Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: Chilei nyilatkozatok a történelmi siker után!

Sikerült Chile válogatottjának a történelmi tett, tizenegyespárbaj után legyőzték Argentínát, és első alkalommal elhódították a Copa América trófeáját, a hazai rendezésű tornán. Míg érthető módon a chilei csapat tagjait szétvetette az öröm, az argentinoknak csak a citrom savanyú íze maradt.

Kép forrása: foxnews.com  Chile először nyerte meg a Copa Américát

Kép forrása: foxnews.com
Chile először nyerte meg a Copa Américát

A chilei válogatott nem bírt az argentinokkal a Copa América döntőjében, és hiába a 90 perc, valamint a hosszabbítás, nem esett gól a mérkőzésen. Így a büntetőpárbajra maradt a döntés, és ezt iegileg jobban bírták Alexis Sánchezék. Chile végül 4-1-re nyert, és első alkalommal lettek hivatalosan is Dél-Amerika urai. A “La Roja” argentin szakvezetője, Jorge Sampaoli a mérkőzés előtt ígértetet tett arra, hogy csapata nem fog visszavenni a tornán mutatott játékából, és ez így is lett, amire felettébb büszke volt a chilei stábot honfitársaival megerősítő szakvezető:

“Alexis büntetője után hihetetlen öröm lett úrrá rajtam. A játékosok kiváló munkát végeztek az egész torna ideje alatt, csak arra gondoltak, hogy megnyerjék a Copát. Történelmet írt ez a csapat az első Copa América sikerrel, és azt szeretném ha kiélveznék a siker minden egyes percét. Az, hogy itt Chilében sikerült nyerni, hazai közönség előtt, az valami euforikus boldogság a chilei népnek, és a játékosoknak is. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett ebben a sikerben, a játékosoknak, a teljes stábnak, a szövetségnek, és persze a szurkolóknak is!”

Az 55 éves Sampaoli szerint csapata jobban játszott ellenfelénél, és ha csak büntetőkkel is, de igazságosnak mondható a chilei siker. Valamint szót ejtett a jövőjéről is:

” Ami a támadásokat illeti, azokban jobbak voltunk, nekünk voltak nagyobb helyzeteink, így nem érdemtelen a sikerünk, megharcoltunk ezért a győzelemért. Tudtuk, hogy Argentína a labdával jól bánik, és ezt kellett megakadályoznunk. Chile ma nagyot játszott, több helyzetet dolgoztunk ki mint Messiék. Megemelem a kalapomat a játékosaim előtt. Ki kellett kapcsolnunk Messit a játékból, és ez azt hiszem elég jól sikerült. Ha teret engedünk neki, akkor ismét megmutatta volna, hogy miért ő a világ legjobbja. De ezen az estén ezt nem tehette meg. Mi győztünk végül, és ezt ki fogjuk élvezni, nem gondolkodunk ma éjjel semmin. A jövőmön sem. Egyelőre csak ünnepelni akarok, a többit pedig majd megbeszéljük a szövetség embereivel. Mindenesetre nagyon jó most chilei kapitánynak lenni!”

Miután 120 perc alatt sem született döntés, jöhettek a tizenegyesek, és eljött Claudio Bravo ideje. A Barcelona chilei kapusa a párbaj során megbabonázta Gonzalo Higuaínt, aki csúnyán fölé lőtte a labdát, míg Éver Banega próbálkozását hárította, így Alexis Sáncheznek már “csak” annyi volt a dolga, hogy belője a maga büntetőjét, amit végül meg is tett. Bravo így nyilatkozott:

“Mindig erről álmodtam, hogy egy napon majd magasba emelhetem a Copát! Ez egy csodálatos nap! Magunk mögött kellett hagynunk a múltat, azt, hogy történelmet írhatunk a magunk javára kellett fordítanunk, és erőt kellett merítenünk belőle. Minden chilei velünk volt. A tavalyi világbajnokság után új tapasztalatokkal gazdagodtunk. Sajnos akkor nem sikerült, de most mondtam a srácoknak, hogy két büntetőt ki fognak hagyni az argentinok, és ez hiányozni fog nekik nagyon, mert mi nem fogunk hibázni!”

Bravo csapattársa, a Juventus középpályása, Arturo Vidal lett a döntő legjobbja is azon a véleményen van, hogy ezen az estén nem lehetett más a vége, csak chilei győzelem:

“A chilei népnek szüksége volt erre a győzelemre, és nem okozhattunk csalódást. Csodálatos érzés, hogy hazai pályán nyertük meg a Copa Américát, ilyen nagyszerű közönség előtt. Nagy szüksége volt Chilének erre a sikerre. Most megünnepeljük a sikert a szurkolókkal együtt, majd készülünk a világbajnokságra. Ez a generáció megérdemelte a sikert, és hiszem, hogy lesz még alkalmunk együtt ünnepelni!”

Ami a 2018-as világbajnokságot illeti, ha Chile továbbra is hozza a Copán mutatott támadójátékot, és ezt a remek formát, akkor bizony számolni kell a “La Roja” tagjaival is, mint Dél-Amerika legújabb uralkodójával.

Demmel László