Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EL: Norvégia csillagán keresztül vezet a Loki útja – előzetes

A Debrecen következő ellenfele az Európa-Liga selejtezőjében a norvég Rosenborg lesz. Ismerősen csenghet a név, de azért nem árt őket is megvizsgálni egy kicsit közelebbről. 

Egy csillag 10 megnyert bajnokságot jelent - Forrás: en.wikipedia.oeg

Egy csillag 10 megnyert bajnokságot jelent – Forrás: en.wikipedia.oeg

A Rosenborgot 1917-ben alapították, de akkor még csak Odd néven szerepeltek, 1928. október 26-a óta használják a mai nevüket. Bár már korábban is értek el sikereket, az 1990-es évektől számítanak igazán komoly csapatnak. 1992-ben nyerték meg a bajnokságot, és ezzel kvalifikálták magukat a Bajnokok Ligájába. A klub ezzel rengeteg pénzhez jutott és hazai szinten abszolút dominált, 2004-ig zsinórban 13 alkalommal nyert bajnokságot (ez pont eggyel marad el a Debrecen előző ellenfelének, a Skonto által tartott világrekordtól). Innentől viszont kezdődtek a problémák, mert a norvég fociba is elkezdett beáramlani a pénz, ami megtörte a Rosenborg uralmát és az utóbbi 10 évben csak 3-szor tudtak nyerni. A trondheimi alakulat összességében 22-szeres bajnok és 9-szeres kupagyőztes, amivel Norvégia legsikeresebb csapata.

Európában is megmutathatták magukat a sok bajnoki cím miatt, 1995 és 2002 közt zsinórban 7-szer jártak a BL-csoportkörében, ezt a rekordot később a Manchester United döntötte meg 2004-ben (azóta meg már sokan mások is). A legemlékezetesebb szezon 1996-97 volt, ekkor a Milant megelőzve továbbjutottak a csoportból, és csak a negyeddöntőben parancsolt nekik megálljt a Juventus. 1999-2000-ben már csoportgyőztesként mentek tovább, a lebonyolítás miatt a második csoportkörbe. Itt viszont már nem tudtak maradandót alkotni, a Real Madrid, a Bayern München és Lobanovszkij Dinamo Kijevje mögött csoportutolsóként végeztek, csak a németektől sikerült pontot rabolni. Az európai futballtérképre tehát a 90-es években kerültek fől, a 2000-es években viszont már ennyire nem voltak számottevőek, pláne nem az utóbbi időben. A 2007-08-as szezonban jártak utoljára a BL csoportkörében, emlékezetes momentumuk volt a Valencia oda-vissza való 2-0-ás legyőzése.

Ami a jelenüket illeti, jó úton járnak, hogy 2010 után újra bajnoki címet ünnepelhessenek, ugyanis féltávnál 6 pont az előnyük a második Valerengával szemben. A jó szereplést leginkább a Mike Jensen, Alexander Söderlund, Pal Andre Helland triónak köszönheti a csapat. Söderlund és Helland a két gólfelelős, előbbi 18, utóbbi 17 gólnál jár, az EL-ben 3, illetve 2 gólnál járnak. Remek kiszolgálást kapnak a már említett Jensentől, ő a gólpasszkirály a bajnokságban, 11-nél jár 16 meccsen. A keretben azért vannak még rajtuk kívül ismerős nevek, Morten Gamst Pedersenre például a Blackburnből emlékezhetünk, de Riku Riski, Tobias Mikkelsen, Tore Reginiussen és Hólmar Ejdolfssón egyaránt válogatott focisták.

Láthatjuk tehát, hogy egy nagyon erős csapatról van szó, papíron mindenképp erősebbek a Lokinál. Az előző körben az izlandi KR nem okozott gondot, kettős győzelemmel mentek tovább. Ha a Debrecen komolyan gondolja a továbbjutást, akkor első sorban a védekezésre kell nagyon koncentrálni, mert remek támadókkal rendelkeznek a norvégok. A norvég bajnokságban 17 meccs után 45 találatnál járnak, ami kis híján hármas gólátlag meccsenként, szóval egy kisebb áramszünetet is könnyűszerrel büntethetnek. A Rosenborg magasabban jegyzett és európai szinten is jobban ismert a Lokinál, azonban nem is olyan régen már megtréfálták őket, 2013-14-ben a skót St. Johnstone esélytelenként kiejtette őket az EL-ből, akkor a Debrecennek miért ne sikerülhetne?

Tereh Balázs