Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A futball görbe tükre: kabalák a nagyvilágból 1.rész – képekkel

A világ futballjának immáron kihagyhatatlan részét képezik a pálya szélén álló, olykor a szurkolók hangulatáért felelős kabalák. A klubok identitását, és hagyományait ápolni hivatott kedvencek néha igencsak félresikerülnek a kreativitás oltárán. Most ezekből az imádnivaló kabalákból mutatunk be tíz megkerülhetetlen figurát, s ígérjük, itt nem állunk meg! 

Kép forrása: dailymail.co.uk  Anglia "ezer" arca.

Kép forrása: dailymail.co.uk
Anglia “ezer” arca.

Nehéz a döntés, hogy hol is kezdjük ezen listánkat, de alighanem bármelyik végéről közelítjük meg a kérdést, az egyenlet végeredménye ugyanaz lenne. A futballpályák mellett hangulatfokozónak, illetve látványosságnak szánt kabalafigurák tárháza kifogyhatatlannak tűnik, Mexikóból kiindulva az óceánon át európai topligákig, sőt, még azokon is túl. Kreativitásra felkészülni!

Algeciras CF – spanyol:

Kép forrása: whoateallthepies.tv

Kép forrása: whoateallthepies.tv

A spanyol negyedosztályú csapat pályájának környékén ólálkodik ez az elszabadult kacsacsőrű csíkos sátor, ami eredendően egy eredményjelzőt hivatott megjeleníteni. Vélhetően az eredményről nem sok fogalma van, így inkább a helyi kék erőkkel folytat diskurzust. Algeciras CF – Kreativitás 1-0!

Córdoba – spanyol: 

Kép forrása: spainsn.com

Kép forrása: spainsn.com

Vadászidény ide vagy oda, Koki akkor mozog Córdoba utcáin amikor csak akar. A zöld-fehér rejtőzködő jól láthatóan nem jön zavarba az ember közelségétől, és a vérengzésétől sem kell tartani: szemeiből az értelem, és a szelídség sugárzik, és erős a gyanúnk, hogy a Dzsungel könyvéből ismerős Ká távoli rokonával van dolgunk.

Schalke 04 – német:

Kép forrása: mopo.de

Kép forrása: mopo.de

Íme, Erwin a nagyra nőtt gyermek, aki utálja a Borussia Dortmundot, és mindenbe beleüti az orrát. megmagyarázhatatlan, hogy a szemfülek miképpen alakultak ki a fején. Gelsenkirchen immáron elképzelhetetlen nélküle, kereken 20 éve, hogy először pályára kísérte a kék-fehéreket, és népszerűsége azóta is töretlen, csak az orra lett nagyobb az évek folyamán, haja alakult kissé sörényessé. Valamiért a dortmundi szurkolók körében igen népszerűtlen…

Real Valladolid – spanyol: 

Kép forrása: whoateallthepies.tv

Kép forrása: whoateallthepies.tv

A bástyafejű répa esete, akit (amit?) még Hunyadi Jánosnak is nagy falat lett volna volna kardélre hányni. Miután a Real Valladolid 1999-ben újra kiharcolta a feljutást a legmagasabb osztályba, annyi Sangria csúszott le a marketingesek torkán, hogy sikerült ezt az igazán extravagáns nézőcsalogató látványosságot összefércelni. Hősünk láthatóan feszít mint pók a lucernásban, míg ajkáról le nem fagy a kicsikre frászt hozó, gyermekevő-mosoly…

Bayern München – német: 

Kép forrása: 101greatgoals

Kép forrása: 101greatgoals

Hogy nem csak Gelsenkirchenben, de Münchenben is tudnak nagyot alkotni, íme a bizonyíték. A fiatalember a Bazi névre hallgat, és az évtizedek alatt sokat változott, mondjuk úgy megszépült, és némileg megfiatalodott, bár azóta egy barna medve vette át a helyét. Leginkább egy sáskajárás utáni kiszáradt fatörzshöz lehetne hasonlítani Bazi arcát, akit láthatóan csak egy kelletlen mosoly kíséretében lehet megölelni. Nem tudni miért, de egy időben az aludni nem akaró gyerekeket azzal riogatták hogy jön Bazi…

Everton – angol:

Kép forrása: bashny.net

Kép forrása: bashny.net

Váltsunk csatornát, és nézzünk be az angol boxeralsók rejtekébe. Kétségkívül nemes a kezdeményezés a liverpooliak részéről, de talán kevesebb barna sör is elég lett volna ehhez a formabontó ötlethez. A Mr. Testicles névre hallgató két lábon járó “családi ékszer”, a hererák veszélyeire hívta fel a figyelmet egy 2007-es kampányban. Azóta persze mindez már lecsengett, és helyét átadta az új tulajdonos új kedvencének. De az már biztos, hogy az Everton tökös kis klub.

Huddersfield Town – angol: 

Kép forrása: espnfc.com

Kép forrása: espnfc.com

Maradjunk még egy picit az angol vizeken, és tekintsük meg minden kutyabarát nagy kedvencét,a huddrsfieldi Growlert! Arányos kis buksija csak úgy vonzza a simogatni vágyó kezeket, egymástól élesen elkülönülő szemeit még egy kaméleon is megirigyelné, kedves mosolya mögött elbújhatnak zománcozott fogsorú hollywoodi színészek. Bár borotvareklámba ritkán invitálják, és egy csinos csupaszlábú uszkár sem néz ki neki a közeljövőben, de kérem szépen ne tessék aggódni: Growler ugyanis nincs egyedül, van neki egy felesége is. A hasonlóan szép Mrs. Growler.

Bristol City – angol: 

Kép forrása: nufcblog.org

Kép forrása: nufcblog.org

Állítólag Brad Pitt karrierje kezdetén egy csirkejelmezben flangált az utcán, és szórólapokat osztott, majd miután leadta a szerelését, a Bristol Citynél lecsaptak rá, így született meg Scrumpy, a télisapkás vörösbegy. Azóta már piros kis hasát is kiárusították a kapitalista tulajdonosok, és reklámfelületként hasznosítják újra. A csőrként felhasznált bóját azóta is az edzőközpontban keresik.

LA Galaxy – amerikai: 

Kép forrása: bleacherreport.com

Kép forrása: bleacherreport.com

Az észak-amerikai sportélet fontos szereplői a kabalák, de ezt a Disney és a Nagy Ho-ho-horgász keresztezéséből létrejött csodálkozótekintetű türkiz izét még az USA-ban is elhűlve nézik. Cozmo az űrből érkezett, még ha ez nem is derülne ki első látásra, és esze ágában sincs elhagyni a földet. Helyette inkább színt váltott, és immáron feketében riogatja a népet.

Partick Thistle – skót:

Kép forrása: theguardian.com

Kép forrása: theguardian.com

Mi ez, és mit eszik? – tehetnénk fel a jogos kérdést, ám késő már, Skócia megadta a kegyelemdöfést a világnak. A monitor képe is kiég az elfuserált Lisa Simpson whiskey-től bűzlő barbár megjelenítésén, de ez ellen kár is lenne tiltakozni. Komolyan gondolták.

Demmel László