötelező három pontot, ha nehezen is, de begyűjtötték a hátrányból felálló amerikaiak.

Az A-csoport állása az 1. fordulót követően
1. Amerikai Egyesült Államok – 3 pont (2-1)
2. Új-Zéland – 1 pont (0-0)
3. Ukrajna – 1 pont (0-0)
4. Mianmar – 0 pont (1-2)

Nagy Dávid