Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: Drámai büntetőpárbajt követően Chile a kontinens bajnoka!

Drámai pillanatokat élhetett át a közönség Santiagóban, de végül örülhettek, mert Alexis Sánchez belőtte a mindent eldöntő tizenegyest, ezzel megszerezte hazája számára az első Copa América győzelmet. 

Chile első komoly trófeája történelme során - Forrás: facebook.com

Chile első komoly trófeája történelme során – Forrás: facebook.com

Chile – Argentína: 0-0 (tizenegyesekkel: 4-1)
Helyszín: Estadio Nacional Julio Martínez Prádanos, Santiago de Chile
Vezette: W. Roldán
G: –
Chile: Bravo – Isla, Medel, Silva, Beausejour – Vidal, Diaz, Aranguiz – Valdivia (Fernández 74.) – Vargas (Henriquez 95.), Sánchez
Argentína: Romero – Zabaleta, Otamendi, Demichelis, Rojo – Biglia, Mascherano, Pastore (Banega 80.) – Messi, Agüero (Higuaín 74.), Di Maria (Lavezzi 29.)
Sárga: Silva (24.), Medel (34.), Diaz (44.), Aranguiz (87.) ill. Rojo (55.), Mascherano (56.)
Piros: –

Nagyszerű iramban kezdődött a döntő, mindkét oldalon alakultak ki veszélyes szituációk, de lövés egészen a 10. percig nem volt, akkor Vargas próbálkozott messziről. 1 perccel később labdát szereztek a chileiek az ellenfél térfelén, Sánchez száguldott el a jobb oldalon, majd centerezett, Vidal pedig a lepattanót kapásból kapura lőtte, amit Romero tolt ki oldalra. Argentína ezután magára talált, és egy nagyon komoly helyzetet ki is hagytak a 21. percben, Messi szabadrúgását Agüero fejelte alig pár méterről a labdát pont Bravoba, így maradt a 0-0. Mindkét csapat nagyon aktív volt támadásban, Vargas tüzelt egy kontra végén a kapu fölé a félidő felénél. A 29. percben kényszerű cserét kellett végrehajtania az argentin kapitánynak, Di Maria egy sprint közben megsérült, ezért nem tudta folytatni a meccset, Lavezzi érkezett helyette. Ezt követően nem záporoztak a helyzetek, jórészt mezőnyben folyt a játék, és rengeteget állt is a sok szabálytalanság miatt. A félidő végén Sánchez gyengécske lövését fogta Romero, majd a túloldalon már jóval nagyobb helyzetből tüzelt Lavezzi, de pont Bravo kezébe, így gólnélküli döntetlennel vonulhattak szünetre a csapatok.

A második játékrész chilei helyzetecskékkel kezdődött, de sem Vidal fejese, sem Valdivia közeli lövése nem volt különösebben veszélyes. Nem volt helyzetekben gazdag a második félidő sajnos, inkább az argentinok domináltak, azonban annyit sem jegyezhettünk fel, mint az első félidőben. Egy Otamendi fejes, amit összesen fel tudtunk írni, egyébként csata folyt a mezőnyben. Aztán a 82. percben komoly helyzetet puskázott el a házigazda, Sánchez egy belöbbölt labdát fordulásból, kapásból küldött kapura, viszont célt tévesztett, kétségtelenül szép gól lett volna. A rendes játékidő legvégén a 92. percben egy kontrával elment Argentína, Messi tolta ki a labdát balra Lavezzinek, aki egyből centerezett Higuaínnak, a Napoli csatára azonban olyan kiszorított helyzetben volt, hogy nem tudta eltalálni az üres kaput, csak az oldalhálót, jöhetett a hosszabbítás.

A hosszabbítás első félideje sajnos nem hozott változást, tovább gyűrték egymást a felek eredmény nélkül, pedig a végén Sánchez megszerezhette volna a vezetést azok után, hogy Mascherano elrúgott a labda fölött a félpályánál. A rövid szünet után minden folyt tovább a megszokott mederben, csak egy-egy távoli Aranguiz, illetve Fernández lövést írhattunk a jegyzőkönyvbe, gól viszont továbbra sem született, jöhettek a tizenegyesek.

A büntetőpárbajban Fernández, Messi és Vidal is értékesítette a maga tizenegyesét, majd Higuaín csúnyán fölé rúgta. Aranguiz eredményes volt, Banega viszont kihagyta, így Sánchezre maradt, hogy hőssé váljon, és meg is tette ezt. Egy pimasz Panenka-szerű büntetővel otthon tartotta a trófeát, ezzel pedig Chile elhódította első Copa Américáját.

http://www.dailymotion.com/video/x2wnnnj_chile-vs-argentina-penalties-4-1-copa-america-finals-2015_sport

A góllövőlista végeredménye:

4 gól: Vargas (Chile), Guerrero (Peru)
3 gól: Vidal (Chile), Agüero (Argentína), Barrios (Paraguay)

Tereh Balázs