Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL-selejtező: FC Basel-Lech Poznan

1997 óta nem állt ilyen rosszul az aktuális bajnok három forduló után Lengyelországban. Ráadásul egy kiállítás miatt 3-1-re elveszítették otthon az FC Basel elleni BL-selejtezőt, így rendkívül nehéz lesz a mai visszavágó.

poznan_basel

A csatársor gólképtelensége az egyik legnagyobb probléma most a Bulgarska utcában és úgy tűnik, ez még csak egy a sok közül. Persze ebből adódó ok az elrontott bajnoki rajt is, amelyre 1997 óta nem volt példa a lengyel foci történetében. Azóta nem kezdett bajnok ilyen rosszul a címvédő évében – Lech Poznan három fordulót követően a 12. helyen áll. Most a kék-fehérek megtették ezt, és a rossz szereplés miatt gyorsan bűnbakot is kell keresni. Meg is találták Kádár Tamás személyében, és olyan mélyre mentek egyes újságírók és szurkolók, hogy az eddigi összes gólt a magyar védő nyakába varrták. Szerintük gyorsan le kell ültetni a kispadra pihenni, feltöltődni.

Valljuk be, nem alaptalan a vádaskodás, többször úgy tűnt, Tamás nem találja a helyét, nincs meg az összhang a védőtársaival, de becsülettel tette eddig a dolgát. Néha még kicsit többet is, talán ebből adódik a negatív megítélése is. Ráadásul úgy tűnik, megcáfolhatatlan bizonyítékokkal támasztják alá, hogy a két szélső, a skót Douglas és Kedziora nagyobb hibákat követnek el (utóbbit állították ki az első Basel elleni meccsen), amit a magyarnak kell korrigálni, mivel párja, Kaminski és Douglas sokszor a támadásokat segíti és nem ér vissza időben. Így Kádárra marad az ellenfél kontráinak többsége, a szélsők által hagyott lyukak betömése, többször két támadó közül kell választania, ami egy ilyen szituációban akár végzetes is lehet. Amint azt a vasutasok eddigi eredménye mutatja, nem áll jól a szénájuk ezen a téren. Azonban a Tylko Ekstraklasa cikkírója nagyon meggyőző illusztrációkat is bemutatva veszi védőszárnyai alá Kádár Tamást és részletes beszámolójával enyhíti kicsit a hirtelen haragot a magyar védő körül. Bízzunk benne, hogy Skorza mester is olvassa azt az írást.

A másik problémát a már említett gólképtelen támadó szekció adja. Szinte megszámlálhatatlan azon játékosok száma a Lech Poznannál, akik góljaikkal meccseket lennének képesek eldönteni, azonban a góllövő cipőjük még a nyári szüneten ragadt. Linetty, Pawlowski, Hamalainen, Formella és Thomalla, valamint a frissen igazolt Jevtic és Robak is gólerős játékosnak számít, de mindössze három gólra futotta tőlük az eddig lejátszott három bajnokin – Nikolics egymaga ötnél tart a Legiában. Jevtic és Robak külön azért lettek leigazolva, hogy még erősebb legyen a támadósor, de egyelőre még várnak a bemutatkozással. Hamalainennért pedig bejelentkezett a dán Bröndby, így ha a finn távozik a vasutasoktól, a helyére mindenképpen minőségi játékost kell igazolniuk.

És ha ez még nem lenne elég, az UEFA zártkapus meccsel (és 50 ezer eurós büntetéssel) súlytotta a Lech Poznan csapatát az FK Sarajevo elleni BL-selejtező egyik drapija miatt. A nemzetközi szövetség rasszistának vélte a poznaniak egyik feliratát (Legion Pila – Krew naszej rasy. – Pila egy Poznan közeli város, tehát az ottani szurkolói csoport drapijáról van szó. A szöveg többi része: “Rasszunk vére”.). A büntetés és a körülötte lévő szituáció nevetségessé teszi az egész ügyet, de az ítélet megszületett. Ez azt jelenti, hogy a Kolejorz következő nemzetközi meccsén szurkolók nélkül kell játszania. Ez, bármerről is nézzük, újabb nehéz helyzet elé állítja az amúgy is rossz passzban lévő klubot. Ha valamilyen csoda folytán túljutnának az FC Basel csapatán, az a BL Play Off-ba kerülhet, ha pedig elvérzik a Lech, az Európa-liga első mérkőzése lesz zártkapus. Egyik lehetőség sem kecsegtet sok jóval.

Az egyetlen pozitívum a Lech háza táján Lovrencsics Gergő visszatérése. A magyar játékos mérkőzésről mérkőzésre egyre több időt kap, a formája is kezd visszatérni, érződik a szakvezetés bizalma és a szurkolók szeretete irányában, amit Gergő a tőle telhető legnagyobb akarttal próbál meg is hálálni.

BL-selejtező visszavágó
2015. augusztus 05. 20:15. FC Basel-Lech Poznan

Puskás Zoltán (Ekstraklasa Lengyel Bajnokság)