Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

III. Balaton kupa: Búcsúmeccs lesz

Harmadik alkalommal rendezi meg Balatonfüreden a négycsapatos tornát az MLSZ. A női válogatott részvételével zajló eseményen utoljára láthatjuk válogatott mezben Pádár Anitát.

Az utolsó meccseire készül Pádár Anita (jobbra) a válogatottban. - fotó: mlsz.hu

Az utolsó meccseire készül Pádár Anita (jobbra) a válogatottban. – fotó: mlsz.hu

Ha nyár, akkor női focitorna a válogatott részvételével Balatonfüreden. A korábbi két rendezvényt Szlovákia nyerte, míg most esélyt kapott nemzeti csapatunk, hogy letaszítsák a trónról a címvédőt. Ehhez sokat tehet hozzá a válogatottsági rekorder Pádár Anita is. A rutinos támadó szerint nem lesz azonban könnyű. És ha már Pádár, a 123-szoros válogatott csatárnak ez lesz az utolsó válogatott mérkőzése, vagy mérkőzései. Az MTK örökifjú gólkirálynője befejezi válogatott karrierjét. „Úgy érzem, elérkezett az ideje, hogy visszavonuljak a válogatottól, és átadjam a helyem a fiataloknak. Azzal a kéréssel fordultam Markó Edina szövetségi kapitányhoz, hogy a Balaton-kupán szeretnék elbúcsúzni a nemzeti csapattól.” – fogalmazott a Nemzeti Sportnak. Hogy mennyi mindent kapott a futballtól a népszerű Pancsa, nem kérdés, mint ahogy az sem, mit adott. A húszéves karrierje alatt megannyi sikerben volt része, hiszen többszörös gólkirálynő lett – és lehet még a jövőben, valamint több bajnoki címet is szerzett. A válogatottal sajnos elmaradtak a kiugró sikerek, ám így is emlékezetes pályafutás áll Pádár Anita mögött. „A legemlékezetesebb mérkőzésemnek a Mexikó elleni meccset tartom a 2013-as Algarve-kupán, azon a találkozón ünnepeltem a századik válogatottságomat. Szintén maradandó emléket hagyott bennem a hollandok elleni idegenbeli világbajnoki selejtező, melyen ugyan kikaptunk, de telt ház előtt, kiváló hangulatban játszhattunk.” – tekintett vissza a támadó. 123 válogatott fellépésén negyvenhárom gólt lőtt.

Az Astrát képviselheti Dominka Dikanová a tornán. - fotó: futbalsfz.sk

Az Astrát képviselheti Dominka Dikanová a tornán. – fotó: futbalsfz.sk

Négy nemzet – a magyaron kívül Szlovákia, Lengyelország és Fehéroroszország – női válogatottjai mérkőznek meg a hétfői fináléért. Ide kapcsolódik, hogy a szlovákoknál is lesz egy magyar bajnokságban futballozó lány, jelesül az Astra középpályása, Dominika Dikanová.

Nem könnyű megjósolni a kimenetelt, lévén több alapember sem lehet segítségére nemzeti együttesünknek: Sipos Lilla, Jakabfi Zsanett, Vágó Fanni, Szarvas Alexandra és a Ferencvárosból behívottak hiányoznak majd Szlovákia ellen. A zöld-fehérek játékosai jelenleg edzőtáborban vannak, ahol a közelgő BL-selejtezőre készülnek gőzerővel.

„Az eddigi két Balaton-kupa nem úgy sikerült, ahogy azt szerettük volna, ezért most javításra készülünk, a tavalyi harmadik hely után ezúttal döntőt szeretnék játszani, amihez az kell, hogy szombaton legyőzzük a szlovákokat. Jól ismerjük őket, játszottunk már ellenük az elmúlt időszakban, legutóbb idén Horvátországban három egyre kikaptunk tőlük, most itt az ideje a visszavágásnak. A szlovák játékosok nagy része légiós, nagyon jó kis csapatot alkotnak, nem véletlenül nyerték meg eddig mindkét Balaton-kupát, de remélem, idén megszakítjuk a sorozatukat. A másik elődöntőnek a lengyelek az esélyesei, bízom benne, hogy hétfőn ellenük játsszuk majd a finálét. Van néhány hiányzónk, de hasonló nehézségekkel küzdenek a riválisaink is, emellett úgy gondolom, a válogatottnál sosem szabad a hiányzókkal foglalkozni, mindig az aktuális keret a legerősebb. A torna remek felkészülés lesz az előttünk álló Európa-bajnoki selejtezősorozatra, bízom benne, hogy a teljesítménnyel és az eredménnyel is elégedettek lehetünk a viadal végén.” – beszélt várakozásáról Markó Edina kapitány az MLSZ hivatalos oldalán.

A magyar keret:
Bíró Barbara (Viktória Trend-Optika), Szőcs Réka (MTK) – kapusok
Szeitl Szilvia (Femina), Tálosi Szabina (SC Südburgenland, osztrák), Szabó Viktória, Rácz Zsófia, Csiszár Henrietta (mindhárman 1. FC Lübars, német), Tóth Gabriella (Werder Bremen, német), Mosdóczi Evelin, Nagypál Fatima, Horváth Boglárka, Fenyvesi Evelin, Zágor Bernadett (valamennyien Ferencváros), Zeller Dóra (Hoffenheim, német), Hummel-Smuczer Angéla, Nagy Lilla, Nagy Ágnes, Pádár Anita (valamennyien MTK), Krisztin Sára, Szuh Erika (FC Neunkirch, svájci), Magyarics Zoé (Viktória Trend-Optika), Kocsán Petra (Kóka KSK-FNLA) – mezőnyjátékosok

A torna programja:
2015. augusztus 1., szombat
14.00 Fehéroroszország – Lengyelország
16.30 Magyarország – Szlovákia

A helyosztókat augusztus 3-án rendezik.
14.00 Bronzmérkőzés
16.30 Döntő

Gavalovits Sándor