Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as vb: Tisztes magyar helytállás Brazília ellen – videóval

Az U20-as magyar-labdarúgó válogatott nagyszerűen kezdett Brazília ellen, és hamar megszerezte a vezetést is! Még emberhátrányban is tudta tartani az eredményt Magyarország, majd az 50. percben egalizáltak a brazilok, de ez sem volt tragédia. Azonban a hajrában a bíró a braziloknak kedvezett.

CGpOKzAUQAAcJqs.jpg large

Végül mégis a brazilok nyertek… (forrás: twitter.com/FIFAcom)

Magyarország – Brazília 1-2 (1-0)
Helyszín: New Plymouth, Taranaki Stadion
Vezette: Fahad Al Mirdasi (KSA)
Gólszerzők: Mervó (8′), ill. Danilo (50′), Pereira (85′ – büntetőből).
Kiállítva: Tamás (16′)

A magyar labdarúgó-válogatottra nagy megmérettetés várt a brazilok ellen, az E-csoportban hazánk második meccsén. A lehengerlő Észak-Korea ellen aratott 5-1-es győzelem után a magyar u20-as válogatott világbajnokságon először találkozott Brazíliával, míg felnőtt vb-n mindkét meccsen Magyarország győzött (1954, 1966).

A meccs kezdetén már letámadtak a magyarok, ez pedig nagyon nem feküdt a braziloknak, sikerült már korán zavarba hozni a dél-amerikaik védelmét. Majd a 8. percben az előreküldött labdát Mervó küldte kapura a tizenhatostól, Jean rosszul kapott bele a labdába, így a hálóőrön, és vélhetően a gólvonalon is túljutott a labda! Mervó ezzel már 4. gólját szerezte a világbajnokságon (1-0)! Ezután a következő magyar helyzetből már újra gól születhetett volna! Kalmár nagyszerű átadását követően Forgács tűzte rá a labdát, ami a kapufán csattant! Ezt követően még egy magyar tizenegyes is elmaradt, hiszen a játékvezető nem látott szabálytalanságot, meglepő módon. A 16. minutumban viszont Tamás szabálytalankodott, és jogosan sárga lapot kapott. Viszont ez a magyar védőnek már nem az első volt, ugyanis 4 perccel korábban már ugyanilyen formában figyelmeztette a játékvezető, így megfogyatkoztak a mieink. A magyarok ennek ellenére továbbra is hajtottak, igyekeztek labdát szerezni, de hátul sokkal jobban oda kellett figyelni az ellenfél támadásaira. Eközben a játékvezető szórta a lapokat, de túlságosan komoly helyzet nem alakult ki az emberelőnyben játszó brazilok előtt, sőt a 29. percben Kalmár is ígéretes lövést vállalt el, ám a labda mellé szállt. A brazilok az első negyedórától eltekintve jóval többet tudták birtokolni a labdát, és igyekeztek nyomás alá helyezni válogatottunkat, de ennek nem lett meg az eredménye. A 36. minutumban Kalmár szabadrúgásból lőtt kapura, a hálóőr kezéből pedig kicsúszott a labda, jöhetett a szöglet, viszont az már nem volt veszélyes. A 39. percben Kalmár szögletét követően Mervó fejelt kapura, de Jean még újra sarokrúgásra tudott menteni – nagy helyzet volt! A brazilok nem találták igazán a rést a magyar védelmen, míg honfitársaink sokkal veszélyesebb helyzeteket tudtak kialakítani a kevés akció ellenére is. A 41. percben Judivan lövése zúgott el a magyar kapufa mellett – veszélyes lövés volt, de továbbra sem tudtak betalálni a selecao játékosai. A félidő hajrájára megélénkült a brazil támadójáték, de védelmünk a helyzet magaslatán volt.

A fordulás után még a 49. percben Székely nagyot védve mentett szögletre, ám a sarokrúgást követő beadásból tisztán fejelt gólt Danilo. A labdába még a magyar kapus beleért, de az így is bement a léc alá (1-1). Az 51. minutumban újra kapufáig jutottak a magyarok, de már les volt. Sokáig nem történt ezt követően semmi érdekes a pályán. A 73. percben egy védelmi hibát követően Székely hamar eszmélt és ütötte ki a labdát, mielőtt lecsaphatott volna rá az érkező brazil. A 78. minutumban ígéretes helyről végezhettek el a brazilok szabadrúgást, majd’ 16 méterről, de Székelynek nem okozott gondot védenie. Öt perccel a rendes játékidő vége előtt Gabriellel szemben ítélte meg Székelyt szabálytalannak a játékvezető, így tizenegyest ítélt Brazíliának. Kapusunk érezte az irányt, de nem tudta hárítani Pereira büntetőjét (1-2). Innentől kezdve már nem volt kérdés, a braziloknak sikerült megtartaniuk az eredményt, és begyűjtötték a három pontot. Válogatottunk emelt fővel távozhat, végül egy magyarok által megnyert meccs torkollott vereségbe. Az utolsó csoportmeccsre tekintve – ha nem kap ki Magyarország Nigériától, akkor hazánk nemzeti korosztályos csapata ott lesz a legjobb 16 között!

http://www.dailymotion.com/video/x2smyo9_hungary-u20-1-2-brazil-u20-highlights-04-06-15-hd_sport

Nigéria – Észak-Korea 4-0 (0-0)
Helyszín: New Plymouth, Taranaki Stadion
Vezette: Mauro Vigliano (ARG)
Gólszerzők: Godwin (48′, 51′), Sokari (71′), Success (80′)

Az első játékrész kiegyenlített labdabirtoklást hozott, de veszélyesebb nigériai támadásokat, meg gólszerzési esélyeket, de találat mégsem született a fordulásig, pedig egy kapufát is feljegyezhettünk, de nem az ázsiaiak részéről – ők veszélytelenek voltak a kapura. Azután viszont hamar beindult Nigéria hengere, és már a 48. minutumban előnybe kerültek az afrikaiak. A beívelést követően a kifutó hálóőr mellett Godwin fejelte a labdát a kapuba (1-0). Három perc telt el ezután és Godwin újra betalált! Nigéria szép támadás végén használta ezzel ki az észak-koreai védelem szétesését (2-0). A 71. percben tovább nőtt a nigériaiak előnye, hiszen Sokari távolról bődületesen nagy gólt szerezve módosította az eredményt (3-0). A rendes játékidő letelte előtt 10 perccel jött a kegyelemdöfés, a mindent eldöntő találat. Újabb szép támadás végén esett a gól, amit ezúttal Success szerzett (4-0). Észak-Korea ezzel a vereségével kiszállt a továbbjutásért vívott harcból, és már legjobb csoportharmadikként sincs esélyük a továbbjutásra az ázsiaiaknak.

Az E-csoport állása a 2. fordulót követően
1. Brazília – 6 pont (6-3)
2. Magyarország – 3 pont (6-3)
3. Nigéria – 3 pont (6-4)
4. Észak-Korea – 0 pont (1-9)

A góllövőlista élmezőnye:
1. MERVÓ BENCE (MAGYARORSZÁG) – 4 gól
2. Mukhtar (Németország), Stendera (Németország) – 3 gól
3. Correa (Argentína), Judivan (Brazília), Rochez (Honduras), Stark (Németország), Kovalenko (Ukrajna), Escobar (Panama), Hyndman (USA), Rubin (USA), Rodrigues (Portugália), Silva (Portugália), Yeboah (Ghána), Success (Nigéria) – 2 gól

A holnapi menetrend
06:00 Ausztria – Argentína
06:00 Panama – Ghána
09:00 Mianmar – Új-Zéland
09:00 Ukrajna – Amerikai Egyesült Államok

Nagy Dávid