Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as vb: Portugália kiejtette a házigazdát

A házigazda az eddig meggyőzően teljesítő Portugália ellen szállt harcba a legjobb 8 közé, azaz a negyeddöntőbe jutásért! A legjobb 8 között viszont nem szerepelhet Új-Zéland, mert akármennyire is megnehezítette ellenfele dolgát a rendező ország korosztályos csapata, végül a portugálok örülhettek.

CHNJSQcWcAAFL_l.jpg large

Jár a pacsi – Guzzo (7) szerezte meg Portugália első vezető találatát (forrás: twitter.com/FIFAcom)

Portugália – Új-Zéland 2-1 (1-0)
Helyszín: Hamilton, Waikato Stadion
Vezette: Jong-Hyeok Kim (KOR)
Gólszerzők: Guzzo (24′), Gelson Martins (87′),  ill. Houlthusen (65′)

A meccs első nagy helyzete a 22. percben alakult ki a portugálok előtt, de a kipattanóra érkező Lopes lövése épphogy elkerülte a kaput. Majd két perccel ezután már gólt ünnepelhettek az ibériaiak! Rafa szépen tette le a labdát Guzzo elé, utóbbi pedig kapurafordult és nagyszerű találatot szerzett (1-0). Meggyőzőbbek voltak összességében Portugália labdarúgói az első játékrészben, azonban megvolt az esélye Új-Zélandnak az egalizálásra. A 25. percben, tehát rögtön a bekapott gól után egyenlítettek volna a hazaiak, viszont Patterson próbálkozását kifogta Moreira.

A fordulás után nem sokat kellett várni, ugyanis az 52. percben Guzzo megint gólra tört, de Tzanev kapus kivédte a portugál kísérletét. Tíz perccel ezután óriási ziccert hibázott Silva, aki centikkel fejelte a labdát a kapu fölé, így nem sikerült növelnie válogatottja előnyét. Ez meg is bosszulta magát, ugyanis Houlthusen 3 perccel pályára lépését követően az új-zélandi támadás végén az elé keveredő labdát bejuttatta a kapuba (1-1). A 83. percben Lopes zárta volna le góllal a támadást, de az ígéretes próbálkozás ellenére nagyot védett a hazai hálóőr. Végül a 87. minutumban fontos találatot szerzett Portugália! Gelson Martins nagyszerű cseleket mutatott be a tizenhatoson kívül, majd lövésre szánta magát, a kapus pedig nem érhetett oda a labdára, ami a hálóban kötött ki (2-1). Ezt követően már semmi érdekes nem történt, így a házigazda elbúcsúzott a vb-től, de eddig derekasan helytállt, és megszorongatta a jóval esélyesebbnek vélt Portugáliát is. Portugáliára a negyeddöntőben nagy csata vár, hiszen Brazília vagy Uruguay lesz a házigazdát kiejtő válogatott ellenfele!

A góllövőlista élmezőnye:
1.
Kovalenko (Ukrajna), MERVÓ BENCE (MAGYARORSZÁG) – 5 gól
2.
Mukhtar, Stendera (Németország), Silva (Portugália) – 4 gól
6.
Stark (Németország), Khamdanov (Üzbegisztán) – 3 gól

A nyolcaddöntők menetrendje:
jún. 10. 06:00    Ghána – Mali  0-3
jún. 10. 06:00    Szerbia – Magyarország 1-1 – (hosszabbítás után 2-1)
jún. 10. 09:30    USA  – Kolumbia 1-0
jún. 10. 09:30    Ukrajna – Szenegál 1-1 (büntetőkkel 1-3)
jún. 11. 06:00    Ausztria – Üzbegisztán 0-2
jún. 11. 09:30    Németország – Nigéria 1-0
jún. 11. 09:30    Portugália – Új-Zéland 2-1
jún. 11. 09:30    Brazília – Uruguay – jelenleg hosszabbítás 0-0-ás állásnál

A negyeddöntőben: 
Portugália – Brazília/Uruguay
Üzbegisztán – Szenegál 
USA – Szerbia 
Mali – Németország

Nagy Dávid