Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női vb: Történelmi, gólzáporos fináléban verte USA a címvédőt! – videóval

Rekordok dőltek meg a VII. Női labdarúgó-világbajnokság fináléjában, amely a legutóbbi torna megismételt döntője volt. Elmaradt a címvédés, eddig ennyi gól nem esett még az utolsó meccsen a női vébék történetében, pályán volt Wambach és az 1997 óta válogatott Rampone is az amerikaiknál. A Japánok becsülettel küzdöttek, de nem érhették utol USA száguldó hölgyeit! Sosem esett még korábban ennyi találat egyetlen vébé döntőn sem az eddigi hat közül!

USA női válogatottja

A hősök között Lloyd volt a legnagyobb (10), kinek vezényletével lehengerlően ütötte ki USA a címvédő Japánt! (forrás: twitter.com/fifawwc)

VII. NŐI LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, KANADA
DÖNTŐ – VANCOUVER, BC PLACE STADION

Amerikai Egyesült Államok – Japán 5-2 (4-1)
Helyszín: Vancouver, BC Place Stadion – 53.341 néző
Vezette: Kateryna Monzul (UKR)
Gólszerzők: Lloyd (3′, 5′, 15′), Holiday (14′), Heath (54′) ill. Ogimi (27′), Johnston (52′ – öngól)
Sárga lapok: Sawa (82′), Iwabuchi (85′)

Amerikai Egyesült Államok: Solo – Klingenberg, Sauerbrunn, Johnston, Krieger – Rapinoe (O’Hara 61′), Brian, Holiday, Heath (Wambach 69′) – Lloyd, Morgan (Rampone 86′)
Szövetségi kapitány: Jill Ellis (USA)

Japán: Kaihori – Ariyoshi, Iwashimizu (Sawa 33′), Kumagai, Sameshima – Kawasumi (Sugasawa 39′), Sakaguchi, Utsugi, Miyama – Ohno (Iwabuchi 60′), Ogimi
Szövetségi kapitány: Norio Sasaki (JPN)

Az első műfüves világbajnokság döntőjében ugyanaz a két női válogatott csapott össze, amely a legutóbbi világesemény fináléjában is megmérkőzött egymással. Ilyen a férfiaknál is csak egyszer történt. A 2012-es londoni nyári olimpiai játékok női labdarúgó tornájának döntőjében is USA és Japán meccselt egymással – akkor az amerikaiak diadalmaskodtak.

A címvédő Japán ellenfele, USA kezdte dinamikusabban a találkozót a napfényes Vancouverben, ahol a káprázatos BC Place adott otthont a rangos találkozónak.

Már a harmadik percben szöglethez jutottak az amerikaiak, és Rapino szemfülesen betett labdáját a csapatkapitány, Lloyd lőtte be! Külsővel talált be USA tízese – igazán keveset kellett várnunk az első gólra (1-0)!

Elképesztő volt, amit az amerikai hölgyek műveltek! A szabadrúgáskombináció is ugyanolyan jól sikerült, mint a sarokrúgás! Ezúttal a kapu elé pörgetett labdát Llyod jobbal tette be a kapuba! Még Japán eddig nem volt hátrányban a vébén, a döntőben pedig 5 perc alatt már két góllal is lemaradtak ellenfelüktől – hihetetlen kezdés volt ez a legutóbbi ezüstérmestől, és a gyorsan duplázó csapatkapitánytól (2-0)!

Fokozatosan kezdtek felocsúdni a japánok, és sikerült egyre előrébb haladniuk, de a tengerentúliak rendre megállították őket.

Őrület! Negyed óra sem telt el, és jött a harmadik amerikai találat! Iwashimizu nagyon rosszul szabadított fel fejjel, az érkező Holiday pedig kapásból lőtt csodás gólt, hamar nagy előnyre szert téve válogatottja számára (3-0)!

Már nincsenek szavak, talán az, hogy sporttörténelem! A következő minutumban a félpályánál nagyon jól vette észre Lloyd, hogy kint áll a japánok hálóőre, majd ellőtte az amerikai a labdát, amibe a hátrafelé igyekvő Kaihori még bele tudott ugyan kicsit paskolni, de nem tudta megakadályozni az újabb találatot! Káprázatos volt ez is, és összességében mindaz, amit művelt a csapatkapitány és USA! Mesterhármas – és aligha érdekelte Lloydot, hogy ez nem a klasszikus fajtából való volt (4-0)!

Az önbizalommal teli fehér mezesek továbbra is lendületben maradtak és megállíthatatlanul jutottak el folyton Japán kapujáig. A 24. minutumban Morgan szép mozdulatokkal verte a védelmet, de lövését fogta a hálóőr.

A 27. percben jött a szépítés, nem is akárhogyan! A jó passzt követően középről szépen tekert az amerikai kapuba Ogimi (4-1)!

Egyre inkább éledeztek a szigetországbeliek, és igyekeztek felzárkózni, de Ogimi a 30. percben nem tudta tökéletesen ellőni a labdát, Solo így megszerezte a játékszert. A japánok továbbra sem adták fel és a cserékkel is igyekezett a címvédő szövetségi kapitánya lendületet vinni a meccsbe, de mégis az amerikaiak játéka maradt a dominánsabb egészen a félidő végéig, de gól már nem született. Ám így is magabiztos előny és játékkép kialakításának tudatában mehettek pihenni USA hölgy válogatottjának tagjai, élükön a remeklő Lloyddal.

A fordulás után is USA kezdett jobban, de Morgan lövésébe beleléptek a védelmi megingás ellenére. Az 50. percben is jöhetett volna a gól, de Brian léc alá tartó lövésénél Kaihori fölé tolta a labdát.

Majd a semmiből jött Japán szépítése! Ehhez azonban kellett Johnston is, aki a szabadrúgásból beívelt labdát a saját kapujába csúsztatta. Solo igyekezett menteni, de nem járt sikerrel (4-2)!

Újra nekiveselkedtek az amerikaiak a támadásépítésnek, és az irányítás átvételének. Jöttek megint futószalagon a gólok, legalább is nagyon úgy tűnt! Alig volt helyzet, ami kimaradt – a szöglet után Brian kapta meg a labdát, aki a kapu előterébe passzolta azt, majd Heath tett arról, hogy ismét 3 legyen közte (5-2)!

Ahogy a közönség soraiban is feltűnő tábla is mutatta “megállíthatatlan USA” volt ma a pályán Vancouverben. Ennek ellenére a japánok küzdőszellemének lángja is pislákolt még. Mégis Morgan vehette volna el az ázsiak kedvét végképp, de a 63. perc végén célt tévesztett. Tizenegy perccel ezután Sakaguchi tehette volna szorossá a meccset, de Solo résen volt. Történelmi cserére került sor az amerikaiknál a 79. percben, amikor Abby Wambach lépett pályára. A négy világbajnokságon is gólt szerző labdarúgó – aki több vébén már nem fog szerepelni –  a csapatkapitányi karszalagot is megkapta. Vészesen közeledtünk a hajrához, és a döntő első sárga lapja is ekkor került kiosztásra – a 82. percben Sawa kapott lapot. Majd jött Holiday ígéretesnek tűnő szabadrúgása, ám a labda elsuhant mindenki feje fölött a beívelést követően. A 86. minutumban a 40 esztendős, és 308. (!) alkalommal válogatott Rampone lépett pályára, akinek karrierje a nemzeti csapatban 1997-ben vette kezdetét! Háromperces ráadás következett a rendes játékidő leteltét követően, de már gól nem született.

Minden eldőlt ezzel, az Amerikai Egyesült Államok női válogatottja megakadályozta Japánt a címvédésben a “megismételt döntőben”, és harmadjára lett világbajnok! Korábban sosem született ennyi gól női vébé fináléjában, mint ma a kanadai Vancouverben, ahol több, mint 50 ezer néző lehetett szemtanúja a történelmi finálénak! Végül a győztesnek járó trófeát a legrutinosabbak, Wambach és Rampone közösen emelték a magasba.

A kétkedőknek a finalisták bizonyíthatták, hogy igenis van létjogosultsága a női focinak, sőt, mi több! A hölgyek őszinte, szinte színészkedésektől teljességgel mentes, tiszta őszinte játéka nagy értéknek mondható a mai labdarúgásban. Az amerikaik elképesztően játszottak, brillíroztak, de Japán is igyekezett harcolni a végletekig, azonban nem jött össze számukra a címvédés. Egy nagyszerű vébé ért véget, és soknak tűnik még az a négy év, amelyet követően jön az újabb világesemény. Azonban olvasóink továbbra is értesülhetnek a női labdarúgást érintő cikkeinkkel is, így a hölgyek labdarúgását kedvelőknek érdemes lesz követniük a Fociclub.hu.-t!

http://www.dailymotion.com/video/x2wt0ns_usa-5-2-japan-all-goals-and-highlights-fifa-women-s-world-cup-2015-the-final_sport

VILÁGBAJNOK: Amerikai Egyesült Államok
EZÜSTÉRMES: Japán
BRONZÉRMES: Anglia

A góllövőlista végeredménye:
1. Celia Sasis (Németország) – 6 gól – GÓLKIRÁLY
2. Carli Lloyd (USA) – 6 gól
3. Anja Mittag (Németország) – 5 gól
4. Fara Williams (Anglia), Eugenie Le Sommer, Marie-Laure Delie (mindkettő Franciaország), Ramona Bachmann, Fabianne Humm (mindkettő Svájc), Carli Lloyd (Egyesült Államok), Gaelle Enganamouit (Kamerun)Kyah Simon (Ausztrália), Ada Hegerberg (Norvégia) – 3 gól

A világbajnokság legjobb játékosa:
Carli Lloyd (USA)

Nagy Dávid