Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: Argentin nyilatkozatok az újabb elbukott döntő után

Hiába számítottak a torna előtt toronymagas esélyesnek a Chilében rendezett Copa Américán az argentinok, végül nem sikerült beteljesíteniük a végzetüket. Az 1993-as Copa-siker óta Argentínának nem terem babér a világ labdarúgásában.

Kép forrása: todayonline.com  A döntőkkel nincs szerencséje az argentin válogatottnak, 1993 óta negyedszer buktak el...

Kép forrása: todayonline.com
A döntőkkel nincs szerencséje az argentin válogatottnak, 1993 óta negyedszer buktak el…

A tavalyi elbukott világbajnoki döntő után alig egy évvel Leo Messiéknek alkalmuk nyílt javítani, és a dél-amerikai kontinensviadalon megmutatni, hogy igenis tudnak meg tudják nyerni a házigazda ellenében a Copa Américát. De 120 perc sem volt elég, hogy a Messivel, Agüeróval, Higuaínnal felálló “Albiceleste” pontot tegyen a finálé végére, így a büntetőpárbajra maradt a döntés, amiben végül 4-1 arányban a hazaiak bizonyultak jobbnak. Az argentinok szakvezetője szerint azonban ezt a döntőt mindenképpen nekik kellett volna nyerniük, ha volna igazság a futballban:

“Nem játszottunk úgy mint ahogy szoktunk, de Chile sem. Különleges mérkőzés volt. Kiválóan semlegesítettük egymást, mi Chilét, ők pedig minket. Nem volt sok helyzetünk, de Chilének sem. A torna leggólerősebb csapat ellen játszottunk, és sikerült őket hatástalanítani, nem voltak komoly lehetőségeik a gólszerzésre, de ez rólunk is elmondható. Szóval igazságtalan arról beszélni, hogy miért nem játszottunk úgy ahogy eddig, mert Chile sem tett sokat 120 perc alatt. Uraltuk a középpályát, és ezzel Valdiviát, és Alexist is levettük a pályáról. Elismerem Chile nagyszerű teljesítményét ezen a tornán, de azt hiszem ezen az estén Argentínának kellett volna nyernie. De ez az este így alakult, megyünk tovább, nem tehetünk mást, jönnek a világbajnoki selejtezők, és muszáj lesz ott javítanunk. A fiúk nagyon elkötelezettek a siker iránt, és muszáj lesz ezt feldolgozniuk, de majd megoldjuk ezt is.”

A mérkőzés nagy vesztese minden bizonnyal Ángel Di María, az angol Manchester United szélsője, akit már 30 perc játék után le kellett cserélni sérülés miatt, pedig az elődöntőben újra a régi fényében csillogott, és nagyszerű játékának is köszönhető a Paraguay elleni fölényes, 6-1-es siker:

“Megint nem tudtuk elérni a célunkat, és megint csak hajszálon múlt. Chile taktikája remek volt ezen a mérkőzésen. Sajnos Gonzalo helyzete kimaradt, pedig ha az bemegy, most mi lennénk a bajnokok. De ilyen a futball, mint ahogy sajnos Marcos Rojo sem kapott büntetőt, pedig véleményem szerint járt volna. Sokat tettünk a sikerért, de most sem sikerült nyernünk.”

Egy év alatt két válogatott torna döntőjében maradt alul az argentin válogatott, és az ezüstérem aligha okoz örömet az “Albiceleste” tagjainak. Argentína mindeddig utolsó, tizennegyedik Copa América sikerét 1993-ban aratta, miután sikerrel megvédte az 1991-ben szerzett trófeát. Azóta nem sikerült a kék-fehéreknek nyerniük, pedig 2004-ben, és 2007-ben is eljutottak a döntőig, de csakúgy mint ez alkalommal, vereséget szenvedtek. És ehhez még hozzájön ráadásképpen a tavalyi világbajnokság elbukott döntője is. Mostanában rájár a rúd, az argentin focira…

Demmel László