Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A futball görbe tükre: kabalák a nagyvilágból 2. rész – képekkel

A világ futballjának immáron kihagyhatatlan részét képezik a pálya szélén álló, olykor a szurkolók hangulatáért felelős kabalák. A klubok identitását, és hagyományait ápolni hivatott kedvencek néha igencsak félresikerülnek a kreativitás oltárán. Sorozatunk második részében újabb tíz gyöngyszemet mutatunk be. 

 

Kép forrása: dailymail.co.uk

Kép forrása: dailymail.co.uk

 
Hogy kimeríthetetlen a kabalák tárháza abban egészen bizonyosak lehetünk. Ha nem sikerül felvirágoztatni a csapatot, mert nincs rá pénz, vagy a játékosállomány nem megfelelő, pár pernyi hírnév kijárhat a marketingesek ámokfutásának köszönhetően.

De Graafschap – holland:

Kép forrása: mylot.com

Kép forrása: mylot.com

Guus, a kék-fehér zebra a holland élvonalat tartja rettegésben, és a De Graafschap csapatát hivatott segíteni. Örökké boldog ábrázata jelzi, hogy sokat járt Amszterdamban…

Tonbridge Angels – angol: 

Kép forrása: whoateallthepies.tv

Kép forrása: whoateallthepies.tv

A sok tévézés megtette a hatását az angol Tonbridge Angels vezetőinél, és megszületett a Pokémon című rajzfilmsorozat nyomán az igen találó névre keresztelt kabala, a Tonbridge Angel. Talán ideje kiköttetni a kábeltévét.

Real Betis – spanyol: 

Kép forrása: zimbio.com

Kép forrása: zimbio.com

A Palmerin nevet kapta a keresztségben eme kétség kívül feltűnő jelenség. A Real Betis zöld-fehér szereléséhez igencsak passzoló fonnyadt salátlevelekkel operáló sárgafejű lény valószínűleg répa akar lenni, csak még az evolúciós létrán nem lépte meg a megfelelő fokokat. Mucho gusto!

Club Tijuana – mexikói: 

Kép forrása: xolos.com.mx

Kép forrása: xolos.com.mx

Maradva spanyol nyelvterületen, de a világ másik felén, Mexikóból jelentkezik legújabb versenyzőnk, a mexikói celebek legjobb barátja: Xoloitzcuintle. (Aki kimondja helyesen annak jár a keksz!) A kigyúrt dobermanra hajazó, futballozni is tudó kutyuli, nem az aminek látszik. Ő ugyanis nem doberman, hanem mexikói kopaszkutya. Ruhában. Láthatóan szigorú proteinkúrán tartják a tijuanai kedvencet, akit csak Xolosnak becéznek.

Chivas Guadalajara – mexikói: 

Kép forrása: laschivasrayadas.com.mx

Kép forrása: laschivasrayadas.com.mx

A Chivasnál is tudják már, hogy a chilis babot nem szabad a tequilával keverni, mert abból egy cseppet sem kedves kabalaállat jön a világra. A Vasember páncélját félig-meddig lenyúló, szúrós tekintetű kecske, kezdetben kifejezetten gyermekbarát ábrázattal volt megáldva, ám az évek folyamán harapósabb lett, mint maga a csapat.

Mansfield Town – angol: 

Kép forrása: mydonate.bt.com

Kép forrása: mydonate.bt.com

Sammy az angol Mansfield számára jelent felüdülést széles mosolyával, és a legöregebb szarvasokat is megszégyenítő agancsával. A csapat 12. játékosának számít, és bár hosszú évek alatt változott némileg a külalakja, szépíteni nem sikerült rajta.

Southend – angol: 

Kép forrása: sportsonearth.com

Kép forrása: sportsonearth.com

Egyre mélyebbre süllyedünk Anglia kabalamocsarában. Sammy (ismerős?) a garnéla. Southend városa a tenger partján fekszik, így adta magát, hogy a garnélahalászatból jól megélő kisváros futballcsapatának jelképe legyen a rózsaszín túró rudi.

Teplíce – cseh: 

Kép forrása: sniffingtt.blogspot.com

Kép forrása: sniffingtt.blogspot.com

Nem kell messzire mennünk, mindössze Csehországig, ha szépet akarunk látni. A kék-sárga felső vezetés a szűkös költségvetésből hozta ki ezt a vidám figurát, akiről vélhetően a skót Partick is mintázta a maga tündöklő napocskáját.(1. rész) Dús hajába tép a szél, és fércfogaival a cseh vakondok legfőbb ellenlábasává vált.

Jihlava – cseh:

Kép forrása: groundhoppingetc.com

Kép forrása: groundhoppingetc.com

Maradva a cseh első osztályban, megtaláltuk a pszichedelikus tudatmódosítók, és a Becherovka házasításából született színsünt.

ADO Den Haag – holland: 

Kép forrása: stadiumjourney.com

Kép forrása: stadiumjourney.com

Ha nem találjuk meg kedvenc gólyánkat, akkor Hága városában valószínűleg megtaláljuk. A labdával állítólag igen ügyesen bánik, de nem kell aggódni az utánpótlás miatt sem, ugyanis a Storcky névre hallgató gólyának immáron fiókája is van.

Demmel László