Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NIKOLICS: 3 FORDULÓ, 5 GÓL

Mindössze három fordulón vagyunk túl a lengyel Ekstraklasában, de Nemanja Nikolicsot, a magyar válogatott csatárát már most a szezon játékosának tartják. Az idő majd eldönti, hogy a szezon végén is így látják-e majd a szakértők és a szurkolók, de most nincs nála felkapottabb játékos Lengyelországban.

 niko_L

Nikolics ingyen igazolt a nyáron a Videotonból a Legia Varsóba. Már az első megnyilatkozásokból kitűnt, hogy annak ellenére, hogy a klubnak gyakorlatilag semmibe sem került a transzfer, óriási a várakozás vele szemben. Persze erre minden okuk megvolt a varsói újságíróknak és szurkolóknak, hiszen mégiscsak egy háromszoros magyar gólkirályról van szó. Az is világos, hogy a Nikolics szerb származása is jó ajánlólevél volt, hiszen az elmúlt években a varsóiak legnagyobb sztárjai és közönség kedvencei mind szerbek voltak: gondoljunk csak Danijel Ljubojára vagy Miroslav Radovicsra, de jelenleg is Ivica Vrdoljak a keretben az egyik legnagyobb név.

Nikolicsnak személyesen is jól jött a váltás: a Videotonból ugyan bajnokként és gólkirályként búcsúzott, de mivel nem volt túl jó a viszony közte és a klubvezetőség között, egyáltalán nem biztos, hogy az idei szezonja is ilyen kiválóra sikeredett volna. Varsóban viszont minden adott a sikerhez! Idén ünnepli a klub a 100. születésnapját, így a megszokottnál is nagyobb a csapat körüli médiafigyelem. A bajnoki cím Varsóban mindig alapelvárás, így a tavalyi ezüst miatt most a centenárium évében csak és kizárólag az aranyérem elfogadható. Ennek megfelelően a klubvezetőség is mindent megtesz: a Legia a leggazdagabb lengyel klub, fantasztikus stadionja van és talán túlzás nélkül mondható, hogy Európa egyik legjobb szurkolótáborát tudhatja maga mögött.

Ebben a hatalmas feladatban Nikolicsra óriási feladat hárul, hiszen a 37 éves Marek Saganowski mellett csak két bevethető csatára van a Legiának: ő és a szintén a nyáron érkezett Prijovic. Közülük egyértelműen a magyar válogatott csatár a nagyobb név!

Ennek fényében kell kezelni azt a tény, hogy Nemanja Nikolics 3 fordulóban rúgott 5 gólt és az Európa Liga selejtezőkben is remekelt: Botosaniban és Tiranában a Kukesi ellen is betalált. A gólok mellett feltűnő, hogy rengeteg gólpassza, illetve a modern fociba nagyon fontos ún. kulcspassza is volt. A Podbeskidzie Białsko-Biała elleni 5-0-ás hazai meccsen az első félidőben, mind a 3 gólban benne volt vagy gólpasszal, vagy góllal. A lengyel tévé riportere nemes egyszerűséggel „one man show”-ként jellemezte a produkciót. Nikolicsot eddig mind a három fordulóban beválasztották a forduló „all star” csapatába is!

Hozzá kell tenni azt is, hogy Henning Berg, a játékosként még BL-t nyert norvég edző, alapvetően egy csatárral játszik és ebben a rendszerben Nikolics az ék. Ugyanakkor ez nem mindig így van. Berg is észrevette, hogy ha Nikolicsot nagyon egyedül hagyja, akkor viszonylag gyakran fut lesre és erre a védők ügyesen figyelnek is. Ezért most egy kicsit hátrébb hozta és Prijovicsot tolta fel éknek. Prijovic a termete miatt is képes a labdát megtartani és visszaadni a lendületből érkező Nikónak. Berg ezzel a megoldással még azt is vállalja, hogy Ondrej Duda, aki alapból Nikolics mögött játszana, a kispadra került. Duda pedig az egyik legnagyobb tehetsége a csapatnak. Persze láttunk itt már klasszikus ékgólt is: a csapat rendszeresen kihasználja Nikó gyorsaságát, aki képes egyedül lefutni a védelmet és a kapuba juttatni a labdát. Mindemellett Nikolics gyakran lép vissza labdát szerezni, innen a már említett sok gól- vagy kulcspassza.

Nem csoda tehát, hogy lengyel sajtó azonnal felfigyelt a magyar csatárra! Arról cikkeznek, hogy éveket vesztegetett el a magyar bajnokságban, előbb kellett volna váltania. Összevetik Radoviccsal, aki 12 évet húzott le a Legiában, ő is olyan szerb volt, akit otthon észre sem vettek, közben óriási tehetség volt és azt a Legiában kamatoztatta. Megemlítik azt is, hogy utoljára a Lech Poznan csinált ekkora üzletet Artjoms Rudnevs leigazolásával. Ő még a ZTE-ből igazolt a vasutasokhoz, ahol 56 meccsen 33 gólt szerzett és elhódította a gólkirályi címet is. Nikolicsot már most a szezon emberének nevezik és nem kétséges, ha így folytatja, akkor nem csupán bajnok és gólkirály lesz, hanem a Legia Varsó szurkolóinak a kedvence. Ennél nagyobb dolog pedig nem nagyon van Lengyelországban! Másfelől, abban is biztosak lehetünk, hogy Nikolics hamarosan felkelti a Bundesliga játékosmegfigyelőinek a figyelmét is.

Mitrovits Miklós (Ekstraklasa Lengyel Bajnokság)