Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nehéz helyzetben Kádárék

Nagyon nehéz helyzetbe kerültek a poznani kék-fehér a az FC Basel ellen a BL-selejtező harmadik körének első meccsén. Egy jó első félidő után győzött a rutin: Kádáréknak egy hét múlva három gólt kellene lőni idegenben, ami szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik.

lech-basel

Nagy várakozás előzte meg a Lech Poznan-FC Basel Bajnokok Ligája-selejtező odavágóját, hiszen a vasutasok az egyik legnehezebb ellenfelet kapták a svájci csapat személyében. Nem jó előjelekkel várták a lengyelek az összecsapást, hiszen a csapat csatársora meccsenként cserélődik, egyelőre nincs húzóember és Skorza mester sem találta még meg ebben az idényben az ideális felállást. Ezek tükrében, közel huszonhatezer néző előtt, mégis bátran kezdett a Lech. Az első percek a hazaiaké voltak, és Kasper Hamalainen helyzeténél kis szerencsével a vezetést is megszerezhették volna; a finn középpályás óriási helyzetben – három a kettőm ellen – kapu mellé gurított. Talán ez rázhatta fel álmos játékukból a vendégeket, vagy a hazaiak túlságosan is tisztelték a Baselt, mert ezt követően egyre inkább a vendégek akarata érvényesült, többet birtokolták a labdát, sorra vezették a támadásokat, de kapura a huszonegyedik percig nem volt veszélyes a Basel, akkor egy baloldali akció végén Bjarnasson még mellé perdített. A harmincnegyedik percben azonban már semmi sem menthette meg a hazaiakat a bekapott góltól, egy szögletet követően a piros-kékek Lang révén megszerezték a vezetést. A Lech Poznan becsületére legyen mondva, nem zuhantak össze, aminek az egyenlítő gól lett az eredménye: egy szögletet követő kavarodás végén Pawlowski az elé került labdát nagy erővel lőtte meg, ami a felső lécről a gólvonal mögé pattant, de a bírók nem adták meg a gólt, ám a játék nem állt le, Thomalla reagált a leghamarabb és a német csatár közelről a hálóba bólintotta a labdát. A Lech gyorsan egyenlített, de ez nem sokat változtatott a játék képén, a bázeliek irányították a mérkőzést. Izgalmas meccs kerekedett ki, voltak helyzetek mindkét oldalon, de több gól már nem esett, így a félidő 1-1-es döntetlennel zárult.

A szünetet követően ismét a Lech Poznan percei következtek, de rendre lemaradtak a csatárok a labdáról vagy kimaradtak a helyzetek. A csapat egyik gyenge láncszeme Kedziora volt, talán Lovrencsics Gergő az ő helyére állt volna be, azonban a hatvanötödik percben a Lech négyese a saját tizenhatosán belül szabálytalankodott Bjarnassonnal szemben, aminek büntető és piros lap lett az eredménye. A büntetőhöz Gashi állt oda, vele szemben pedig Buric nézett farkasszemet. A bázeliek középpályása flegmán gurított a jobb alsó irányába, a bosnyák kapus résen volt és hárította a 11-est. Maciej Skorza érezhette, hogy baj van, a középpályát sorra cserélte, előbb Thomallát, Formellát, majd Hamalainent is lekapta a pályáról, helyükre Robak, Ceesay és Lovrencsics érkezett a gyepre.

A kihagyott büntető után is az FC Basel játszott fölényben, és a hetvenhetedik percben az egyel kevesebb játékossal játszó Poznan ismét hátrányba került. Előbb Kádár, majd Douglas is lemaradt Suchy baloldali beadásáról, amit Marc Janko, a vendégek csereként pályára lépő osztrák csatára könnyen értékesített. 2-1 a vendégeknek és talán ekkor lehetett már azt gondolni, hogy ha még egy gólt kap a Lech, eldől(he)t a párharc sorsa. Ez benne is volt a meccsben, hiszen a vasutasok mindent feltéve rohamoztak, Lovrencsics is többször jól játszotta meg a labdát, de nem jutottak előrébb a kékben játszó hazaiak. Nem úgy a Basel, amely a ráadásban szerzett egy újabb gólt: Xhaka ugratta ki Callát – Jankohoz hasonlóan szintén csereként állt be -, aki higgadtan lőtt a hazai hálóba, ezzel alakítva a mérkőzés állását 3-1-re a FC Basel javára. Xhaka még kapott ugyan egy piros lapot a végén, de ez már nem befolyásolta a találkozót, a bírói hármas sípszó után a Basel teljesen megérdemelten nyert és minden bizonnyal tovább is jutott. Ha optimistán tekintünk a visszavágóra, akkor van még esélye a Lech Poznannak, de a realitás azt mondatja, hogy búcsúzni kényszerülhet a kék-fehér gárda. Mindenesetre nagyon nehéz lesz innen visszajönni.
Folytatás egy hét múlva Bázelben.

Lech Poznan – FC Basel 1-3 (1-1)
Gól: Pawłowski (35.), illetve Lang (34.), Janko (78.), Calla (90.+2).
Kiállítva: Kędziora (75.), illetve Xhaka (90.+3).
Lech: Burić – Kędziora, Kadar, Kamiński, Douglas – Trałka, Linetty – Formella (69. Ceesay), Hamalainen (75. Lovrencsics), Pawłowski – Thomalla (55. Robak).
FC Basel: Vaclik – Lang, Hoegh, Suchy, Safari – Kuzmanović (87. Eleny), Xhaka – Bjarnason, Zuffi, Gashi (75. Calla)– Embolo (62. Janko).

Jasmin Buric, a Lech Poznan kapusa a meccs után: – Nem olyan nagy a különbség a Lech és az FC Basel között, mint azt az eredmény.mutatja, azonban az FC Basel egy olyan csapat, amely képes kihasználni minden hibát. Mi most három gólt ajándkoztunk nekik, ezért a második meccsen mindent bele kell adnunk.

Puskás Zoltán (Ekstraklasa Lengyel Bajnokság)