Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa Liga: A Dortmund is beszállt, és van klub, ami talán már kiszállt(?)

Több neves klub is hozta a kötelezőt az Európa Liga-selejtezőjének 3. fordulójában az odavágón, ám voltak meglepetések is. A Dortmund szűken, de győzött idegenben, míg a West Ham újra szenvedett, legalább is végig nem bírta – pedig jól állt a londoniak szénája.

Borussia Dortmund, Európa Liga-selejtező_

A végén jöhetett a dortmundi ünnep és a köszönetnyilvánítás a BVB szurkolói felé, akik ismét nagyszerű hangulatot varázsoltak (forrás: twitter.com/bvb)

AC Wolfsberger (osztrák) – Borussia Dortmund (német) 0-1 (0-1)
Gólszerző: Hofmann (14′)

Alig kellett negyedóra a Borussia Dortmundnak ahhoz ebben az idényben az európai kupaporondon, hogy megszerezze az első gólját! Ezért Hofmann felelt, aki Mkhitaryan labdáját váltotta gólra. A sárga-feketék drukkerei nagyszerű hangulatot varázsoltak Klagenfurtba az AC Wolfsberger pályájára, és annak lelátóira. Ugyanakkor a dortmundi együttesnek több kaput eltaláló lövése már nem volt a fordulásig, a hazaiak viszont el sem találták a kaput. A második félidőben utóbbi is változott, sőt! A Wolfsberger csapata átvette az irányítást, ami a helyzeteket illeti – 5-ből 4 lövése ment kapura a hazaiak részéről! Gól azonban nem született, míg a második félidőben is egy kaput eltaláló lökete volt a német élvonalbeli klubnak. Szűk győzelmet aratott tehát a Borussia, amely hazai pályán játssza majd a visszavágót. Ott nehezebb dolga lehet az osztrák ellenfélnek, de azért nem szabad leírni a Wolfsbergert. Mezőnyben ugyan a Dortmund uralkodott és az odavágót is megnyerte a klub, veszélyesebb volt támadások terén a hazai együttes.

Southampton (angol) – Vitesse (holland) 3-0 (2-0)
Gólszerzők: Pellè (36′), Tadic (45+1′ – büntetőből), Long (84′)

A Southampton az elmúlt Premier League szezonban nagyszerű teljesítményt nyújtott, ugyanakkor majdnem lecsúszott az Európa Liga-selejtezőjéről. A szurkolók azonban nem ezt könyvelhették el, hanem azt, hogy csapatuk ott van az európai kupaporondon, legalább is a főtábla közelében. Még inkább örülhettek annak a Soton drukkerei, hogy csapatuk magabiztosan gyűrte le ellenfelét, és aligha van arra reális esély, hogy a Vitesse lépjen tovább a párharcból.

Sampdoria (olasz) – Vojvodina (szerb) 0-4 (0-1)
Gólszerzők: Ivanic (4′), Stanisavjevic (49′), Ozegovic (58′, 90+1′)

Vélhetően az este egyik, sőt, vélhetően a legnagyobb meglepetése az volt, hogy az olasz Sampdoria kiütéses vereséget szenvedett hazai pályán. Nem igen maradt már nyitott kérdés a visszavágóra, ugyanis a Vojvodina négyet vágott a dél-európai együttesnek, ami eléggé meglepő az erőviszonyokat tekintve. Tényként lehet szinte tehát kezelni azt, hogy a Vojvodina ott van az Európa Liga csoportkörének kapujában, azaz a Playoff-ban, míg a Sampdoria meglepetésre búcsút inthet máris az európai kupaporondnak.

Bordeaux (francia) – AEK Larnaca (ciprusi) 3-0 (0-0)
Gólszerzők: Biyogo Poko (53′), Diabate (74′ – büntetőből), Maurice-Belay (80′)

A ciprusi AEK Larnaca simán maradt alul a Bordeaux elleni vendégjátéka során. A francia együttes lenullázta a dél-európai klubot. A fordulás után indult be igazán a hazaiak gépezete, és mindhárom találat a második játékrészben született. Talán már nem meglepő, hogy ezen a meccsen is volt tizenegyes, ami ráadásul be is ment.

Charleroi (belga) – Zorya (ukrán) 0-2 (0-0)
Gólszerzők: Malinovskiy (70′, 89′)

Máris itt egy meglepetés a meccsek sorában, ugyanis a sokkalta esélyesebbnek tartott Charleroi hazai pályán kapott ki ukrán ellenfelétől. Ha ez még nem lett volna elég a bajok tekintetében a hazaiak számára, még az is tetőzte belga klub negatív helyzetét, hogy nem tudtak gólt rúgni, és nem egyet kaptak ellenfelüktől, és még a két gól szerzője is ugyanaz a játékos volt. Az első meccs fényében necces lehet a visszavágó, de alakulhat teljesen másként is.

Standard Liege (belga) – Zeljeznicar (bosnyák) 2-1 (2-0)
Gólszerzők: Kosoric (16′ – öngól), Knockaert (28′) ill. Delmic (64′)

Múlt héten a Fradit búcsúztató Zeljeznicar csapatának sikerült jó eredményt elérnie a sokkal magasabban jegyzett Standard Liege otthonában. Az idegenben lőtt találat és az egygólos hátrány bizakodásra adhat okot a bosnyák klubnál. Izgalmas visszavágóra lehet kilátás.

Athletic Bilbao (spanyol) – Inter Baku (azeri) 2-0 (1-0)
Gólszerzők: Eraso (12′, 49′)

A baszk csapat sima győzelmet aratott hazai pályán – Eraso révén – , s ebben nincs is semmi meglepő. Persze a bakui együttes még a visszavágón villoghat, a meccs adott erre, csak aligha megy majd ki a pályára az Athletic. Lefutott párharcnak tűnhet, de még a fele hátra van mindenképp.

West Ham United (angol) – Astra (román) 2-2 (1-0)
Gólszerzők: Valencia (23′), Zarate (51′), ill. Boldrin (71′), Ogbonna (86′ – öngól)
Kiállítva: Collins (59′)

Minden jól alakult a West Ham szemszögéből, és robogott is a csapat a biztos győzelem felé, egészen az 59. percig. Ekkor ugyanis 4 perccel első sárga lapja után begyűjtötte a másodikat is Collins, innentől kezdve pedig az Astra mozgósította magát. Jött a szépítés, majd az egyenlítés a hazaiak számára fájó módon öngólból jött össze. A két idegenben szerzett gól a román csapat részéről biztató a visszavágóra, bár ha tudja hozni azt a West Ham, amit a kiállításig sikerült, akkor meglehet a továbbjutás a londoni klubnak – még minden nyitott.

Belenenses (portugál) – Göteborg (svéd) 2-1 (2-0)
Gólszerzők: Martins (23′, 41′), ill. Aleesami (58′)

Az első játékrészben már tett arról Martins, hogy a Belenenses magabiztos előnnyel folytathassa a találkozót. Viszont a fordulás után a svéd ellenfél részéről jött a szépítés, és az a bizonyos idegenben szerzett gól, ami bizakodásra adhat okot a Göteborg játékosainak a visszavágóra tekintve.

Hajduk Split (horvát) – Strömsgodset (norvég) 2-0 (0-0)
Gólszerzők: Balic (67′), Kis (90+3′)

A Hajduk a gólgyártást a második félidőre hagyta, sőt kettőből egyik gólját a hajrában szerezte a klub, Kis révén. Aligha izgatja a találatok időbeli elosztása a horvát klub játékosait, hiszen gólt nem kaptak, és simán győzték le norvég ellenfelüket.

Nagy Dávid