Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as vb: Portugál elsőség, beérték Mervót a góllövőlistán – videóval

Portugália gond nélkül abszolválta a Kolumbia elleni rangadót, így első helyen került tovább a C-csoportból az új-zélandi U20-as világbajnokságon.

Kép: www.fifa.com

Kép: www.fifa.com

A torna egyik nagy esélyese Portugália, és eddig így is játszottak. Magabiztosan nyerték az első két mérkőzésüket, most pedig a nagy rivális Kolumbiával csaptak össze. Igaz, számukra nem sok tétje volt ennek a meccsnek, de azért egy jó kis derbire lehetett számítani – Kolumbiának viszont szinte sansza sem volt egy szoros meccsre. Alig indult el a játék, már vezettek is a portugálok: a tizenhatosnál szabálytalankodtak a kolumbiaiak, így jó helyről jöhetett szabadrúgással ellenfelük – ezt Nuno Santos gyönyörűen lőtte be, vagyis már a 3. percben vezetett Portugália. A dél-amerikaiak azért igyekeztek: összességében többet birtokolták a labdát, voltak kósza próbálkozásaik, de számottevő lehetőségük nem adódott az egyenlítésre.

Bezzeg a másik oldalon megelőzték a bajt: az 55. percben a kolumbiai kapus letarolta Andre Santost, aki a megítélt büntetőt saját maga értékesítette. A portugál gólvágó nem állt meg: a 67. percben egy pazar fejessel ismét betalált, vagyis a tornán eddigi negyedig gólját szerezve (beérte Mervó Bencét) három gólos előnyt harcolt ki a csapatának. Kolumbia tudott válaszolni, igaz csak nagyon későn: a 74. percben nem Nuno, hanem a másik Santos volt eredményes (mindkét csapatban van). 3-1-es győzelmével végül nagyon simán nyeri a csoportot a végső győzelemre is esélyes Portugália, Kolumbia pedig a második helyen jutott tovább a csoportból.

Kolumbia – Portugália 1:3
G: Santos (74.) ill. Santos (3.), Andre Silva (55. – büntető, 67.)

A C-csoport harmadik helyéért Szenegál és Katar küzdött meg egymással. Katar eddig egyetlen pontot sem tudott összegyűjteni az előző két csoportmeccsen, vagyis az ő szemszögükből tényleg létkérdés volt a győzelem megszerzése. Náluk valamivel jobban állt Szenegál, hiszen nekik volt korábban egy döntetlenjük Kolumbiával, vagyis egy ponttal beljebb vannak az araboknál. Mindkét fél aktívan kezdte a játékot. Kisebb leehetőségekkel kezdődött a játék, majd a 17. percben a bíró sípszava jelentett nagy fordulópontot: a tizenhatoson belül elkövetett szabálytalanság miatt büntetőhöz jutott Katar, amit Akram könnyedén ki is használt, vagyis Katarnál volt az előny.

Az előző mérkőzéseken is szépen küzdöttek a bordó mezesek, de akkor nem jött össze a pontszerzés, most viszont mindent beleadtak, hátha elég lesz a harmadik helyhez. Nem lett elég. A mérkőzés végén gyors egymásutánban kétszer villant Szenegál: előbb Sylla szerzett egy meglehetősen furcsa – katari szempontból irtó peches – gólt, majd a megzavarodott arab védelmet kihasználva Kone volt eredményes. Fordított, és így 2-1-re nyert Szenegál, és négy pontjával mindenképp továbbjut csoportjából a harmadik helyen.

Szenegál – Katar 2:1
G: Sylla (76.), Kone (81.) ill. Akram (17. – büntető)

A C-csoport végeredménye:
1. Portugália – 9 pont (10-1) – Továbbjutott!
2. Kolumbia – 4 pont (3-4) – Továbbjutott!
3. Szenegál – 4 pont (3-5)
4. Katar – 0 pont (1-7)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kovalenko (Ukrajna) – 5 gól
2. MERVÓ BENCE (MAGYARORSZÁG), Andre Silva (Portugália) – 4 gól
3. Mukhtar, Stendera (Németország) – 3 gól
4. Correa (Argentína), Judivan (Brazília), Rochez (Honduras), Stark (Németország), Escobar (Panama), Hyndman, Rubin (USA), Rodrigues, Yeboah (Ghána), Success (Nigéria) – 2 gól

A holnapi menetrend:
04:00 Fidzsi – Üzbegisztán
04:00 Honduras – Németország
07:00 Brazília – Észak-Korea
07:00 Magyarország – Nigéria

Baranyai Balázs