Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa Liga: Szárnyalt, majd zuhant a DVSC

Kevéssel ugyan, de alulmaradt hazai pályán a sokáig ellenfelénél jobban teljesítő Debrecen. A Rosenborg elleni meccs nem csak a vereség ténye miatt lehet fájó a hajdúságiak számára, hanem azért is, mert benne volt a találkozóban az, hogy pozitívan záruljon a magyar csapat számára a párharc első felvonása.

Debrecen - Rosenborg, Európa Liga-selejtező

Hiába tették oda magukat a hazai drukkerek, csapatuk nem tudott nyerni (forrás: haon.hu)

EURÓPA LIGA-SELEJTEZŐ,
3. FORDULÓ – ODAVÁGÓ

Debreceni VSC – Rosenborg (norvég) 2-3 (1-0)
Helyszín: Nagyerdei Stadion – 10.532 néző
Vezette: Doyle Neil (ír)
Gólszerzők: Balogh (33′), Bódi (90′) ill. Mikkelsen (52′, 87′), Helland (58′)
Sárga lapok: Varga (49′), Brkovic (57′), ill. Helland (45′)

Debreceni VSC: Verpecz – Korhut, Brkovic, Máté, Jovanovic – Bódi, Tisza (Mihelic 84′), Varga, Szakály (Zsidai 84′), Balogh – Sidibe (Castilion 64′)
Vezetőedző: Kondás Elemér

Rosenborg: Hansen – Svensson, Eyjolfsson, Skjelvík, Dorsin – Helland (de Lanlay 73′), Selnaes, Mikkelsen (Riski 90+1′) – Jensen, Midtsjo – Söderlund ( Vilhjalmsson 80′)
Vezetőedző: Kare Ingebrigtsen (norvég)

Magyar csapat még sosem győzött le norvégot a meccs előtt. A Debrecen viszont biztató jeleket mutatva kezdte meg a találkozót a méltán híres Rosenborg ellen. A 6. percben óriási lehetőség maradt ki, mely a hazai csapat előtt adódott. Ekkor a védelem volt a helyén, mikor Balogh közelről akart betalálni. A 11. minutumban a norvég együttes kis szöglete után Balogh kapott nagyszerű indítást, aki kilépett a félpályánál és egy védővel a nyakán mehetett el a kapuig, azonban lövése levágódott a vele tartó játékosról – micsoda helyzet volt! Elkezdett nyomni a Rosenborg is idővel, de a debreceni védelem a helyén volt. Újból lendületbe jött a magyar klub is, és többször is sikerült beszorítania a Rosenborgot a saját térfelére. A 33. percben felrobbanhatott az aréna és kezdetét vehette az ünneplés, ugyanis Szakály betett labdáját Balogh vágta a kapuba – szép volt (1-0)! Két perccel Balogh találata után az ellenfél kétszer is eltalálta a kapufát! Másodjára Söderlund a felső lécet találta telibe – nagy mázlija volt a DVSC-nek, kicsit szétcsúszott a védelem. A 42. percben Sidibe került gólhelyzetbe, de a kiugrását követően a kapus is kiugrott, aki el tudta pöckölni a labdát. A következő minutumban újra a Debrecen előtt adódott nagy lehetőség, de a kilépő Balogh csele a kapu előtt nem volt jó, vagyis odaértek már addigra a védők. Biztató volt, amit az első félidő során lehetett látni a magyar együttestől.

Azonban a második félidő a Rosenborg fölényével indult, ami az 52. percben gólt is eredményezett. Ekkor egy kontra végén Mikkelsen lőtte el a labdát, amit Verpecz nem tudott hárítani (1-1). Az 58. percben mélyülni kezdett még inkább a Debrecen helyzete, ugyanis az 58. minutumban már a vezetést ünnepelhették a Rosenborg játékosai és drukkerei. Helland szabadrúgásból talált be, mely már előnyt ért a vendégeknek (1-2). A 62. percben Bódi is betalált volna szabadrúgásból, de a labda Hansen kapusnál kötött ki. Próbáltak küzdeni becsülettel a hazai játékosok, de a DVSC árnyéka volt az első félidei önmagához képest. Úgy tűnt, a cserék sem hoznak lendületet, legalább is gólt nem. Egyre haloványabbá vált a Debrecen, míg a Rosenborg számára már nem volt sietős, megnyugtató volt a két idegenben szerzett gól. A végéhez közeledve ennek ellenére a norvégok álltak ismét ahhoz, hogy betaláljanak. Sőt, a 84. percben vélhetően eldőlt a párharc, ugyanis Mikkelsen újra betalált, amivel már kétgólosra nőtt a Rosenborg előnye (1-3). Azonban a 90. minutumban Varga távoli lövése utáni kipattanót Bódi közelről pofozta be, ezzel még inkább életben tartva az esélyt a továbbjutásra (2-3)! A ráadásban még igyekezett megnyomni a játékot a Debrecen és próbáltak a hazaiak kiegyenlíteni, de ez már nem jött össze. Több szempontból is fájó lehet ez a vereség a hajdúsági klub labdarúgóinak számára, ugyanis sokáig jobb volt a DVSC, és a látottak alapján szebb is lehetett volna a Loki számára a vége. Esély még van a továbbjutásra, de nagyot kell küzdeni Norvégiában ahhoz, hogy a Playoff meglegyen.

Nagy Dávid