Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női válogatott: Iksz a Balaton kupa rajtján

Harmadszor is megrendezi Balatonfüreden a négy nemzet tornáját az MLSZ. Ezúttal a címvédő szlovákok mellett a lengyelek és a fehéroroszok lépnek pályára.

Elbúcsúzott a válogatottól Pádár Anita. - fotó: mlsz.hu

Elbúcsúzott a válogatottól Pádár Anita. – fotó: mlsz.hu

Az első napon nem volt túl éles a társaság, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy északi szomszédunk már a félidőben tetemes előnnyel vonulhatott pihenni. Ugyanakkor nem szabad elmarasztalni a lányokat, hiszen a legtöbben kemény felkészülés közepette léptek pályára, még többen hiányoztak a keretből. Az eseményeket jobbára csak az első negyedórában tudta kontrollálni Markó Edina együttese, majd szinte a semmiből büntetőhöz jutott a szlovák csapat, ám Bíró Barbara remekül vetődve tolta kapufára a játékszert. Nem sok kellett, hogy mégis előnybe kerüljön a vendégcsapat. Patricia Hmirová ütempasszal léphetett ki, és a tehetetlen Bíró mellett a hálóba passzolt. A félidő derekán aztán már kettőre nőtt a különbség, a védelem beragadt, és Dana Fecková élt a kínálkozó lehetőséggel. Ezzel még nem volt vége. A szlovákok egyre-másra vezethették támadásaikat, aminek következtében újabb és újabb helyzetek alakultak ki, de több gól nem esett az első negyvenöt percben.

Kemény küzdelem volt visszajönni a meccsbe. - fotó: mlsz.hu

Kemény küzdelem volt visszajönni a meccsbe. – fotó: mlsz.hu

Hiába próbált frissíteni Markó Edina, a szlovákok szinte azonnal góllal kezdték a második játékrészt. Egy magyar sarokrúgás után gyorsan végigvitt kontrát fejezett be Fecková. Majd’ tíz perccel később a nyáron Berlinbe igazoló Szabó Viktória szépségdíjas szabadrúgás-góllal megszerezte a becsületgólunkat, hogy aztán Skorvanková visszaállítsa a háromgólos különbséget. Az utolsó öt perc magyar szempontból klasszisra sikeredett. Előbb Szuh Erika talált be, majd a Zeller Dóra buktatásáért megítélt tizenegyest váltotta gólra Szuh, a hajrában pedig Zeller önzetlenül Nagy Lilla elé gurított, akinek nem volt nehéz dolga az üres kapuba gurítani. Ezzel huszáros hajrával sikerült az egyenlítés, ám a tizenegyeseknél a rendes játékidőben betaláló Szuh, valamint Szabó is hibázott, így aztán a címvédő játszik hétfőn a döntőben. Ellenfelük a szintén tizenegyesekkel továbbjutó lengyelek lesznek.

Nemcsak a mérkőzés érdemel azonban említést, hiszen ezen a tornán búcsúzik a nemzeti csapattól Pádár Anita, aki a szlovákok ellen 124-szer öltötte magára a címeres mezt, mindazonáltal Török Gábortól egy 125-ös számmal ellátott dresszt kapott, minden bizonnyal a fehéroroszok elleni bronzmeccs lesz tehát utolsó válogatott fellépése a magyar labdarúgás egyik legendájának.

„A hatvanadik percig nem találtuk a mérkőzés ritmusát, tompák, fásultak voltunk, lassan gondolkodtunk, nem értünk oda az ellenfél labdáira, folyamatosan úton volt a csapat – értékelt a lefújás után Markó Edina az MLSZ honlapjának. – A hatvanadik perc után kezdtük elkapni a fonalat, kétgólos hátrányban volt egy nagy lehetőségünk, amit ha kihasználunk, hamarabb visszajöhettünk volna a meccsbe. Mindent figyelembe véve az erkölcsi győzelem a miénk, hiszen háromgólos hátrányból egyenlítettünk, az utolsó percig küzdöttünk a döntetlenért, és sikerült is visszahozni a mérkőzést. Összesen két mezőnyjátékos cserénk ült a kispadon, ezért szűk lehetőségeink voltak a változtatásra, a második félidőben beállt Magyarics Zoé és Szuh Erika azonban remekül szállt be, mindketten sokat tettek hozzá az egyenlítéshez. A mérkőzés utolsó szakaszára lehet építeni a későbbiekben, de a mérkőzés legfontosabb momentuma, és én is erre fogok életem végéig emlékezni, hogy Pádár Anita itt búcsúzott el a válogatottságtól. Ezúton is szeretnék gratulálni neki páratlan karrierjéhez, ő egy igazi példaképe a női labdarúgásnak, akit továbbra is nagyon meg kell majd becsülnünk.”

A magyar kezdőtizenegy: Zeller Dóra, Szeitl Szilvia, Rácz Zsófia, Pádár Anita, Szabó Viktória, Bíró Barbara. Térdelnek: Csiszár Henrietta, Tóth Gabriella, Nagy Lilla, Hummel-Smuczer Angéla. - fotó: mlsz.hu

A magyar kezdőtizenegy: Zeller Dóra, Szeitl Szilvia, Rácz Zsófia, Pádár Anita, Szabó Viktória, Bíró Barbara. Térdelnek: Csiszár Henrietta, Tóth Gabriella, Krisztin Sára, Nagy Lilla, Hummel-Smuczer Angéla. – fotó: mlsz.hu

Magyarország – Szlovákia 4-4 (0-2) – tizenegyesekkel: 2-4
Magyarország: Bíró Barbara (Szőcs Réka, 46.)- Szabó Viktória, Szeitl Szilvia, Rácz Zsófia, Tóth Gabriella – Hummel-Smuczer Angéla, Csiszár Henrietta – Nagy Lilla, Zeller Dóra, Krisztin Sára (Magyarics Zoé, 58.) – Pádár Anita (Szuh Erika, 79.)
g.: Szabó V. (59.), Szuh (86., 88., a másodikat tizenegyesből), Nagy L. (90+3.) ill.: Hmirová (17.), Fecková (22., 51.), Skorvanková (67.)

A másik meccsen:
Fehéroroszország – Lengyelország 2-2 (0-2) – tizenegyesekkel: 0-3

Gavalovits Sándor