Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL-döntő: A Juve harmadszor vagy a Barca ötödször? – előzetes

Eljött a nagy nap, ma este rendezik meg 20:45-ös kezdési időponttal a Bajnokok Ligája 60. fináléját, melynek otthonául a berlini Olympiastadion szolgál majd! Mindkét együttes triplázhat idén, ha megnyeri ezt a döntőt is, a Juve pedig 19 évvel ezelőtt nyert BL-t, míg a Barca 2011-ben ért fel legutóbb a csúcsra.

juventus___fc_barcelona_by_jafarjeef-d8up7d3

Néhány óra és kezdetét veszi a berlini futballfesztivál záró és egyben legfontosabb eseménye! (forrás: deviantart.com)

UEFA BAJNOKOK LIGÁJA
FINÁLÉ – BERLIN, OLYMPIASTADION
20:45 JUVENTUS FC – FC BARCELONA (Sport 1, Digi Sport 1)

Várható kezdőcsapatok
Juventus FC: Buffon – Lichtsteiner, Bonucci, Barzagli, Evra – Marchisio, Pirlo, Pogba – Vidal – Tévez, Morata
Akikkel biztosan nem számolhat Massimiliano Allegri: Chiellini, Cáceres; Barzagli játéka kétséges

FC Barcelona: Ter Stegen – Alves, Piqué, Mascherano, Alba – Rakitić, Busquets, Iniesta – Messi, Suárez, Neymar

Triplázásra törve

Az idei BL finalistái egyaránt elhódították hazájuk bajnokságáért, valamint a nemzeti kupáért járó trófeát. Mindkét együttes már-már egyeduralkodó hazájában, de az európai kupaporondon az utóbbi években a Barcának voltak nagyobb sikerei, viszont a katalánok sem nyerték meg a sorozatot 2011 óta. A Zebrák viszont sokkal korábban – 19 évvel ezelőtt, azaz 1996-ban tudtak diadalmaskodni a Bajnokok Ligájában.

A katalán együttes a legjobbjaival száll harcba az idei harmadik trófeájáért, hiszen egyetlen sérülttel sem kel számolnia Luis Enrique vezetőedzőnek. Iniesta játéka még korábban kétségesnek tűnt, de biztossá vált, hogy a spanyol irányító is játszhat a berlini fináléban. A Juventusnál teljesen más a helyzet, a védelem tengelye, Chiellini korábban dőlt ki, és nem léphet pályára ma este, ráadásul Cáceres játékára sem számíthat Allegri, és Barzagli szereplése is kétséges. Ennek ellenére a Juve csapata szintén veretesnek mondható a hiányzók ellenére is, de a védelem teljesítményén így is, úgy is nagy hangsúly lehet a döntőben.

Az elődöntőkben a torinóiak részéről Morata volt a hős, de az egész támadószekció remekelt a Real ellen, míg a Barca húzóembere ismét Messi volt, és a trió másik két tagjai (Suárez, Neymar) is kitettek magukért a Bayer elleni utolsó előtti lépcsőfok során, ami a győzelemhez vezet. Ha az egyéni teljesítményeket is figyelembe vesszük, akkor Messi a maga 10 góljával, Neymar pedig 9 találattal hajt a gólkirályi címre, de Tévez is versenyben lehet akár, de neki nehezebb a dolga, ugyanis 7-szer volt ebben a BL szezonban eredményes. A Barcelona ugyanakkor nem sokkal aktívabb támadások terén, mégis jobb a helyzetkihasználása a gránátvörös-kékeknek, így 12-vel több gólt lőttek eddig a Bajnokok Ligája  2014/2015-ös kiírásában. A Barca kupagyőzelemmel hangolt az újabb lehetséges kupasikerre, ugyanis az Athletic Bilbaot pont egy héttel ezelőtt győzte le a katalán csapat 3-1-re a Király-kupa döntőjében. A Juventus ugyanakkor tét nélkül lépett legutóbb pályára a Serie A utolsó, 38. fordulójában, a Hellas Verona ellen, s a találkozó 2-2-es döntetlen zárult, de ez vélhetően nem jó kiindulási pont a döntőt figyelembe véve, a Barca sikere már inkább.

A Juventus bízhat a remek kontráiban, bár a klubon egyébként sem igazán talált fogást az elődöntőben a Real, a torinóiak javarészt főként az odavágón tudták uralni a játékot. A Barcelona erőssége természetesen a támadásokban, a váratlan húzásokban, trükkökben rejlik, amellyel el tudnak jutni a katalán klub játékosai az ellenfelek kapujáig, ráadásul ahogy fentebb is említésre került, igazán pozitív a helyzetkihasználása a Barcelonának (72 kapura tartó lövésből 28 gól). A torinóiak támadóalakulata is igencsak jó, Morata, Tévez, és Vidal is jó teljesítményt nyújt, míg a Barcát a korábban is említett támadó trió viszi leginkább a hátán, de a csapat egysége is kiváló. Messi mostanság szinte mindig duplázik, s az argentin ma este is kulcsszerepet játszhat, de számíthat nagyban majd a társaira is, ha az előjeleket vesszük figyelembe. Egy biztos, címvédés már nem lesz a BL-ben, ahogy az a Real kiesésével bizonyossá vált, de a triplázás garantált! Amit pedig még nagyon fontos megemlíteni: a Barcelonában Xavi utolsó meccse lesz a mai, s a klub rekordere trófeával vehet fájó búcsút nevelőegyesületétől.

Ha pedig egyéni teljesítményekről is szó esett: a Juventusos Vidalnak sikerült legtöbbször (50 alkalommal) szerelnie ebben a BL-szezonban, Buffon pedig a legidősebb kapus lehet a Bajnokok Ligája történetében, ha pályára lép, s ezt szinte biztosra vehetjük.

A Juventus az alábbi években lett BL-győztes: 1985, 1996
A Barcelona az alábbi években lett BL-győztes: 1992, 2006, 2009, 2011

Összevetés

2241043_w2

A BL-trófea az egész világot bejárta, mielőtt megérkezett Berlinbe (forrás: uefa.com)

A két csapat legutóbb a BL-ben több, mint 11 éve találkozott egymással. Akkor a negyeddöntőben a Juventus bizonyult jobbnak, s az 1-1-es odavágót követően hosszabbítás után 2-1-re nyert meg a visszavágót Katalóniában a torinói együttes. Az akkori párharc során a ma búcsúzó Xavi is betalált! Nem túl sűrű a két csapat egymás elleni múltja, hiszen 2003 előtt 1991-ben mérkőztek meg egymással a felek a BL-ben – akkor elődöntőt játszott a két klub, s akkor a Barca jutott tovább.

Ha a közelmúltat nézzük, akkor a két klub egyéni teljesítményét lehet csak vizsgálni, és ha főként az idei évre reflektálunk, akkor fej-fej mellett halad duplázva egymás mellett a két klub, s ez a finálé teheti fel a versengésben a pontot az i-re. A Juventus veretlenül jutott túl a kieséses szakaszon, s a Barca csupán egyszer kapott ki, a Bayern elleni, lényegében már tét nélküli visszavágón, persze a katalánok nem dőltek teljesen hátra. Lássuk, milyen mutatókkal rendelkeznek eddig a 2014/2015-ös Bajnkokok Ligájában a döntős csapatok!

Juventus – FC Barcelona
Gólarány: 16-7; 28-9
Meccsenkénti gólátlag: 1,92 – 3,36
Győzelem-döntetlen-vereség: 7-3-2; 10-0-2
Kaput eltaláló kísérletek: 61-72
Átlag labdabirtoklási arány: 55 – 59%

Egymás elleni BEK/Bajnokok Ligája múlt
1991.04.10. – BEK-elődöntő, odavágó: FC Barcelona – Juventus 3-1 (0-1)
1991.04.24. – BEK-elődöntő, visszavágó: Juventus – FC Barcelona 1-0 (0-0)
2003.04.09. – BL-elődöntő, odavágó: Juventus – FC Barcelona 1-1 (1-0)
2003.04.22. – BL-elődöntő, visszavágó: FC Barcelona – Juventus 1-2*(0-0)

*hosszabbítás után

A döntő

CGzZ5-tWwAA-aNs.jpg large

A döntő szervezői rettentően kitettek magukért Berlinben (forrás: twitter.com/championsleague)

A döntő helyszínéül szolgáló berlini Olympiastadion 1936 óta ad otthont sporteseményeknek, és koncertek helyszínéül is szolgál a csodás létesítmény. Németország második legnagyobb stadionja 76.000 ember befogadására képes, és a pontosan egy héttel ezelőtti Német Kupa fináléja után újból rangos eseményt rendeznek meg az Olimpiai Stadionban a német fővárosban. Az egész város BL-lázban ég, ezt általában minden döntőt rendező városról el lehet mondani, de úgy fest, Berlinben extrát nyújtanak a szervezők, és a város minden szegletében a finálé kerül többféle rendezvény kapcsán is központi témává.
A döntő játékvezetője a török Cüneyt Çakır lesz. Az isztambuli születésű bíró a 2011-es, valamint a 2013-as U20-as világbajnokságokon is vezetett meccset, ráadásul a tavalyi felnőtt világbajnokságon is bevetésre került, ahogy két évvel azelőtt is az Eb-n. A kelet-európai spori az európai kupaporondra, és karrierje egészére is tekintve most áll legnagyobb feladata előtt.

CGpeLaXWoAAivSS.jpg large

Igazán különleges, talán az eddigi legérdekesebb, és legszebb lett az idei BL finálé hivatalos labdája (forrás: twitter.com/championsleague)

Ma este tehát Berlin a labdarúgás fővárosa, s a helyszínen közel 80 ezer szurkoló tekintheti meg – csak a stadionon belül – a finálét, míg világszerte 400 millió ember izgulhatja végig a tévéképernyők előtt a várva várt 60. Bajnokok Ligája döntőt!

Nagy Dávid