Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Arany Kupa bronzmeccs: panamai pofon az USA-nak! – videóval

Szombaton, magyar idő szerint késő este rendezték meg az Arany Kupa bronzmeccsét a philadelphiai Lincoln Financial Fielden. A csalódott – és egyben címvédő, valamint rendező – amerikaiak azzal a Pnamával csaptak össze, mely az elődöntőben igencsak vitatott körülmények között maradt alul Mexikóval szemben. 

Kép forrása: sportsmole.co.uk  Kicsi a rakás: Mejía nyakában a panamai bronzérmesek!

Kép forrása: sportsmole.co.uk
Kicsi a rakás: Mejía nyakában a panamai bronzérmesek!

 

USA – Panama 1-1 büntetők után: 2- 3 (0-0, 1-1 h.u.: 1-1, 1-1)
G: Dempsey (70.) ill. Nurse (55.)

Jó kérdés melyik csapat lehetett a csalódottabb: a címvédő USA, mely egyértelműen az Arany Kupa megnyerését tűzte ki célul hazai környezetben, vagy Panama, mely a vártakkal ellentétben egészen a legjobb négyig verekedte el magát, és az elődöntőben a 90. percig tartotta magát Mexikó ellen, majd jött a krach. A két válogatott a csoportkör harmadik fordulójában már játszott egymással, és 1-1-re végeztek a felek. Itt volt a lehetőség javítani!  Jürgen Klinsmann csapatáé volt az első támadás, de a panamai Mejía biztosan védett, majd jöttek a piros mezesek percei. Egyre közelebb kerültek Brad Guzan kapujához Camargóék, s egy alkalommal, amikor már a kapus is verve volt, a gólvonal előtt sikerült csak Reamnek tisztázni Cooper labdáját. Nem tudott felpörögni a hazai csapat, és sorra jöttek a panamai lehetőségek: Nurse kapáslövés helyett luftot rúgott nyolc méterre a kaputól, míg Blackburn perdítése éppen csak mellément. A félidőre biztos előnnyel vonulhatott volna Panama, de a hibáknak köszönhetően maradt a 0-0.

A második félidő is amerikai lehetőséggel indult, majd újra a panamai játékosok kerültek fölénybe, és ismét csak a gólvonal elől kellett tisztázni egy szöglet utáni Blackburn fejesnél. De ami késik , nem múlik: addig engedték a hazaiak varázsolni a panamaiakat, míg az 55. percben Nurse gólra váltotta Blackburn labdáját. 0-1! Továbra is támadásban maradt Panama, és a megzavarodott amerikai csapatot ekkor könnyen ki is végezhették volna, de sem Torres, sem Stephens nem tudott betalálni. Ehelyett jött az egyenlítés: Clint Dempsey, az ügyeletes gólfelelős Yedlin labdáját lőtte a kapuba, és újra felcsillant a remény, hogy az Egyesült Államok éremmel fejezze be a hazai rendezésű Arany Kupát. 1-1! A hosszabbításig még Guzannak volt szüksége egy nagy bravúrra, de végül kimentette csapatát a bajból, és jöhetett a kétszer 15 perces ráadás. Ami ismét csak Brad Guzan nevétől volt hangos, az amerikai kapus két alkalommal is komoly helyzetben hárított, hálásak lehettek neki a társak. De a hosszabbítás harminc perce inkább a biztonsági játékról szólt, így nem lehetett más a vége, mint büntetőpárbaj.

A futball egyik legizgalmasabb, és leggyűlöltebb elemében azonban nincs javítási lehetőség: az első két kör simán lement, senki nem hibázott, tehát 2-2-vel várták a csapatok a folytatást. Ám innen Panama került nyeregbe: Johnson kihagyott büntetőjére Cooper hibája volt a válasz, maradt a 2-2, de az USA már többször nem talált be. Utolsó három rúgójuk hibáját kihasználták a panamaiak, (Mejía két büntetőt is megfogott) és végül 3-2-re legyőzték a házigazdát, akiktől szurkolóik sokkal többet vártak, mint a negyedik helyezés. Panama tehát hatalmas tettet végrehajtva, megszerezte az Arany Kupa bronzérmét!

http://www.dailymotion.com/video/x2zagzv_united-states-mnt-usa-1-1-panama-2-3-pens-gold-cup-highlights-all-goals-and-penalties-shootout-2015_sport

Demmel László